Rusya'nın Ukrayna işgali 39. gününde: Rusya'dan müzakerelere devam açıklaması

Rusya'nın Ukrayna işgali 39. gününe girdi. Rus müzakere heyetine başkanlık eden Vladimir Medinskiy, Ukrayna ile görüşmelere yarın devam edileceğini duyurdu. İşte dakika dakika yaşananlar...

GİRİŞ 03.04.2022 15:38 GÜNCELLEME 08.04.2022 16:49
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 39'uncu gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

BM BİLANÇOYU AÇIKLADI

15.00 Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yapılan açıklamada, Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen veriler paylaşıldı.

Açıklamada, 24 Şubat-2 Nisan'da, yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere, Ukrayna'dan 4 milyon 176 bin 401 mültecinin komşu ülkelere geçtiği duyuruldu.

Komşu ülkelerden en çok Polonya'ya (2 milyon 429 bin 265), Romanya'ya (635 bin 816), Moldova'ya (392 bin 933), Macaristan'a (385 bin 783) ve Slovakya'ya (298 bin 183) mültecinin geçtiği aktarılan açıklamada, Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 21-23 Şubat'ta 113 bin kişinin Rusya'ya geçiş yaptığı bilgisi paylaşıldı.

Ukrayna'dan komşu ülkelere giden mültecilerin yüz binlercesinin buradan diğer Avrupa ülkelerine geçtiği biliniyor.

BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) de Ukrayna içinde ise 6,5 milyon sivilin yerinden edildiğini duyurmuştu.

EN AZ BİN 417 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinden yapılan açıklamada, Rusya-Ukrayna savaşında 24 Şubat-2 Nisan'da en az 1417 sivilin hayatını kaybettiği, 2 bin 38 sivilin yaralandığı açıklandı.

Sivil ölü ve yaralı sayısının tespit edilenden çok daha yüksek olabileceği vurgulandı.

Sivil kayıpların çoğunun, ağır topçu ve çok namlulu roketatar sistemlerinden yapılan bombardımanlar ve hava saldırıları dahil olmak üzere geniş bir etki alanına sahip patlayıcı silahların kullanılmasından kaynaklandığı ifade edildi.

BM, Ukrayna'da sivil kayıplara ilişkin sadece teyit edebildiği rakamları açıklıyor. Ukrayna makamlarına göre ise hayatını kaybeden sivillerin sayısı çok daha fazla.

SİVİLLERİN TAHLİYESİ SÜRÜYOR

13.20 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, Rus birliklerinin kuşatması altında olan Mariupol’den Zaporijya’ya sivillerin tahliyesinin sürdüğünü açıkladı.

Vereşçuk, sosyal medya hesabından, Ukrayna’daki savaşta sivillerin çatışmaların olduğu şehirlerden tahliyesine yönelik açıklamalarda bulundu.

Berdyansk şehri yakınlarında 17 otobüs bulunduğunu, bunlardan 10'unun sivilleri tahliye etmek için hazır beklediğini belirten Vereşçuk, bu otobüslerin şehre bırakılmaması halinde sivillerin Berdyansk şehrinin girişindeki kontrol noktasına gelmesini istedi.

Mariupol yakınlarına ulaşacak 7 otobüse de Uluslararası Kızılhaç Örgütünün eşlik edeceğini aktaran Vereşçuk, Mariupol’den Zaporijya’ya sivillerin tahliyesinin sürdüğünü kaydetti.

Vereşçuk, “Mariupol’den Zaporijya şehrine açılan koridordan siviller kendi araçlarıyla gidebilir.” ifadesini kullandı.

Luhansk bölgesindeki bazı şehirlerden de sivillerin tahliyesini planladıklarını anlatan Vereşçuk, tahliyesi sürecinin başlaması için Rus tarafından ateşkesin sağlamasını beklediklerini kaydetti.

12.45 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’daki savaşta Rusya’nın eylemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rus ordusunun Ukrayna’daki hedeflere yönelik yüksek hassasiyetli silah kullandığı bilgisini paylaştı.

“Bu sabah havadan ve karadan yüksek hassasiyetli roketlerle Odessa yakınlarında Mıkolayiv yönünde Ukrayna birliklerine yakıt sağlayan bir petrol rafinerisi ve 3 akaryakıt deposu yok edildi.”

"51 ASKERİ UNSUR VURULDU"

Rus hava kuvvetlerinin Kudryaşovka ve Şurovka yerleşim birimi civarında havada 2 insansız hava aracını imha ettiğini aktaran Konaşenkov, gece boyunca Ukrayna ordusuna ait 51 askeri unsurun vurulduğunu söyledi.

“Ukrayna ordusuna ait bugüne kadar 125 uçak, 88 helikopter, 383 insansız hava aracı, 221 hava savunma füze sistemi, 1903 tank ve zırhlı araç, 207 çok namlulu roketatar, 805 obüs ve havan topu, 1781 özel askeri araç vuruldu.”

UKRAYNA BİLANÇOYU AÇIKLADI

12.30 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-3 Nisan dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı.

Buna göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 18 bin civarında asker öldürüldü, Ruslara ait 143 uçak, 134 helikopter, 644 tank, 1830 zırhlı araç, 325 top, 105 roketatar sistemi ve 54 hava savunma sistemi imha edildi.

Rus askeri birlikleri, 1249 araç, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 76 yakıt aracı ve 89 insansız hava aracını da kaybetti.

11.00 Kremlin, Rusya’nın gaz için olduğu gibi diğer mallarda da rubleyle ödeme talep edeceğini açıkladı.

Kremlin sözcüsü  Dmitry Peskov, yaptığı açıklamada, Rusya’nın tarihte görülen en büyük yaptırım yükü altında olduğunu söyleyerek batı yaptırımlarının dolar ve eurodaki güveni hızla aşındıracağını söyledi.

RUSYA'DAN MÜZAKERELERE DEVAM AÇIKLAMASI

10.00 Rus müzakere heyetine başkanlık eden Vladimir Medinskiy, Ukrayna ile görüşmelere yarın devam edileceğini duyurdu.

Rus heyetinin başkanı Vladimir Medinskiy, Ukrayna ile Rusya liderlerinin görüşme ihtimaline dair de paylaşımda bulundu.

"Üst düzey bir görüşme için uzlaşı metni taslağı henüz hazır değil." ifadesini kullanan Medinskiy, Rusya'nın Kırım ve Donbas konusunda duruşunun da değişmediğini belirtti.

Ukraynalı müzakereci David Arakhamia ise dün yaptığı açıklamada, hazırlanan taslağın Putin ve Zelenskiy’nin bir araya gelmesi için yeterli olgunluğa ulaştığını vurgulamıştı.

Arakhamia, "İki lider arasında yapılacak görüşme büyük ihtimalle Türkiye'de olacak." demişti.

 

08.30 Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Herashchenko, Telegram hesabından yaptığı açıklamada Rus birliklerinin Odessa’yı vurduğunu duyurdu.

Ukrayna-Rusya savaşının başından beri nadiren saldırı düzenlenen, ülkenin deniz ticaretinde önemli role sahip Odessa kenti, Rus birliklerince vuruldu. Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Herashchenko, kentteki altyapı tesislerinin füzelerle hedef alındığını, birkaç bölgede yangın çıktığını belirtti. Saldırıda can kaybı ve yaralanma olmadığı ifade edildi.

YORUMLAR 11
  • Ülkem 2 yıl önce Şikayet Et
    Zalim rus moskof yönetimi başka çaren yok içi geçik kof ordunun ne olduğunu dünya gördü elinizden rus halkından çaldığınız vede oligardlarla akladığınız rus halkının parası elinizden gidecek korusu sardı herhalde zalimler mecbursun masaya oturmaya ama ukranyaya savaş tazminatı vermeyede mecbursun yak yık katlet milleti yerinden yurdundan et defol git yok öyle.
    Cevapla
  • mert 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya Gürcistan'a da göz dikti. ukraynadan sonra sıra güney osetyada. Erdoğan'ın acilen Gürcistan'a Türkiye'ye bağlanmaları teklifini yapması gerekir. Aksi halde Rusya Ermenistan'a kadar ilerleyip Azerbaycan ile aramıza girebilir. Hızlı ve stratejik hamle yapılmalı
    Cevapla
  • Gariban 2 yıl önce Şikayet Et
    '''Rusya ve Ukrayna Savaşı Mahalle Kavgası Değil ki, Hadi Barışın Deyine Barışsınlar''' Keşke O Kadar Kolay Olsaydı. ABD ve AB Bitti Demeden Bu Savaş Bitmez. (Vatandaş)
    Cevapla
  • VATANDAŞ 2 yıl önce Şikayet Et
    RECEP TAYYİP ERDOĞAN, BAR IŞ MASASI KURUYOR, KEMAL KILIÇTAROĞLU, YUVARLAK MASA KURUYOR, SADECE BU MASALARA BAKSANIZ BİLE Nİ YETLER BELLi OLUYOR. YUVAR LAK TOPLANTI, YUVARLAK MA SA, YUVARLAK GÖRÜŞ, YUVAR LAK KARARLAR, YUVARLAK CEVAPLAR ,YUVARLAK NİYET YUVARLAK KURSU, PEKİİ BUN CA YUVARLAKLARI TOPLADIĞI NIZDA, SONUÇ TA YUVARLAK, BUNLARIN ALAYI YUVARLAK.
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusların sözü suya atılan imza gibidir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı