Son dakika... Tobruk'tan geçici başbakanlık hamlesi: Fethi Başağa'yı ilan ettiler

Libya'da Hafter'e yakınlığı ile bilinen Tobruk'taki meclis, eski içişleri bakanı Fethi Başağa'yı yeni geçici başbakan olarak ilan etti. Karara Bingazi'deki meclis tepki gösterdi.

Son dakika... Tobruk'tan geçici başbakanlık hamlesi: Fethi Başağa'yı ilan ettiler
Son dakika... Tobruk'tan geçici başbakanlık hamlesi: Fethi Başağa'yı ilan ettiler
GİRİŞ 10.02.2022 15:40 GÜNCELLEME 10.02.2022 17:30
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Reuters haber ajansı, Libya'da geçiş sürecini yürütecek yeni başbakanın, Tobruk meclisi tarafından Fethi Başağa olarak duyurulduğunu açıkladı. Başbakan, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih tarafından ilan edildi.

TOBRUK BAŞAĞA'YI GÖREVLENDİRDİ

Başbakan seçiminin bugün mecliste gerçekleştirileceği belirtilmişti. Başbakan seçiminin gerçekten yapılıp yapılmadığı henüz bilinmezken, oturum yapılmadan doğrudan Başağa'nın Başbakan ilan edilmiş olabileceği öne sürülüyor.

Mevcut Başbakan Abdulhamid Dibeybe ise görevden ayrılmasına yönelik girişimleri kabul etmeyeceğini ve koltuğunu bırakmayacağını ifade etmişti. Söz konusu sürecin Libya'da, özellikle Trablus merkezli hükümet saflarında çatlağa yol açacağı düşünülüyor.

Libya Başbakanı Dibeybe'nin aracına silahlı saldırı!Libya Başbakanı Dibeybe'nin aracına silahlı saldırı!

Mevcut Başbakan Abdulhamid Dibeybe'ye yönelik düzenlenen suikast girişiminin de bu olay ile bağlantılı olabileceği değerlendiriliyor.

DİBEYBE'NİN İTİRAZI VE TEPKİSİ

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, ülkede mevcut hükümetin görevine devam edeceğini ve yeni bir geçiş dönemine izin vermeyeceğini söylemişti.

Başbakan Dibeybe, Libya'daki ulusal televizyon kanalında halka hitaben yaptığı konuşmada, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'in yeni bir hükümet kurulması yönündeki çalışmalarına değinerek, "İktidarı yalnızca seçilmiş bir hükümete devredeceğim ve diğer adayların da çekilmesi durumunda başbakanlık yarışından çekileceğim." ifadelerini kullanmıştı.

FETHİ BAŞAĞA KİMDİR?

Libya'nın önde gelen siyasi liderlerinden Başağa, 1962'de Misrata kentinde dünyaya geldi.

Havacılık Fakültesinden "teğmen" rütbesiyle mezun olan Başağa, 2011’de Muammer Kaddafi rejimine karşı başlayan 17 Şubat Devrimi'ne katılarak Misrata Askeri Meclisi'nde yer aldı.

Başağa, Fayiz es-Serrac başbakanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nde 2018-2021 yıllarında İçişleri Bakanlığı yaptı.

Başağa, Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun 5 Şubat 2021'deki hükümet seçimi oylamasında başbakan adayı olmuş ancak seçimi az farkla Abdulhamid Dibeybe kazanmıştı.

NE OLMUŞTU?

BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmişti.

Ancak Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi'nden oluşan taraflar, seçimlerin hukuki altyapısını belirleyecek kanunda uzlaşamadı.

Hukuki sorunlar nedeniyle seçimler planlanan tarihte yapılamadı.

KAYNAK: REUTERS
YORUMLAR 3
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Kendisi türktür. Mutlu oldum
    Cevapla
  • Dadaş 2 yıl önce Şikayet Et
    InşaAllah bütün Müslüman alem için hayırlı olur
    Cevapla
  • reco 2 yıl önce Şikayet Et
    fethi Başağa Fransa'nın adamı
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Merkez Bankasından enflasyon açıklaması! 'En büyük hedefimiz' deyip duyurdu!
Jakuzi yalanı çürüdü: Fonlu medyanın 'Sancaktepe' yayınına Nevşin Mengü bile inanmadı