AB, İngiltere ve ABD harekete geçti: Resmen yasaklandı!

Son dakika haberine göre ABD Başkanı Joe Biden petrol ve doğalgaz ithalatına yasak getirdiklerini açıkladı!

GİRİŞ 08.03.2022 19:27 GÜNCELLEME 09.03.2022 11:47
Bu Habere 182 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'ya uygulanacak yaptırımlar kapsamında yeni hamlelerin hayata geçirildiğini açıkladı. Daha önceden "emsalsiz" olarak duyurulan ve bu zamana kadar hiç uygulanmamış enerji ithalatı yasağını hayata geçirileceğini resmen duyuran Biden, Rusya'dan doğalgaz ve petrol ithalatının yasaklanacağını açıkladı. 

Son dakika: ABD Rus petrolünü yasaklıyor! 'Emsalsiz' olarak duyurdularSon dakika: ABD Rus petrolünü yasaklıyor! 'Emsalsiz' olarak duyurdular

Biden, bu adıma ABD Kongresi ve halkından çok büyük destek olduğuna işaret ederek, "Biz bu adımı atarken Avrupalı ortaklarımızın ve müttefiklerimizin bizimle aynı pozisyonda olmamasını anlıyoruz. ABD, Avrupa'nın tamamından daha çok petrolü kendi ülkesinde üretiyor." diye konuştu.

MÜLTECİLER KONUSU: AVRUPA'YA DESTEK SÖZÜ

Biden, Rusya'ya uygulanan yaptırımların ABD'de de petrol fiyatlarını artıracağını belirterek, "Putin Ukrayna sınırına asker yığmaya başladığından bu yana ABD'de petrol fiyatları ortalama 75 sent arttı ve daha da artıyor. Bunun ülke içinde en az şekilde azalması için her şeyi yapacağım." şeklinde konuştu.

ABD'nin Ukrayna'ya savunma ve insani yardım alanında da destek verdiğini anımsatan Biden, "ABD, mültecilerin bakım sorumluluğunu Avrupalı ortaklarıyla paylaşacak. Böylece mültecilerin sorumluğunun bedeli sadece Ukrayna'ya sınırı olan Avrupalı ülkelere kalmayacak." dedi.

Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığına ve ABD ile Batı ülkelerinin de Rusya'ya baskıyı artırdığına işaret ederek, "Uyguladığımız yaptırımlar, Rusya ekonomisinde daha şimdiden çok büyük zararlara yol açtı. Rus rublesi Putin savaş ilan ettiğinden bu yana yüzde 50 azaldı. 1 ruble şu anda 1 Amerikan sentinden daha az." ifadesini kullandı.

FAHİŞ FİYAT ARTIŞINA GİDEN ŞİRKETLERE MESAJ

Ukrayna savaşından yararlanarak fahiş fiyat artırımına giden petrol şirketleri ve finans firmalarını hedef alan Biden, "Putin'in Ukrayna'ya savaşının benzin fiyatlarını artırmasını anlarız. Ancak fahiş fiyat artırımının ya da bu durumu istismar etmesinin bir bahanesi olamaz. Bunu hoş görmeyeceğimizi belirtmek isterim." dedi.

Biden, temiz enerji tüketimine geçmenin önemine de işaret ederek, "Eğer temiz enerjiye geçersek kimse benzin fiyatlarından dolayı endişe etmek zorunda kalmaz. Bu da Putin gibi tiranların fosil yakıtları başka ülkelere karşı silah olarak kullanamayacağı anlamına gelir." yorumunu yaptı.

Ukrayna halkının ve liderlerinin kahramanlığını takdir ettiğini dile getiren Biden, "Ukrayna'nın Putin için hiçbir zaman bir zafer olamayacağı aşikar. Putin bir şehri ele geçirebilir ama tüm ülkeyi elinde tutamaz. Putin'in küresel barış ve istikrara tacizlerine şimdi yanıt vermezsek, özgürlüğün bedeli gelecekte daha ağır olacaktır." dedi.

ABD'NİN EN ÇOK PETROL İTHAL ETTİĞİ ÜLKELER ARASINDA

Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, ABD geçen yıl petrol ve petrol ürünleri ithalatının çoğunu Kanada’dan gerçekleştirdi.

Kanada’yı Meksika takip ederken, Rusya ABD’nin geçen yıl en çok petrol ve petrol ürünleri ithal ettiği 3’üncü ülke konumunda yer aldı.

ABD’nin 2021’de Rusya’dan petrol ve petrol ürünleri ithalatı günlük 672 bin varili buldu.

ABD’nin petrol ve petrol ürünleri ithalatının yaklaşık yüzde 8’i Rusya’dan karşılandı.

İNGİLTERE DE HAREKETE GEÇTİ

Joe Biden'ın yaptırımlarını takip eden bir açıklama da İngiltere'den geldi.

İngiltere Çalışma, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Kwarteng, Rusya'ya uygulanacak yaptırımlar kapsamında "İngiltere, 2022 sonuna kadar Rus petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını aşamalı olarak durduracak." açıklamasını yaptı.

AB'DEN ENERJİ BAĞIMLILIĞINA SON VERME HAMLESİ

ABD ve İngiltere gibi AB de Rusya'ya uygulanan yaptırımlar kapsamında Rus enerjisine bağımlılığı azaltmak için harekete geçti. Avrupa Birliği (AB), Rusya'dan ithal ettiği doğal gaz miktarını 1 yıl içinde 3'te 2 oranında azaltmak için plan hazırladı.

AB Komisyonu, enerji arz güvenliğini artırmak ve Rusya'ya olan bağımlılığı azaltmak için yeni doğal gaz tedarikçileri bulmayı, alternatif yakıtlara yönelmeyi, yenilenebilir yatırımları hızlandırmayı ve kış öncesinde doğal gaz depolarını doldurmayı içeren "REPowerEU” adlı planını açıkladı.

Plana göre, AB ülkeleri sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarikini artıracak. Rusya dışındaki tedarikçilerden boru hatlarıyla doğal gaz alımı da yükseltilecek. Hidrojen ve biyometan gibi alternatif gazlara yatırım yapılacak. AB üyesi ülkeler doğal gaz depolarını 1 Ekim’e kadar en az yüzde 90 oranında doldurmak zorunda olacak. Bu konuda AB Komisyonu yasal mevzuat hazırlayacak. Üye ülkelerin gaz depolarının doldurulması için ortak doğal gaz alım operasyonları düzenlenecek. Ortak gaz alımları AB tarafından desteklenecek. Yapıların çatılarına güneş paneli kurulumuna hız verilecek. Isı pompası kullanımı artırılacak. Yapıların yalıtımına öncelik verilecek. Enerji verimliliği artırılacak. Yenilenebilir projelerin izin süreçleri hızlandırılacak. Rüzgar enerji santralleri (RES) ve güneş enerji santrallerine (GES) yatırımlar artırılacak.

GAZ İHRACATI DÜŞÜRÜLECEK

AB, geçen yıl Rusya'dan doğal gazının yüzde 40'ını almıştı. Rusya'dan alınan gaz miktarı 155 milyar metreküp olarak gerçekleşmişti. Planla Rusya'dan ithal edilen gaz miktarı bu yıl 3'te 2 oranında azaltılacak. Söz konusu gazın 50 milyar metreküpü LNG ithalatını artırarak sağlanacak. Rusya dışındaki boru hatlarından ilave 10 milyar metreküp gaz alınacak. Biyometan üretiminin artırılmasıyla 3,5 milyar metreküp gaz sağlanacak.

AB vatandaşlarının evlerinin ısısını düşürülmesi istenecek. Avrupa'da termostatların 1 derece düşürülmesiyle 10 milyar metreküp doğal gaz tasarrufu sağlanacak.

Diğer enerji tasarruf yöntemleriyle 4 milyar metreküp, yapıların çatısına kurulan güneş enerji sistemleri ile 2,5 milyar metreküp, ısı pompası sistemleriyle 1,5 milyar metreküp tasarruf edilecek.

İlave rüzgar ve güneş enerji santrallerinden sağlanan enerji 20 milyar metreküplük doğal gazın yerini tutacak. Böylece, AB'nin Rusya'dan tedarik edeceği doğal gaz miktarı 100 milyar metreküp düşecek.

YORUMLAR 182
  • Ugur 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerika kendi bacağına sıkıyor aslında farkında değil ayrıca amerikan firma ları rusyadan gidiyor çok sevindim
    Cevapla
  • Baha 2 yıl önce Şikayet Et
    Acele etmeyin Rusya bize benzini mazotu yakında yok pahasına saticak bekleyin görün
    Cevapla
  • Akıncı 2 yıl önce Şikayet Et
    İsrail geldi, yunan geliyor, alman pazartesi burada, Bidon da mart sonuna kadar kesin burada, REİS harbiden çok büyük bir lidersin
    Cevapla
  • Cumali 2 yıl önce Şikayet Et
    Haber tv tamamı keli feli adı prf, öğretim üyesi gibi yorumcular, ülkeleri işgal eden kundaktaki çocukları katıl eden, 34 askerimizi şehit eden potini adeta akraba ilan etmişler övüyorlar övüyorlar, biremiyorkar
    Cevapla
  • Muzaffer Yıldırım 2 yıl önce Şikayet Et
    AB sıkıyorsa Rusyadan hiç birşey almasın satmasın az alcaz az satcaz yok öyle yarım agız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu