Rusya'ya yeni yaptırım kararı: SWIFT sisteminden çıkarılıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, belirlenen Rus bankalarının uluslararası para transferi sağlayan SWIFT sisteminden çıkarılacağını duyurdu.

GİRİŞ 27.02.2022 02:45 GÜNCELLEME 27.02.2022 09:22
Bu Habere 55 Yorum Yapılmış

Von der Leyen, yaptığı açıklamada, "Rusya Merkez Bankasının varlıklarını felç edeceğiz. Bu, işlemlerini donduracak, varlıklarını tasfiye etmesini imkansız hale getirecektir." dedi.

''BELİRLİ SAYIDA RUS BANKASI'' SWIFT'TEN ÇIKARILIYOR!

Rus oligarkların finansal varlıklarını AB piyasalarında kullanmalarını yasaklamak için çalışacaklarını bildiren von der Leyen, 'belirlenen' Rus bankalarının uluslararası para transferi sağlayan SWIFT sisteminden çıkarılacağını açıkladı.

HANGİ RUS BANKALARINA YAPTIRIM UYGULANMIŞTI?

Geçtiğimiz günlerde ABD, AB, İngiltere ve Kanada, Rus ekonomisi ve finans sistemine yönelik yaptırım kararları almıştı.

Peki hangi bankalara yaptırım uygulandı?

Ülkenin en büyük ikinci finans kuruluşu olan VTB Bank ve 20 iştirakine yaptırım uygulandı. VTB'nin ABD finansal sistemine dokunan varlıkları dondurulacak ve ABD'li kişilerin bunlarla işlem yapması yasaklandı.

Bank Otkritie, Sovcombank OJSC ve Novikombank ile 34 iştiraki de yaptırım listesine eklendi. Sberbank ve 25 iştirakinin ABD bankalarında hesap açması engellendi ve dolar ile işlem yapması kısıtlandı.

AB 'belirlenen' bu bankalar dışında yeni bir yaptırım kararı almadı.

Daha önce de Rusya'nın 64 önemli kurumuna yaptırım getirilmiş, AB bankalarının, Rus vatandaşlarından 100 bin avrodan daha fazla miktarda mevduat kabul etmeleri yasaklanmış, petrol rafinerileri için gerekli mal, hizmet ve teknoloji gönderilmesi engellenmişti.

SWIFT nedir?

SWIFT (Dünya Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Birliği), sınır ötesi ödemeleri hızlandıran ve uluslararası ticareti kolaylaştıran güvenli bir mesajlaşma sistemi. 200'den fazla ülkede 11 binden fazla finans kurumu tarafından kullanılıyor.

SWIFT, bankaların WhatsApp'ı olarak da biliniyor. 2020'de 140 trilyon dolarlık sınır ötesi havalelerin yüzde 90'ından fazlası SWIFT üzerinden yapıldı. Bu, küresel gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 152'sine denk geliyor.

Ödeme transferinde bir banka SWIFT aracılığıyla başka bir bankaya mesaj gönderiyor. Mesajda ödeyici ve alıcının isimleri, hesap numaraları ve bankaların kodları yer alıyor.

SPFS’ye katılan ülke sayısı artarsa ve SWIFT’e diğer alternatifler ortaya çıkarsa, ABD dolarının "dünyanın önemli referans para birimi" olarak üstünlüğünü de tehlikeye atabileceği öne sürülüyor.

Öte yandan, ABD’nin Rus bankalarını SWIFT'ten çıkarmak konusunda “hızlı” olmamasının bir sebebi de egemen olduğu dolar ağırlıklı küresel sistemin istikrarına zarar gelmesini önlemek olduğu değerlendiriliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 55
  • Erkan 2 yıl önce Şikayet Et
    LGBT destekleyen ve Türkiye Erdogan Düsmanlariyla isbirligi yapan birisi. Derler Rusya, derler Cin, birgünde Türk Cumhuriyeti, sonrada Afrikayida mi hedef alirlar. Senelerdir bize düsman olan yalancilar. Ben bunlara karsiyim. Ben neden Erdogana oyvermidi iyi biliyorum.
    Cevapla
  • Kemer 2 yıl önce Şikayet Et
    Yaptırımla beli bükülmez bu katil Putin’in Avrupa ,Amerika akıl vereceğine F35 ve patriotları devreye soksun
    Cevapla
  • Çaldıran....1514 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne yapacan ; aldığın Gaz'ın parasını katır ile mi gönderecen.....??
    Cevapla
  • Çaldıran....1514 2 yıl önce Şikayet Et
    Gaz'ı silâh olarak kullanıyorsun derler ; kendileri de Swift'i silâh olarak kullanırlar......
    Cevapla
  • Veli 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya nın eli ayağı koparsa dünyayı sömürmek istediğini ortadan kaldırmak AB ve Amerika ya kalıyor. Bu durumda Çok tehlikeli bir ortamdayız. Teröristlerin babası Amerika bunu umutmamak gerekiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Puan farkı açıldı! Galatasaray haftayı kazançlı kapattı
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier davetlilere döner kesti