Mali, Danimarka'nın gönderdiği askerleri 'derhal' geri çekmesini istedi

Mali'de geçici hükümet, Danimarka'nın Fransa liderliğindeki terörle mücadele görev gücü Takuba bünyesinde ülkede bulundurduğu askerlerini derhal geri çekmesini istedi.

Mali, Danimarka'nın gönderdiği askerleri 'derhal' geri çekmesini istedi
Mali, Danimarka'nın gönderdiği askerleri 'derhal' geri çekmesini istedi
GİRİŞ 26.01.2022 11:45 GÜNCELLEME 26.01.2022 11:45

Danimarka Savunma Bakanlığı, internet sitesinden pazartesi günü yapılan açıklamada Danimarka ordusuna bağlı cerrah ve özel kuvvetlerin de bulunduğu 90 personelin lojistik destek için Mali'de konuşlandırıldığını ve görev süresinin 2023 yılının ilk aylarında bitmesini beklediklerini duyurmuş, görev amacını ise Mali, Nijer ve Burkina Faso'yu kapsayan bölgede sivillerin terörist gruplara korunmasını sağlamak olarak tanımlamıştı.

Mali hükümetinden konuyla ilgili yaptığı açıklamada Danimarka'nın asker konuşlandırması kararının onay verilmeden ve görev gücü için geçerli ek protokoller dikkate alınmadan yapıldığına dikkat çekildi.

"Mali hükümeti Takuba gücü kapsamında Danimarka özel kuvvetlerine ait bir birliğin topraklarında konuşlandırılmasını hayretle karşılamaktadır" denilen açıklamada Danimarka'nın derhal birliğini çekmesi istendi.

Batı Afrika ülkeleri ve Avrupa Birliği ülkede iki askeri darbe sonrasında kurulan geçici hükümetin seçimleri geciktirmesi sebebiyle yaptırım kararı almıştı. Fransa'nın bölgedeki askeri üssünü kapatma kararından bu yana Mali hükümetinin Rus Wagner grubundan özel birlikleri ülkede konuşlandırması Fransa ile arasındaki gerginliği körüklüyor.

TAKUBA GÖREV GÜCÜ NEDİR?

İsveç'in liderliğinde hareket eden Avrupa askeri görev gücü Takuba, bölgedeki askeri varlığını azaltan Fransa'nın Batı Sahel bölgesinde terörle mücadele operasyonları kapsamında kuruldu.

Malili askeri kuvvetlere İslami militanları hedef alan operasyonlarda lojistik ve taktik destek sağlamayı amaçlayan görev gücüne aralarında İskandinav ülkeleri, Fransa, Belçika, Yunanistan ve Hollanda'nın da bulunduğu 14 Avrupa ülkesi katkı veriyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! Terör örgütü PKK'ya kötü haber