İsrailli Bakandan Pegasus itirafı: Vatandaşlara karşı kullanılmış olabilir

Son dönemin dikkat çeken siber casusluk konularından biri olan Pegasus yazılımıyla ilgili İsrail'den çarpıcı bir itiraf geldi. Kamu Güvenliği Bakanı Omer Barlev, Pegasus'un İsrail vatandaşlarına yönelik kullanılmış olabileceğini söyledi

İsrailli Bakandan Pegasus itirafı: Vatandaşlara karşı kullanılmış olabilir
İsrailli Bakandan Pegasus itirafı: Vatandaşlara karşı kullanılmış olabilir
GİRİŞ 04.02.2022 10:10 GÜNCELLEME 04.02.2022 10:10

İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Omer Barlev, Yediot Ahronot gazetesine değerlendirmede bulundu.

“Kullanımı onaylanmayan ancak aynı zamanda kullanıma hazır olan bazı uygulamalar olduğu ortaya çıktı. Bu da bir, iki, üç veya on dedektifin bilgi toplamak için bu mevcut uygulamaları kullanabileceği anlamına geliyor.”

"İSRAİL VATANDAŞLARINA KARŞI KULLANILMIŞ OLABİLİR"

Barlev, Pegasus yazılımının İsrail polisince İsrail vatandaşlarına yönelik kullanılmış olabileceğine işaret etti.

“Pegasus sistemindeki bazı yeteneklerin devre dışı bırakılması gerekiyordu, böylece polisler, mahkeme izni olmadan bunları kullanamayacaktı.”

Barlev, Pegasus’taki yeteneklerin, kişisel telefonlardaki yazışmalarda arama yapmaya, fotoğrafları görüntülemeye ve telefonda biriken diğer materyalleri gözetlemeye yaradığını hatırlattı.

İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Omer Barlev

DENETİMSİZCE KULLANILDI TARTIŞMALARI

İsrail ekonomi gazetesi Catalist'in 18 Ocak'ta yayımlanan İsrail polisinin, Pegasus'u devlet görevlileri, iş adamları ve muhalif protesto gruplarını izlemek için mahkeme izni veya başka bir denetim olmaksızın kullandığı yönündeki haberi ülkede tartışma yaratmıştı.

İsrail polisi, haber üzerine yaptığı açıklamada, yaptıkları iç soruşturma sonucunda Pegasus casus yazılımının yasal çerçevede kullanıldığını, mahkeme kararı olmaksızın devreye sokulmadığını savunmuştu

Polis, iç soruşturmasını derinleştirmek ve geçmiş dönemlerde de bu sistemin "prosedürlerin dışında" kullanılmadığından emin olmak için Başsavcılıkla ikinci bir soruşturma başlattıklarını açıklamıştı.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA PEGASUS SKANDALI

İsrailli siber güvenlik şirketi NSO Group tarafından geliştirilen "Pegasus" isimli casus yazılımın dünyada çeşitli ülkelere satıldığı geçen yıl ortaya çıkmıştı.

Bu ülkelerin muhalifleri, avukatları, gazetecileri ve "düşmanlarını" dinlemek için söz konusu yazılıma başvurduğunun açıklanması üzerine skandal daha da büyümüştü.

İsrail'in de bu yazılımı Filistinli yetkililer ve sivil toplum kuruluşu çalışanlarını dinlemek için kullandığı ortaya çıkmıştı. Şirket, ABD'nin yaptırım listesine alınmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve enflasyon açıklaması
Özgür Özel'in 23 Nisan çocuğuna koltuk tembihi!