Kalın: Ukrayna'da garantörlüğe sıcak bakıyoruz

İngiliz basınına konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya'nın Ukrayna'daki sivillere yönelik saldırılarının barış görüşmelerini aksattığını söyleyerek, Türkiye'nin olası garantörlük rolüne sıcak baktığını kaydetti.

Kalın: Ukrayna'da garantörlüğe sıcak bakıyoruz
Kalın: Ukrayna'da garantörlüğe sıcak bakıyoruz
GİRİŞ 07.04.2022 12:00 GÜNCELLEME 07.04.2022 12:00
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı Sözücüsü İbrahim Kalın, İngiliz Financial Times gazetesine Rusya'nın Ukrayna işgali hakkında açıklamalarda bulundu.

"ÖLÜMLER MÜZAKERE İSTEĞİNİ ETKİLEDİ"

Bucha ve Borodyanka bölgelerinde sivilleri öldürdüğünün ortaya çıkmasının müzakere görüşmelerine olumsuz yansıdğını söyleyen Kalın, "Sivillerin öldürülmesi Ukrayna'nın müzakerelere devam etme isteğini de etkiledi. Hepimiz bu insan hakları ihlali ve muhtemel savaş suçu fotoğraflarını görünce öfkelendik. Bu olay özellikle Ukrayna tarafından müzakerelerin devam etmesini riske attı" dedi.

"BUNU YAPANLAR YARGILANMALI"

"Ukraynalılar yıkıldı, biz de. Yaşananlar korkunç, tamamen kabul edilemez, insanlık dışı ve bunu yapanlar yargı karşısına çıkarılmalı" diyen Kalın, müzakerelerden gelecek birkaç günde net bir sonuç çıkmayacağını kaydederek, "Belki bir ya da iki hafta sonra yine bir hareketlenme görebiliriz" ifadesini kullandı.

"RUSYA YAPTIRIMLARIN GEVŞETİLMESİNİ İSTİYOR"

Kalın ayrıca; Moskova'nın, görüşmelerin başarıyla sonuçlanması için Batı'nın yaptırımları gevşetmesini istediğini de dile getirdi.

İstanbul'daki Rusya-Ukrayna müzakeresi sona erdi: Ukrayna'dan garantör ülke talebiUkrayna: Türkiye'nin garantör ülke olmasını istiyoruz

TÜRKİYE GARANTÖR ÜLKE OLUR MU?

Ukrayna'nın garantör ülkeler arasında Türkiye'yi göstermesine de değinen Kalın, henüz net bir karar verilmediğini ve konunun bir sonuca bağlanmasının henüz çok erken olduğunu söyleyerek, "Prensipte biz buna sıcak bakıyoruz çünkü Ukrayna'yı desteklemek ve bu savaşı bitirmek istiyoruz. Ukraynalılarla ve Ruslarla görüştük. ABD'liler ve Fransızlarla da görüştük, imzamızı atmadan önce çözüme kavuşturulması gereken çok fazla askeri detay var" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Özbekistan ziyaretinin sonunda gazetecilere verdiği mülakatta, garantörlüğe sıcak baktıklarını ancak gerekli askeri garantilerin verilmesini istemişti.

"RUSYA GÜÇLÜ BİR UKRAYNA ORDUSU İSTEMİYOR"

Rusya'nın talepleri arasında; Ukrayna'nın uzun menzilli füze sahibi olmasını ve kendisine bir tehdit oluşturmasını istemediğini söyleyen Kalın; Ukrayna'nın da herhangi bir egemen ülke gibi güçlü ordu talep ettiğini kaydetti.

"KIRIM İÇİN FARKLI SEÇENEKLER MASADA"

Kırım ve Donbass bölgelerinin masadaki en büyük anlaşmazlık maddeleri olduğunu kayeden Kalın, Türkiye'nin bu iki bölgenin statüsünü tanımadığını hatırlatarak, Moskova'nın Kırım konusunda herhangi bir geri adım atmadığını belirtti ve "Bu konuda farklı seçenekler de masada" dedi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 38
  • emre19 2 yıl önce Şikayet Et
    İki devlet istedikten sonra niye olmasin.Turkiyenin oldugu yerde huzur var olur.
    Cevapla
  • işte 2 yıl önce Şikayet Et
    abd ve abdnin kuklası zelinski bizi rusya ile karşı karşıya getirmeye çalışıyor. Hiç bir şeyin garantörü olamayız. Fetöye davutoğluna yaptıramadığını zelinkiye yaptırmaya çalışıyor abd. Rusyayı yıkıp Sibiryayı sömürmek ülkemizi yıkıp bölük pörçük etmek tarih öncesinden beri ne kadar devlet varsa anadoluda yeniden kurmak istiyor. Bizi rusya ile savaştırmaya çalışıyor. Abdnin zelinskisi garantör istiyorsa abdsi ingilteresi garantör olsun. Yerse tabi.
    Cevapla
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye garantör ülke olmamali türkiye kuzey kibris nahcivan ve azeribaycan da garantör ülke olmali
    Cevapla
  • BayX 2 yıl önce Şikayet Et
    Zincir marketlere kayyum atansın.
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 2 yıl önce Şikayet Et
    Irak savaşında “1 koyup 3 alacağız” diye kandırmaya çalıştılar. Suriye savaşında “ Osmanlı canlanıyor “gazı verilerek petrol sahibi oldular, mülteciler bize geldi. Şimdi de “ABD’nin bile direk giremediği “ Ukrayna konusunda kıyısından köşesinden GARANTÖR vs havaları ile savaşın içine çekilmeye çalışılıyoruz. Allah’tan “ABD ile yakın temasları olan CNN’de S-400 vs konularında açıklamalar yapan” Sayın KALIN bu konulara vakıf da "gönüllü piav yemiyor !" …
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı