Ukrayna'dan son dakika açıklaması: Acil ateşkes çağrısı

Son dakika haberine göre, Kremli'den Ukrayna'daki gerilim ile ilgili açıklama yapıldı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın Ukrayna’yı ne zaman işgal edeceğine ilişkin tarihlere kulak asmadığını, bunların provokasyon olduğunu söyledi.

GİRİŞ 20.02.2022 17:30 GÜNCELLEME 20.02.2022 17:39
Bu Habere 123 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi. Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilim devam ediyor. Ayrılıkçıların çoğunlukla bulunduğu ülkenin doğusunda yükselen çatışmalar nedeniyle Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'nin derhal ateşkes çağrısında bulunduğu açıklandı.

GERİLİMİN AZALTILMASI VE ATEŞKES

Rusya-Ukrayna gerilimi tırmanırken Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy gerginliğin azaltılması yönünde çağrıda bulundu.

Zelenskiy, Ukrayna’nın barış sürecinin yanında olduğunu söyledi. Derhal ateşkes yapılması çağrısında bulundu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna'da yaşanan gerilim ile ilgili açıklamada bulundu. Peskov işgal konularında ortaya atılan tarihlerin gerçeği yansıtmadığını, söz konusu açıklamaların provokasyon ve gerilim unsuru olduklarını söyledi.

BLİNKEN'DEN AÇIKLAMA: BÜTÜN İŞARETLER İŞGALİ GÖSTERİYOR

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan gerilim ile ilgili son dakika açıklamasında bulundu. Blinken, bütün göstergelerin Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceği yönünde olduğunu belirtti 

Blinken ayrıca, Biden'ın Putin ile görüşmek için hazır olduğunu belirtirken, Putin'i caydırabilmek için tüm diplomatik yolların kullanımına hazır olduklarını belirtti.

TÜM İMKANLARI KULLANACAĞIZ

Blinken, "Bir ülke, başka bir ülkenin sınırlarını zorla değiştiremez. Bir ülke, kiminle çalışılacağına ilişkin kararlarını ve politikalarını diğerine dikte edemez." ifadesini kullandı.

Bir savaşın başta masum Ukraynalılar olmak üzere "korkunç ve yıkıcı sonuçları" olacağı uyarısında bulunan Blinken, "Elbette bunun Rusya için birçok ciddi yaptırımları da içeren sonuçları olacaktır. Ancak bir savaş, aynı zamanda dünya için de ciddi bir meydan okuma olacaktır." değerlendirmesini yaptı.

PESKOV'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’nın Ukrayna’yı ne zaman işgal edeceğine ilişkin tarihlere kulak asmadığını, bunların provokasyondan ibaret olup gerginliği tırmandırdığını söyledi.

"RUSYA'NIN BİRİLERİNE SALDIRMASININ ANLAMI NE?"

Rossiya-1 televizyonunda konuşan Peskov, “Rusya tarihi boyunca hiç kimseye saldırmamıştır. Onca savaşı yaşamış bir ülke olarak Avrupa'da ‘savaş’ kelimesini dahi ağzından çıkarmak isteyeceği Avrupa’daki son ülke burası” dedi.

Herkesi aklıselime davet ettiklerini belirten Peskov, “Kendilerine şu soruyu sorsunlar: Rusya’nın birilerine saldırmasının anlamı ne? Tarihi hatırlamaları çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Devlet Başkanı iddialara kulak asmıyor, ancak genel anlamda bu tür iddialar provokatif nitelikli unsurlar” diyen Peskov, böyle iddiaların gerginliği tırmandırdığını kaydetti. Peskov, “Gerginlik hat safhaya çıktığında, mesela şimdi Donbass’taki temas hattında olduğu gibi, her türlü kıvılcım, her türlü beklenmedik olay veya planlı küçük bir provokasyon geri dönülemez sonuçlara yol açabilir” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA: RUSYA DERHAL DURDURULMALI

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Batı'nın Rusya'ya karşı hazırladığı yaptırımların en azından bir kısmını uygulama zamanının geldiğini söyledi.

Kuleba, ülkesinin Rusya ile olan gerilimine dair açıklama yaptı.

"Rusya derhal durdurulmalı. Olayların nasıl geliştiğini görüyoruz." diyen Kuleba, "Rusya'ya karşı hazırlanan yaptırımların en azından bir kısmının uygulanması için tüm gerekçelerin bulunduğunu resmen söylüyorum." ifadesini kullandı.

AB: RUSLARA SONSUZA DEK ZEYTİN DALI UZATAMAYIZ

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Batı'nın Rusya'ya "sonsuza kadar zeytin dalı uzatmaya devam edemeyeceğini", Rusya'nın diyalog isteyip istemediğine karar vermesi gerektiğini söyledi.

Michel, Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, "Büyük soru, Rusya'nın diyalog isteyip istemediği." ifadesini kullandı.

Birkaç gün önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözleri dolayısıyla umut atmosferi oluştuğunu belirten Michel, "Ancak eylemleri, devam eden askeri yığınak ve bugün de dahil olmak üzere Donbas'ta ciddi olaylar haline dönüştü. Rusya, füze denemeleri yaparken ve asker yığmaya devam ederken sonsuza kadar zeytin dalı uzatmaya devam edemeyiz." diye konuştu.

Michel, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ciddi yaptırımları olacağını yineledi.

Putin, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşmesinde, Minsk Anlaşması dışında alternatif olmadığı yönünde ifadeler kullanmıştı.

UKRAYNA'NIN DOĞUSUNDA PATLAMA SESLERİ YÜKSELİYOR

Reuters'ın son dakika ile duyurduğu haberine göre, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamanın bilançosuna ilişkin bir açıklama henüz yapılmadı.

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk dışından top sesleri duyuldu. Lugansk bölgelerindeki çatışmalar devam ederken, Ukrayna güçlerinin sabaha karşı saldırı girişiminde bulunduğunu ve 2 sivilin açıklandı.

Donetsk de son 24 saat içinde Ukrayna'nın ateşkesi 82 kez ihlal ettiğini açıkladı. Tahliye edilen yaklaşık 40 bin kişi Rusya'nın Rostov bölgesine kabul edildi.

Haberin Ayrıntıları Geliyor...

Son dakika gelişmelere anında ulaşmak için Haber7 uygulamasını akıllı cihazlarınıza (iOS, Android) kurabilir, Twitter’da @Haber7 hesabını takip edebilirsiniz.

App Store Google Play Takip Et

KAYNAK: AA
YORUMLAR 123
  • ORHAN YILMAZ 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu kelimeleri israile de söyleseydiniz samimi olduğunuzu düşünürdük amerika senin ne menfaatçi olduğunu Müslümanlar ve tüm dünya çok iyi biliyor.
    Cevapla
  • Realist 2 yıl önce Şikayet Et
    Engelmi var görüşmemize ?
    Cevapla
  • _*(1453)*_ 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD artık dünyanın en yalaka devleti kimsede bunları takmıyor itibar etmiyor.
    Cevapla
  • SAFFAN AKTEPE 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir yerde ABD ve Rusya varsa orada gözyaşı ve ölüm , işgal , soykırım ve zulüm var demektir.
    Cevapla
  • Vedat 2 yıl önce Şikayet Et
    Putin vur. ABD' nin sözlerine güvenme. Seni satarlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat
“AK Parti’ye ders vermek” iyi bir fikir miydi?