Kanada'da protestocuların banka hesaplarını donduruyorlar

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, aşı karşıtı protestoları engellemek amacıyla eşi görülmemiş bir adım atarak Acil Durumlar Yasası'nı uygulamaya koydu.

Kanada'da protestocuların banka hesaplarını donduruyorlar
Kanada'da protestocuların banka hesaplarını donduruyorlar
GİRİŞ 17.02.2022 09:41 GÜNCELLEME 17.02.2022 09:41
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ülkede uzun süredir devam eden koronavirüsle ilgili önlem ve aşı karşıtı eylem düzenleyen protestoculara karşı Acil Durum Yasası'nı uygulamaya koydu. Bu yasaya göre mahkeme kararına gerek duyulmadan protestolarla bağlantısı olan kişilerin banka hesapları dondurulabilecek.

BBC'de yer alan habere göre, Kanada’nın başkenti Ottowa’da uzun süredir devam eden protestolarla ilgili söz konusu yasayı yürürlüğe sokan Trudeau, önlemlerin 'sınırlı zaman için' ve 'orantılı' olacağını aktardı.

BANKA HESAPLARI MAHKEME KARARI OLMADAN DONDURULACAK

Acil Durumlar Yasası, protestolarla ilişkili kişilerin banka hesaplarını, mahkeme kararı olmadan dondurulabilmenin önünü açacak. Ülkenin başkenti Ottowa’da yüzlerce kişi koronavirüsle ilgili önlem ve aşı karşıtı protestoyu sürdürüyor.

NE OLMUŞTU?

Protestolar, ülkede sınır ötesi çalışan tüm kamyon sürücülerinin aşılanmasının zorunlu olmasıyla başlamış, kısa süre içinde tüm koronavirüs önlemlerine karşı çıkanlar bir araya gelmişti.

Kanada’da 1980'lere kadar Savaş Tedbirleri Yasası olarak bilinen yasa, hem metni hem de ismi değiştirilerek Acil Durumlar Yasası haline getirildi.

Birinci Dünya ve İkinci Dünya Savaşları sırasında devreye sokulan Savaş Tedbirleri Yasası, en son 1970 yılında zamanın başbakanı Pierre Elliott Trudeau tarafından Quebec’te yaşanan rehine krizi sırasında kullanıldı.

ŞİMDİYE KADAR HİÇ UYGULANMAMIŞTI

1980 yılında değişen şartlara göre güncellenen yasanın ismi de Acil Durumlar Yasası olarak değiştirildi. Kanada Acil Durumlar Yasası, değişen bu haliyle bugüne kadar hiç uygulanmadı.

Federal bazda olağanüstü hal uygulaması anlamına da gelen yasa, ulusal bir acil durumu, "Kanadalıların yaşamlarını, sağlıklarını veya güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye sokan ve sınır değerlerini aşacak oranlarda veya nitelikte olan geçici bir acil ve kritik durum" olarak tanımlıyor.

Kanun; doğal afetler ve salgınlar gibi kamu refahını ve sivil ayaklanma ve huzursuzluklar gibi kamu düzenini olumsuz etkileyen olaylarla, ulusal veya uluslararası savaş gibi acil durum senaryolarına cevap vermek için resmi görevlilere özel yetkiler veriyor.

MUHALEFET BAŞBAKANI TOPA TUTTU

Trudeau, uygulamaya koyduğu Acil Durumlar Yasası nedeniyle muhalefet partilerinin eleştirilerine maruz kaldı. Muhalefet liderleri, Kanada'nın bu aşamaya gelmesinin nedeninin Trudeau’nun protestocu krizini yönetememesi olduğunu söyledi.

"BAŞARISIZLIĞININ KANITI"

Trudeau’nun kararının ardından açıklamalarda bulunan federal muhalefet partileri, Trudeau'nun Acil Durumlar Yasası'nı başlatma kararının, ülke genelinde konvoy ablukalarıyla başa çıkmada "başarısızlığının kanıtı" olduğunu belirtti.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
YORUMLAR 4
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Ooo iyi yerden tutturmuşlar. Para, mal, mülk deyince akan sular durur. Büyük ihtimal protestolar da durur. Bizde yapılsa, bak gari sen! "Devlet, milletin parasına el koyuyor", "AKP, milleti aç bıraktı" vs. vs. Sallamalar, dallamalar... Biz yapmasak daha iyi.
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Küreselci iblis iş başında , direnin Allah bizimle beraberdir
    Cevapla
  • nimet 2 yıl önce Şikayet Et
    Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar.. Yakışıklı ne oldu...
    Cevapla
  • 1071 2 yıl önce Şikayet Et
    işte bu örnek olsun.... bizde elini kolunu sallayan sokak terörü estirmesin....aynısı bizde de uygulansın....gezide bunlar olsaydı bu kadar zarara uğramazdık.....
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek