Pakistan'da Başbakan Han'ın görevi resmi olarak sona erdi

Pakistan'da parlamentonun feshedilmesinin ardından Başbakanı İmran Han'ın görevi resmi olarak sona erdi.

Pakistan'da Başbakan Han'ın görevi resmi olarak sona erdi
Pakistan'da Başbakan Han'ın görevi resmi olarak sona erdi
GİRİŞ 03.04.2022 23:11 GÜNCELLEME 04.04.2022 04:20
Bu Habere 183 Yorum Yapılmış

Yerel basındaki haberlere göre, Kabine, meclisin feshedilmesinin ardından Han'ın ülkenin Başbakanı olmadığına dair bildiri yayımladı.

Bununla birlikte Anayasa'nın 224. maddesi uyarınca geçici hükümetin Başbakanı atanıncaya kadar 15 gün süreyle Başbakanlık görevini Han yürütecek.

Pakistan Anayasası'na göre, parlamentonun feshedilmesinden sonraki 90 gün içinde yeni seçimler gerçekleştirilene kadar ülkeyi geçici başbakan ve hükümeti yönetecek.

ABD'Lİ DİPLOMAT

Ary News televizyonundaki haberde, Başbakan Han'ın partilileriyle yaptığı toplantıda, hükümeti devirmek için oluşturulan komplonun arkasında ABD Dışişleri Bakanı'nın Güney ve Orta Asya İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Donald Lu'nun olduğunu söylediği iddia edildi.

Han'ın, ABD'li diplomat Lu'nun Pakistan'ın eski Washington Büyükelçisi Asad Macid'i Başbakan Han'a karşı "güvensizlik oylamasının" başarısız olmasının sonuçları konusunda uyardığını söylediği öne sürüldü.

Han, dün, ilgili güvensizlik oylamasına yönelik yaptığı açıklamada, "(Muhalefetin) Beni görevden alma girişimi, ABD’nin iç politikamıza açık müdahalesidir." ifadesini kullanmıştı.

MECLİS FESHEDİLDİ

Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi'nin, Başbakan İmran Han'ın çağrısının ardından Meclisi feshettiği bildirilmişti.

Başbakan Han'a karşı güvensizlik oylaması, Meclis Başkan Yardımcısı Kasım Suri tarafından Anayasa'nın 5. maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle reddedilmişti.

Anayasa'nın 5. maddesinde, "Devlete bağlılık her yurttaşın temel görevidir. Anayasa'ya ve yasalara itaat, nerede olursa olsun her vatandaşın ve Pakistan'daki diğer herkesin yükümlülüğüdür." ifadesi yer alıyor.

Pakistan'da Başbakan Han'a yönelik güvensizlik oylamasına retPakistan'da Başbakan Han'a yönelik güvensizlik oylamasına ret

ERKEN SEÇİM

Pakistan'da Anayasa'nın 58. maddesine göre, cumhurbaşkanı, başbakanın tavsiyesiyle Meclisi feshedebiliyor. Ülke tarihinde 1977’de Zülfikar Ali Butto, 1993'te Navaz Şerif'in tavsiyesiyle dönemin Cumhurbaşkanları meclisi feshetmişti.

Meclisin feshedilmesinin ardından 90 günde seçime gidiliyor ve bu süreçte ülkeyi muhalefet partilerinin de katkısıyla oluşturulan geçici hükümet yönetiyor.

Mevcut Başbakan ise geçici hükümet, başbakanı atayıncaya kadar görevine devam edebiliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 183
  • abdulbaki 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyenin yanında duran pakistanı yemeye çalışıyorlar. allah pakistanlı kardaşlarımıza akıl ve izan versin, tuzağa düşmesinler. imran han gerçek bir müslüman ve Türk dostudur. inşaallah tekrar seçilir.
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Pakistanı yemeye çalışıyorlar. Rusya Çin TR avrupayı ekonomik olarak ele alma çalışmalarını hızlanmalı. Amerika Çinden gelen demiryolunu önce kazaklarla kesmeye çalıştı şimdi pakistanla deniyor. Destek olmamız lazım
    Cevapla
  • Cemil Zengin 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim yapmamız gereken Cumhurbaşkanımıza sahip çıkmak İnsan aç yaşar ama vatansız yaşayamaz Vatana sahip çıkacak tek kişi Recep Tayip Erdoğan dır Önemli olan damak tokluğu değil Kendi vatanındaki özgürlüğün dür Libya ya ne oldu Irak a ne oldu Derin düşünmek gerekiyor Amerika ve Batı bizi Rusya dan uzaklaştırmaya çalışıyor Amerika hep bize yaptırım uyguladı Rusya ise her yıl 8 milyon turist gönderiyor Amerikalı turist görüyormusunuz Türkiyede Amerikanı bize gaz akışı var mı Ekmek veriyor mu buğday tahıl Say say bitmez Safımızı iyi belli etmeliyiz Kurnaz politikalara ihtiyacımız var
    Cevapla
  • Cemil Zengin 2 yıl önce Şikayet Et
    Şuan dünyada her ülke ciddi riskler altında Geçenlerde Pakistan Başbakanı halka seslenerek şöyle bir konuşma yaptı "Biz Avrupanın kölesi değiliz demişti" Avrupa bilindiği gibi Pakistana Rusya ya karşı yaptırım uygulayın diye mektuplar göndermişti Ve yine sahnede ŞEYTAN Abd iş başında
    Cevapla
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye dünyaya hakim olacak bunun korkusu var her yere kukla yerleştirme çabasında ingiliz ve siyonistler,korkunun ecellerine faydası yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Demirkubbe'den eksiği yok diyerek açıkladı: işte Türkiye'nin Gökkubbesi!
Bahçeli Ferdi Tayfur'la kime mesaj verdi? 'MHP lideri buna çok tepkili'