Avrupa'da Rus tepkisi: Rus pastasının isminden Rus sözcüğü çıkarıldı

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Avrupa'da yaşayan Rus vatandaşları da zor günler geçiriyor. Tepki o kadar yüksek ki Almanya'da “Russischer Zupfkuchen” isimli Rus pastasının isminden "Rus" sözcüğü çıkarıldı.

Avrupa'da Rus tepkisi: Rus pastasının isminden Rus sözcüğü çıkarıldı
Avrupa'da Rus tepkisi: Rus pastasının isminden Rus sözcüğü çıkarıldı
GİRİŞ 02.03.2022 17:30 GÜNCELLEME 02.03.2022 17:30
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa'da yaşayan Ruslara zorluklar yaşatıyor. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Rus vatandaşları, birçok konuda ayrımcılığa maruz kalıyor.

RUS PASTASINDAN RUS İSMİ ÇIKARTILDI

Almanya'da “Russischer Zupfkuchen” isimli Rus pastasının ismi, bir pastane zinciri tarafından "Rus" sözcüğü çıkarılarak satılmaya başlandı.

Saarland eyaletinde bir Rus vatandaşı, Rus olduğu için işten çıkarıldığını ileri sürdü.

Anna Nedrebko isimli Rus opera sanatçısının programları, Ukrayna'ya saldıran Rusya'yı eleştirmediği gerekçesiyle iptal edildi.

Almanya'daki Rewe, Penny, Aldi ve Netto perakende zincirleri, Rusya'da üretilen ürünleri satmama kararı aldı. Rewe, "Rusya'da üretilen gıda maddelerini merkezi düzeyde listeden çıkaracağını" duyurdu.

Marketlerde ve depolarda bulunan Rus menşeli gıda ürünleri imha edilmeyecek ancak kademeli olarak gıda yardım kuruluşlarına bağışlanacak.

Bietigheim beldesindeki bir restoran işletmecisi, internet sitesinden, "Rus pasaportu olan ziyaretçiler mekanımıza kabul edilmez. Rus hükümetinin suç eylemlerinden 'sıradan' Rus vatandaşının sorumlu olmadığının farkındayız ancak duruşumuzla örnek olmak istiyoruz. Bu, çocuklarımızın barışçıl bir Avrupa'da yaşayabilmeleri için katkımızdır." ifadesini kullandı.

Mesajın ardından sosyal medyada çok sayıda tepki alan işletmeci geri adam atarak mesajının hata olduğunu kabul etti ve paylaşımı kaldırdı.

İTALYA

Milano’daki devlet okullarından Bicocca Üniversitesinde, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Profesör Paolo Nori’nin Rus yazar Fyodor Dostoyevski’ye dair dersinin okul yönetimince ertelenme kararı, ülkede tartışma konusu oldu.

İtalyan Profesör Nori, söz konusu kararı Instagram hesabından duyurmasının ardından ülkede aralarında siyasilerin de bulunduğu çok sayıda kişi tepki gösterdi. Okul yönetimi, gelen tepkiler üzerine Dostoyevski üzerine olan dersin yapılacağını açıkladı.

Üniversiteler ve Araştırmalardan Sorumlu Bakan Maria Cristina Messa’nın da bu sabah hem Nori ile hem de Bicocca Üniversitesi Rektörü Giovanna Iannantuoni ile görüştüğü, üniversite yönetiminin kararını gözden geçirip dersi yeniden eklemesinin iyi bir karar olduğunu belirttiği basına yansıdı.

Diğer yandan Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına karşı bir tutum almaya çağrılan dünyaca ünlü Rus orkestra şefi Valeri Gergiev, bu çağrıları yanıtsız bırakınca La Scala Operası’ndan dışlandı.

Milano Belediye Başkanı ve La Scala Operası Vakfı Başkanı Giuseppe Sala, 28 Şubat’ta yaptığı açıklamada, savaşa karşı tavır alma çağrılarını yanıtsız bırakan Gergiev'in 5 Mart'taki temsili yöneteceğini düşünmediğini açıkladı.

PORTEKİZ

Portekiz'de yaşayan Ruslar, Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından tepki gördüklerinden şikayetçi oldu.

Portekiz'de bir restoranda "Ruslara hizmet verilmiyor" yazısı sosyal medyaya yer aldı.

Portekiz'deki Rus toplumunun derneği "Puşkin"in başkanı Anna Pogrebtsova da Expresso gazetesine verdiği demeçte, "Ölmen gerek. Bütün Ruslar saldırgandır." şeklinde isimsiz bir telefon aldığını söyledi.

Tehditlerin çoğunun Portekiz'de yaşayan Ukrayna vatandaşlarından geldiğini savunan Pogrebtsova, "ayrımcılığın hedefi olmaya başladıklarını" söyledi.

İspanya'da da Mayorka kentinde geçen hafta yaşanan olayda Ukraynalı bir denizci, Rus bir milyarderin yatını batırmaya çalıştı. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarını televizyonda izledikten sonra Rus iş insanına ait 7 milyon avroluk yata saldıran Ukraynalı denizci, gözaltına alınıp çıkarıldığı mahkeme tarafından şartlı serbest bırakıldı.

NORVEÇ

Norveç'in başkenti Oslo yakınlarında bulunan Holmenkollen Kayak Festivali'nde bulunan ve Rus tereyağı satan karavan saldırıya uğradı.

Holmenkollen Kayak Festivali Müdürü Stefan Marx, karavananın kamu malı olduğuna ve bu vandalizmin kendilerini üzdüğünü söyledi.

Bölgede bulunan Rusya Kayakla Atlama Milli Takımı sporcularının da çok sayıda tehdit aldığı belirtildi.

Norveç Kayakla Atlama Milli Takımı Antrenörü Alexander Stöckl, kamu yayıncısı NRK'ye yaptığı açıklamada, Rus sporcuların ülkesinde çok sayıda tehdit aldığını ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Sporcuların Rusya hükümeti ile aynı düşünmediğini vurgulayan Stöckl, sporcuların ülkelerine rahat bir şekilde dönmesine izin verilmesi gerektiğini kaydetti.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 13
  • nail 2 yıl önce Şikayet Et
    ne kadar büyük bir yaptırım pastadan isim kaldırman almanya ee migfer gönderenden bu kadar olut gelecekte yalancı emzik gönderin
    Cevapla
  • Büyük resim 2 yıl önce Şikayet Et
    Batı ikiyüzlü fakat şu an gerçek maskesi çıkardı ve görmeyenler veya görmek istemeyenler gördü.Türkiye Avrupa ya aday en eski ülke gel gelelim Fransa'dan bir politikacı Türkiye'yi asla almam burası hristiyan milliyetçi topluğu.yaptırım yaparım ama benimde enerji ihtiyaç var işbirliğim devam eder ne ile ödeyecek avro ile dolar ile.Bu yaptıkları komedi kararlarına artık gülüyorum demek ki batı da kafası çalışmayan siyasetçiler var
    Cevapla
  • TencereDibinKara 2 yıl önce Şikayet Et
    Zırvalamışlar, ferdi isler devletlerin politikaları yuzunden, iptal edilmemeli, Rus pastası , hele de Dostoyevski bir dusunur yazar, kaldirmak ne. Deliye oyna demişler, kalkmış yıkmış ortalığı (daha cirkin de neyse) durumuna dönmüş. Rusların yaptığı yanlis ta, siz sanki çok farklisiniz, onun yerine isgal edemediginiz icin kuduruyorsunuz o kadar. Cok insansanız, sizin tarihiniz niye katliam ve yagmayla dolu. Sahtekarlar.
    Cevapla
  • Turancılar 2 yıl önce Şikayet Et
    Abd ve avrupa ülkeleri yaptırımı çok ama çok abarttılar. Bunun nedeni, tamamen abd ve ingilterenin hesapları. Ukrayna ğzerinden rusyayı kışkırttılar ve savaş çıkarttılar. Şimdide yaptırımlarla rusyaya zarar vermeye çalışıyorlar, yaralı bşr ayı misali rusyanın başka ülkelere saldırmasını istiyorlar. Sonuöta abd ve ingilterenin sınırı yok, başka ülkelerin canı yanacak. Kovid19 oyunları bitince savaşla dünyayı uğraştıracaklar. Abd avrupaya iyice çörekleniyor, rusyayı sıkıştırdı, asyaya yönlendirmeye çalışıyor, çinle karşılaştıracak ve arada Kafkasyada sorun çıkaracaklar
    Cevapla
  • xray 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupali yam yamlar Irakta, suriyede, afganistanda, mısirda, libyada, filistinde yapılan savaş ve ölümlerin sorumlusu abd ye neden tepki göstermiyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'