FBI camiye ajan soktu, Yüksek Mahkeme Müslümanları haksız buldu

FBI, bir cami cemaatinin arasına, "Bende silah var, eylem yapalım" diyen bir ajan sızdırdı. Cemaat, "Bu terörist" diye şikayetçi oldu. Ardından, "Müslümanız diye takibe alındık" denilerek FBI'a dava açıldı. Yüksek Mahkeme FBI'ı haklı buldu.

FBI camiye ajan soktu, Yüksek Mahkeme Müslümanları haksız buldu
FBI camiye ajan soktu, Yüksek Mahkeme Müslümanları haksız buldu
GİRİŞ 07.03.2022 10:08 GÜNCELLEME 07.03.2022 17:59
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

ABD Kalifornia'nın Irvine kentinde, uyuşturucu da dahil çok sayıda suçtan hüküm giymiş eski suçlu Craig Monteilh, FBI tarafından görevlendirildi ve kendini "yeni Müslüman olmuş" kişi gibi tanıtarak, bölgedeki The Islamic Center of Irvine camisine gitmeye başladı.

Cami cemaatiyle yakın ilişkiler geliştiren Monteilh, zaman içinde bölgedeki diğer camileri tek tek gezerek, El Kaide ve benzeri yapılar hakkında ne düşünüldüğünü, radikalleşme eğilimi içinde olanlar bulunup bulunmadığını araştırdı. Yakınlık kurduğu Müslümanlara, "eylem" fikri aşılayarak onları test etti.

Ancak, Monteilh'in bu çabaları Müslümanları şüphelendirdi; özellikle terörizme olan ilgisi ve terör eylemleri gerçekleştirme yönündeki söylemleri nedeniyle, FBI'a "aramıza böyle biri katıldı" diye şikayet edildi. Bunun üzerine, Monteilh'in FBI ajanı olduğu, olayın da bir izleme operasyonu olduğu ortaya çıktı.

AJAN: FBI TUZAK KURDU

The Islamic Center of Irvine, FBI aleyhine "dini temelde yasadışı gözetlemeyle hedef alındıkları" gerekçesiyle dava açtı. FBI ile yaptığı anlaşmayı ve ajanlık faaliyetlerini itiraf eden Monteilh de, "haklarının FBI tarafından suiistimal edildiği" gerekçesiyle FBI'a dava açtı. Monteilh, mahkemede, "FBI'ın yaptığı şey soruşturma değil bir tuzaktı. Gerçek bir terörist arama değil, tamamı ayarlanmış bir sızmaydı. Bir hata yaptıklarını kabul edemiyorlar" dedi.

MAHKEME FBI'I KORUDU

Ancak FBI adına savunma yapan Adalet Bakanlığı, "devletin gizli bilgi elde etme ayrıcalığı"na sahip olduğunu ve savunma için verilecek bilgilerin ulusal güvenliği tehdit edeceği gerekçesiyle davanın reddini istedi. Dava bu nedenle ABD'deki en yüksek yargı merci olan Yüksek Mahkeme'ye gönderildi.

Yüksek Mahkeme de FBI'ı haklı bularak, 1978 tarihli ABD Dış İstihbarat Gözetleme Yasası'nı (FISA) gerekçe gösterdi ve "FBI'a açılan davaların devlet sırrı gerekçesiyle durdurulup durdurulamayacağına alt mahkemelerin karar vermesi gerektiğine" hükmetti.

Mahkeme böylece, FBI'ın benzer operasyonları yapmasının da kapısını açık bıraktı. The Islamic Center of Irvine cemaati ise "sadece Müslüman oldukları için" takip edilmelerinin, ABD Anayasası'na aykırı olduğunu belirterek, "Biz bunun cevabını bekliyoruz" açıklaması yaptı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 21
  • Mahmut 2 yıl önce Şikayet Et
    FBI bu adamı öldürtecek mutlaka Molcolm x gibi
    Cevapla
  • Ts61 2 yıl önce Şikayet Et
    En azından dost falan görünmüyor ne olduğu belli arkadan iş çevirmiyor yekten yapıyor Vanli
    Cevapla
  • son ihtiyar 2 yıl önce Şikayet Et
    ve artıı....Hukuksal düzen üzerine kurulu demokratik her devlet, münferit/illiyetsiz fertlerin kişisel güvenliğini tehlikeye atarak yada tehlikeli radikalizme yönlendirerek/sürükleyerek İstihbarat çalışması yapamaz,hangi ülke ve kurum olursa olsun.Ferdin,kanunla tespit edilen ve tehlike oluşturmayan kendi gönüllülük mucibi halleri dışında,bu uygulama ağır suçtur ve kurumsal koğuşturma ve soruşturmaya tabiidir.
    Cevapla
  • Ts61 2 yıl önce Şikayet Et
    Işte bu yüzden putini destekliyom insanlik tarihinin en büyük teröristleri abd israil fransa ingiltere
    Cevapla
  • Vanli 2 yıl önce Şikayet Et
    Putin çok masum destekle senin desteğine ihtiyacı var. Zulmeden ve İslam düşmanı birilerine tepki olsun diye başka bir zulmü desteklemek nasıl bir mantıktır anlamadım.. haksızlığa taraf olan illa ki bertaraf olur. Deteklediğin ve taraf olduğun Putin'in yaptığı zulme, katliama, haksızlığa, yaşattığı dramlara onu destekleyerek ortak olduğunun farkında mısın?
    Cevapla
  • Osman ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman terörist olmaz olursa ABD gibi birilerinin ipini eline veren sahte müslümanlar yapar adı Müslim soyadı terörist aslında bu hiç yakışmıyor İslamın hiçbir yerinde masumları öldürün diye bir ayet bir hadis ne gördüm ne de duydum ne de okudum bunlar batının görmek istediği şey aslında
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: Kayıt dışılıkla amansız mücadele dönemi! Vergi kaçırana taviz yok
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar'da akaryakıt istasyonu çalışanlarını ziyaret etti