Avustralya, ilk insansız savaş uçağına kavuşuyor: Hayalet Yarasa

Tüm testlerini başarıyla tamamlayan Avustralya'nın ilk insansız savaş uçağına 'Hayalet Yarasa' ismi verildi.

GİRİŞ 22.03.2022 07:41 GÜNCELLEME 22.03.2022 09:17
Bu Habere 85 Yorum Yapılmış

Avustralya Savunma Bakanı Peter Dutton, tüm testlerini başarıyla tamamlayan Avustralya ve Boeing ortak yapımı ilk insansız savaş uçağına "MQ-28A Ghost Bat" (MQ-28A Hayalet Yarasa) isminin verildiğini bildirdi.

Savunma Bakanlığının resmi internet sayfasından yazılı açıklama yapan Bakan Dutton, "Boeing ile ortaklığımız, 50 yıl içinde Avustralya yapımı ilk askeri savaş uçağını başarıyla tasarladı, üretti ve uçurdu." ifadelerini kulandı.

Queensland eyaletindeki Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetlerine (RAAF) ait Amberley Hava Üssü'nde yapılan törende uçağa "MQ-28A Ghost Bat" (MQ-28A Hayalet Yarasa) isminin verildiğini belirten Dutton, şunları kaydetti:

"Hava savaşı daha karmaşık ve daha sofistike hale geldikçe, uzaktan kumandalı uçaklar ve diğer mürettebatsız platformlar, modern ordular için giderek daha hayati varlıklar haline geliyor."

Avustralya hükümetinin RAAF ve Boeing Avustralya arasındaki ortak girişimle üretilen uçağa şimdiye kadar 150 milyon Avustralya dolarından (yaklaşık 10 milyon Amerikan doları) fazla yatırım yaptıklarını aktaran Dutton, projeye 35'ten fazla Avustralyalı firmanın katkıda bulunduğunu ifade etti.

UÇAĞIN İSMİ YAPACAĞI GÖREVLERLE ÖRTÜŞÜYOR

RAAF Hava Kuvvetleri Kabiliyet Başkanı Hava Mareşal Robert Denney de uçağa verilen ismin yapacağı görev ve kabiliyetleri bakımından çok isabetli olduğuna dikkati çekerek, "Hayalet Yarasa, uçağın amaçlanan misyonunu ve operasyonel yeteneklerini yansıtıyor. Hayalet Yarasa hem havada hem de yerde avını tespit etmek, avlamak ve yok etmek için gelişmiş çok spektralli sensörler kullanan Avustralyalı bir avcıdır." ifadelerini kullandı.

Motorunun ilk kez Eylül 2020'de çalıştırıldığı insansız savaş uçağının ilk test uçuşu 27 Şubat 2021'de RAAF Woomera Hava Üssü'nde gerçekleştirilmişti.

Hayalet Yarasa, Boeing Avustralya, Avustralya hükümeti ve RAAF tarafından yaklaşık 50 yıl üzerinde çalışıldıktan sonra, çok amaçlı ve yapay zeka kullanarak bağımsız görevleri gerçekleştirmek üzere üretilen insansız hava aracı olarak biliniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 85
  • ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar koskoca Boeing ile birlikte 50 yıldır bu uçak için çalışıyorlarmış. biz daha dün başladık, 2023 te de inşallah bunun rakibi "Kızıl Elma" gökyüzünden olacak. aradaki seviye farkına bakar mısınız?
    Cevapla
  • nihat 1 yıl önce Şikayet Et
    sadece avustralya yapmadı. dünyanın bir çok ülkesinde bu tip uçaklardan var dostum :) sakin ol biraz :)
    Cevapla
  • Yiğido SİVAS 2 yıl önce Şikayet Et
    Sakın KILIÇTAROĞLU duymasın ne gerek var der AVUSTRALYA yetkilelirine inşallah yakında KIZILELMA SİHA yıda yapacaz Kılıçtaroğlu o ney ne ELMASI canım Markette manavda ELMA dan ÇOK ne var diyebilir
    Cevapla
  • İsmail 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah Allah oradaki vatandaşlar niye yapıyoruz negerekvar diye karşı çikmadilarmi hayret
    Cevapla
  • Dursun Ali Türköz 2 yıl önce Şikayet Et
    Söylediğinin tek bir cevabı var Orada CHP diye bi parti yokta ondan
    Cevapla
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Önemli olan çok pahalisini yapmak deyil onu uçurum ondan yüzde yüz verim almak tabi birde pazarda ucuz kaliteli ve verimliliği önemli bizim sihalarimiz böyle birşey
    Cevapla
  • Muhtar 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu hayalet bizim Bayraktar kızılelma nın füzelerinin tadına bakar artık.
    Cevapla
  • nihat 1 yıl önce Şikayet Et
    muhtarcım sadece avustralyada bu tip uçaklar yok evladım :) az kültür yap. başka ülkelerin de böyle uçakları var oku öğren
    Cevapla
  • Halil 2 yıl önce Şikayet Et
    Yanlışlıkla elim şikayete gitti kardeşim kusura bakma
    Cevapla
  • Adem 2 yıl önce Şikayet Et
    Yanlişlikla elim şikayet ete gitti,hakkınizı helal edin,bilerek olmadi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi