Rusya'nın Ukrayna işgali 19. gününde: Rusya, Antonov tesislerini vurdu

Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilişi 19'uncu gününe girdi. Ukrayna, Rusya'nın yakın zamanda Odessa'ya paraşütçü birliklerini indirmeyi planladığını duyurdu. İşte dakika dakika yaşananlar.

GİRİŞ 14.03.2022 13:24 GÜNCELLEME 15.03.2022 02:42
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 19'uncu gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşandı. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemezken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

21.50 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle bugün Ukrayna'dan 172 Türk vatandaşının daha yola çıktığını duyurdu.

Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bugün Kiev, Lviv, Çernivtsi, Harkiv, Poltova, Bila Tserkva ve Konotop'tan 172 Türk vatandaşının daha yola çıktığını kaydetti.

21.00 Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, Rusya'nın üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nden derhal ihraç edilmesini istediklerini belirtti.

Şmıgal, video konferans yoluyla AKPM Genel Kurulu'na yaptığı konuşmada, Ukrayna halkının sesini duyurma fırsatı verilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

17.00 Ukrayna ile müzakerelerde Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Müşaviri Vladimir Medinskiy, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, "Ukrayna heyeti ile müzakereler, hafta sonu dahil her gün video konferans yoluyla gerçekleşiyor" ifadelerini kullandı.

Bu formatın hem zaman hem para tasarrufu sağladığına dikkati çeken Medinskiy, bunu Rusya'nın barışçıl geleceği için yapmaya çabaladıklarını söyledi.

MÜZAKERELERE TEKNİK ARA VERİLDİ

Ukrayna heyetine başkanlık eden Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 4. tur müzakerelerin "zor" olduğunu belirterek, "Müzakereler, barış, ateşkes, askeri birliklerin çekilmesi ve güvenlik garantileri için yapılıyor" ifadelerini kullandı.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA: PLANLAR BELİRTİLEN ZAMAN ÇERÇEVESİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

15.30 Kremlin sözcüsü, Ukrayna'ya düzenlenen saldırılarda son duruma dair açıklamada bulundu. Sözcü, Rusya'nın Ukrayna’daki tüm planlarının tam ve belirtilen zaman çerçevesinde gerçekleştirileceğini söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları 19'uncu gününde Kremlin’den açıklama geldi. Rusya'nın Ukrayna’daki tüm planları tam ve belirtilen zaman çerçevesinde gerçekleştireceğini söyleyen sözcü, Ukrayna’daki operasyonun sivil kayıpları azaltmak üzere planlandığını savundu.

ÇİN'DEN YALANLAMA

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, İngiliz Financial Times gazetesinin ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde yer alan iddialara ilişkin, "ABD, Ukrayna meselesinde Çin'i hedef alan dezenformasyon yayıyor. Bu, kötü niyetli." ifadelerini kullanmıştı.

Kremlin sözcüsü de bu iddiaları yalanlayarak Rusya’nın Çin’den askeri yardım istemediğini söyledi.

"EKONOMİK SAVAŞIN ETKİLERİ EN AZA İNDİRİLECEK"

Rusya, Ukrayna’daki askeri operasyonu için yeterli askeri kaynaklara sahip olduğunun söylendiği açıklamada ekonomik yaptırımlara dair de bilgi verildi.  “Rusya’ya yönelik ekonomik savaşın etkileri en aza indirilecek” ifadesi kullanıldı.

Kremlin sözcüsü Donetsk’te yaşananları da “Ukrayna’nın Donetsk'e saldırısı bir trajedidir, sivillere yönelik bir saldırıdır. Görünen o ki Ukrayna’nın deniz aşırı patronları Ukrayna ordusuna emirler veriyor” şeklinde değerlendirdi.

Rusya Acil Durum Bakanlığı’da Donestk'ten 250 binden fazla göçmenin Rusya'ya giriş yaptığını açıkladı.

 

14.00 Rus ordusunun Mariupol kentine yönelik saldırılarında 2 bin 500'den fazla sivilin hayatını kaybettiği açıklandı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başdanışmanı Oleksiy Arestoviç, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Mariupol'da gerginliğin sürdüğünü, Ukrayna ordusunun Rusların saldırılarını engellediğini söyledi.

Şehri ele geçiremeyen Rus güçlerinin sivil yapıları hedef aldığını vurgulayan Arestoviç, "Ruslar şehri yeryüzünden silmek istiyor. Yerel yöneticilerin resmi rakamlarına göre 2 bin 500'den fazla sivil hayatını kaybetti" dedi.

MÜZAKERELERDE 4'ÜNCÜ TUR BAŞLADI

12.20 Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin 4'üncü turu çevrim içi başladı.

Müzakere öncesinde açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Görüşmelerde heyetimizin net bir görevi var: Ukrayna ve Rusya cumhurbaşkanları toplantısının gerçekleşmesini sağlamak için mümkün olan her şeyi yapmak." dedi.

Ukrayna heyetinin başkanı Podolyak da, çevrim içi müzakerelerin aralıksız devam ettiğini söyledi, 4'üncü tur görüşmelerde "ön sonuçların" ele alınacağını ifade etti.

Rus kaynaklar, müzakerelerde şu ana kadar elle tutulur ilerleme sağlanamadığını ancak iki heyetin yakında ortak bir zemine ulaşabileceğini belirtiyor.

UKRAYNA ORDUSU BİLANÇOYU AÇIKLADI

12.00 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-13 Mart tarihlerindeki kayıplarıyla ilgili verileri paylaştı.

Buna göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan yaklaşık 13 bin asker öldürüldü, Ruslara ait 77 uçak, 90 helikopter, 389 tank, 1249 zırhlı araç, 150 top, 64 roketatar sistemi ve 34 hava savunma sistemi imha edildi.

Rus güçleri, ayrıca Ukrayna'da 617 araç, 3 hafif sürat teknesi, 60 yakıt aracı ve 8 İHA kaybetti.

 

11.12 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı, savaşın başından bu yana Mariupol'de 2 bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

10.16 Çin, ABD'li yetkililer tarafından ortaya atılan "Rusya Çin'den askeri ekipman istedi" iddiasını yalanladı.

09.34 Rusya Savunma Bakanlığı, savaş boyunca Ukrayna ordusuna ait 3 bin 920 hedefin yok edildiğini açıkladı.

08.56 Kiev şehir yönetimi, kentteki Antonov uçak fabrikasının Rus güçleri tarafından bombalandığını söyledi.

07.47 Ukrayna Acil Servisi, pazartesi sabahı Kiev'in kuzeybatısındaki bir konuta top mermisinin isabet etmesi sonucu iki kişinin öldüğü ve üç kişinin de yaralandığı bildirdi.

06.21 Son 24 saatte 100 bin sivil Ukrayna'dan ayrıldı. BM verilerine göre, Ukraynalı mültecilerin sayısı 2.7 milyona yükseldi. 

05.39 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile telefonda görüştüğünü duyurdu: "ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna halkına ve hükümetine sürekli destek sunmak adına ve Rusya'nın Ukrayna'nın kentlerine yönelik devam eden ve artan sivil ölümlerine neden olan saldırılarını kınamak adına Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile telefonda görüştü. Blinken ve Kuleba, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tercih ettiği savaşı durdurmak için devam eden diplomatik çabaları tartıştı. Blinken, Kremlin'in devam eden acımasız saldırganlığına karşı savunmada ABD'nin Ukrayna ile kararlı dayanışmasını yineledi."

04.52 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi'nin Rus roketleri ile vurulduğunu hatırlatarak, Ukrayna semalarının kapatılmaması durumunda, 20 kilometre ötedeki NATO ülkelerinin de vurulabileceğini belirtti: "Eğer semalarımızı (Ukrayna Hava Sahası) kapatmazsanız, Rus füzelerinin sizin bölgenize, NATO topraklarına, NATO vatandaşlarının evlerine düşmesi an meselesidir."

02.30 Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, Rusya'nın yakın zamanda Odessa'ya paraşütçü birliklerini indirmeyi planladığını duyurdu: "Karadeniz'de 3-4 gün önce Rus paraşütçü birlikleri inecekti. Fakat hava şartlarından dolayı Sivastopol’e dönmek zorunda kaldılar. Fakat şimdi oradan geri dönüyorlar. Odessa ve bölgesinde paraşütçü asker inişi planlıyorlar. Odessa’da neler olduğunu ve kontrolün bizde olduğunu anlıyoruz. Onları karşılamak için bekliyorlar. Çernigov ve Kiev bölgelerinde olduğu gibi."

02.10 Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu, ülkede daha önce kısıtlanan sosyal medya uygulaması İnstagram'ın tamamen kapatıldığını duyurdu.

00.20 Rusya ile Ukrayna arasında ateşkesin sağlanması için gerçekleştirilen müzakerelerin bir sonraki turunun bugün planlandığı bildirildi. Görüşmenin video konferans yoluyla yapılabileceğini aktarıldı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 47
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa ayni birinci dünya savasinda oldugu gibi türkiyeyi rusyaya karsi savastirmaya planliyor bir yüz yil daha sömüre bilmek icin
    Cevapla
  • yusuf talha 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu savaşın rusyayı ve abd yi devre dişi bırakmak için yapıldığı okadar net ki yeni dünya düzeni kuruluyor yeni lider çin rüsya ukranyada yıpranarak çıkacak ve hiç bir gücü kalmayacak ve abd yıkılacak ayaletler herbiri bir devlet olacak
    Cevapla
  • ADALET 2 yıl önce Şikayet Et
    ne içtin sen rusya yı bitirir belki ama abd güçlenirken nasıl bitecek
    Cevapla
  • Gitsinler 2 yıl önce Şikayet Et
    Fener rum ortadoks kilisesi İstanbuldan çıkarılıp Yunanistana gönderilmedikçe bize rahat yok huzur yok.Burayı İstanbulda tutmakla Yunanlılar tüm ortadoksların merkezi başkenti işgal altında yaygarası yaparak arkalarına güç devşirmekte ve siyasi amaçları için kullanmaktadırlar.Gitsin Kıbrısa,girite,rodosa,atinaya yermi yok.
    Cevapla
  • !!!!!dikkat et!!!!!! 2 yıl önce Şikayet Et
    dolayısıyla,,,,,,,AMAN EFENDİM NATO ÖYLE DİYOR ,,,,,,YAPILACAK,,,,,,YATDİYOR YATILACAK,,KALK DİYOR KALKILACAK GİBİ,,,,,BİR DURUM DA,,,,ASLA sözkonusu dahi olamaz!!!!!!!!!!!!AYRICA NATOYA RAĞMEN,,,NATO İLE DE MÜCADELE EDEREK,,,HATTA SAVAŞIMLA,,,,,KIBRIS FETHOLMUŞTUR Kİ!!!!!!!!!!!!DİKKAT ET!!!!!!!!DİKKKAT ET,,,!!!!!!DİKKAT ET!!!!!!!!!!!!!:::::::::::::::::::::::NAAAAAAAATTOOOOOOO ____________sen de dikkat et!!!!!!!!!!!!!! ::::::::::::::ESSELAMU ALEYKÜM(VRVB)
    Cevapla
  • dikkat et!!(son) 2 yıl önce Şikayet Et
    ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::BEN YAZIYORUM BEN,,,,BEN O BEN:::::::::::::sultan Mehmet han ülkülülüğü ile!!!!!!!!!!!!KÜRESEL PSİKOPATİZME KARŞI OMUZ OMUZA:::::::::::::::::::::::::::::.RIZA GÖZTERİRSE RABBİMİZ ,,,ebedi ferahlık bereketle bütün nsanlığın üzerine olsun ::::::::::::::ESSELAMU ALEYKÜM(VRVB)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Putin'in 5. dönemi başladı
İsrail kendi askerlerini öldürüyor! Filo komutanından dikkat çeken sözler