Rusya'nın Ukrayna işgali 42. gününde: Lavrov duyurdu: Ukrayna ilk kez kabul etti!

Rusya'nın Ukrayna işgali 42. gününe girdi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov kritik açıklamalarda bulundu. Lavrov, Ukrayna tarafının ilk kez blok dışı statü (NATO'ya katılmama), nükleer dışı anlaşmayı kağıt üzerinde kabul ettiğini duyurdu.

GİRİŞ 06.04.2022 23:48 GÜNCELLEME 07.04.2022 06:20
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 42'inci gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

"UKRAYNA VE RUSYA ARASINDA YENİ GÖRÜŞMELER BEKLİYORUZ"

22:47 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun Donetsk ve Luhansk bölgeleri ile Mariupol şehrinde tam kontrolü sağlamak için Ukrayna’nın doğusunda taarruz operasyonuna hazırlandığını bildirdi.

21:39 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’nın Harkiv bölgesindeki bir noktada, Ukrayna ordusuna verilen yabancı yapımı silah ve teçhizatları yok ettiklerini bildirdi.

19:37 ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Ukrayna’nın başkenti Kiev ve Çernigiv kentinin çevresindeki tüm Rus güçlerinin çekildiğini açıkladı.

18:54 İngiltere, Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın tüm varlıklarının dondurulmasına ve İngiliz firmalarının Rusya'ya tüm yeni dış yatırımlarının yasaklanmasına karar verdi.

18:46 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna tarafının, savaşta esir düşen askerlerin takas sürecini engellediğini ileri sürdü.

18:02 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna konusunu ele aldı.

17:50 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Ukrayna ve Rusya arasında yeni görüşmeler bekliyoruz. Görüşmelerin Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanları arasında olması muhtemel.

17:30 ABD, Buça'daki olayların ardından Putin'in kızlarını ve Rusya'nın iki bankasını yaptırım listesine alarak Rusya'daki yeni yatırımlara da yasak getirdi.

16.10 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Ukrayna'yı destekleyeceğini belirtirken, çatışmanın uzun sürebileceğini ve bu duruma hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti.

11.59 Yunanistan, 12 Rus diplomattan ülkeyi terk etmelerini istedi.

10.36 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-6 Nisan dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı. Buna göre Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 18 bin 600 asker öldürüldü, Ruslara ait 150 uçak, 135 helikopter, 684 tank, 1861 zırhlı araç, 332 top, 107 roketatar sistemi ve 55 hava savunma sistemi imha edildi. Rus güçleri 1324 araç, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 76 yakıt aracı ve 96 insansız hava aracını da kaybetti.​​​

01.16 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, BM Güvenlik Konseyi'nin, Rusya’ya karşı etkisiz kaldığını savunarak dünyanın güvenliğinin olmadığını söyledi.

00.50 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana tehlikeli bölgelerden 620 binden fazla kişinin tahliye edildiğini bildirdi.

LAVROV DUYURDU: UKRAYNA İLK KEZ KABUL ETTİ!

00.12 Ukrayna ve Rus heyetleri arasında İstanbul'daki müzakereler sırasında varılan uzlaşmanın bozulmasına dönük bir amacın olduğunu ima eden Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Son günlerde Batı'nın ve Ukrayna'nın propaganda malzemesi olarak Ukrayna'nın Kiev bölgesindeki Bucha kentinde askeri ve güvenlik servisleri tarafından çekilen bir video ile histeri şişirilmeye çalışılıyor. Kesinliği imkansız olan bu provokasyonun amacı nedir? Bunun devam eden müzakereleri bozma amaçlı olduğu düşüncesindeyiz. Geçtiğimiz 29 Mart'ta, İstanbul'da gerçekleşen müzakerelerde Ukrayna tarafı Ukrayna'nın statüsü ve güvenlik garantilerine dair yazılı bir öneri sundu. Ukrayna tarafı ilk kez blok dışı statü (NATO'ya katılmama), nükleer dışı anlaşmayı kağıt üzerinde kabul etti. Ayrıca Rusya da dahil olmak üzere muhtemel anlaşmanın tüm garantörlerinin rızası dışında, yabancı devletlerin silahlarını topraklarında konuşlandırmamayı ve topraklarında yabancı askeri personelin katılımıyla tatbikat yapmayı reddetmeye hazır olduğunu ilan etti" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 29
  • ayı kapanı 2 yıl önce Şikayet Et
    Ukraynanın natodan vazgeçmesi yeni birşey değil. Asıl Rusya bir başarı gösteremediği için ukraynada sadece donbas ve kırımı almaya razı oldu. Buraları verin geri çekilelim diyolar ruslar. Ama bu saatten sonra oralarıda ruslara yedirmeyecekler. 2022 yılında kabadayılık yapmaya kalkan ruslara iyi bir tokat atacaklar.
    Cevapla
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Ukraine egemen devlet rusyayi mi soracak nereye gireceni Ukraine nato ya alinmali ön kosulsuz
    Cevapla
  • terazi 2 yıl önce Şikayet Et
    örnek yugoslavya 7 ülkeye bölündü ukraynada aynını yaşıyor oda 4 de bölünür olay biter olan mazluma yetime olur suriye ırak yemen arakan unutuldu gitti ukrayna rusya buğday var turist var para var vaaay vaayy dünya zalime ikram edilen dünya
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Zalim izzetinde, mazlum zilletinde kalıp buradan göçüp gidiyorlar. Demek bir mahkeme-i kübrâya bırakılıyor.
    Cevapla
  • Turuncu 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa kendi ordusunu kuruyor deniliyor ve biz Türkiye olarak AB liğine alınmıyoruz bu natoya ve abd ye karşı bir ordu değildir bu abd nin emrinde yeni haçlı seferleri için kurulacak bir ordudur... Anlayana
    Cevapla
  • Turuncu 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa kendi ordusunu kuruyor deniliyor ve biz Türkiye olarak AB liğine alınmıyoruz bu natoya ve abd ye karşı bir ordu değildir bu abd nin emrinde yeni haçlı seferleri için kurulacak bir ordudur... Anlayana
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: Üretilen dedikodulara itibar etmeyiniz
Eski MOSSAD Başkanı'ndan İsrail'e İran uyarısı