Rusya'nın Ukrayna işgali 50. gününde: Rus savaş gemisi vuruldu

Rusya'nın Ukrayna işgali 50. gününe girdi. Ukrayna makamları; Neptün füzesiyle Karadeniz'de Rusya'ya ait "Moskva" adlı kruvazör gemisini vurduklarını duyurdu.

GİRİŞ 14.04.2022 10:11 GÜNCELLEME 15.04.2022 19:49
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 50'inci gününe girdi. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

RUSYA'DAN VURULAN GEMİ AÇIKLAMASI

14.00 Ukrayna'nın Neptün füzesiyle vurduğunu duyurduğu Rus Karadeniz filosuna ait "Moskova" isimli geminin durumuna ilişkin Rusya Savunma Bakanlığı açıklama yaptı.

Geminin yüzer durumda olduğu belirtilen açıklamada, "Gemideki yangın kontrol altına alındı. Mühimmat patlamaları durduruldu. Ana roketler hasar görmedi." ifadeleri kullanıldı.

Kruvazörün mürettebatının Rus Karadeniz filosunun bölgedeki diğer gemilerine tahliye edildiği aktarılan açıklamada, geminin limana çekilmesi için çalışmalar yapıldığı belirtildi.

13.55 Kiev'i ziyaret eden Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Letonya Cumhurbaşkanı Egils Levits ve Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda; Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüşerek desteklerini ifade etti. Liderler; katliamın yaşandığı Bucha kenitini ziyaret etti.

11.43 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-14 Nisan dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı. Buna göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 19 bin 900 asker öldürüldü, Ruslara ait 160 uçak, 144 helikopter, 753 tank, 1968 zırhlı araç, 366 top, 122 roketatar sistemi ve 64 hava savunma sistemi imha edildi. Rus güçleri, 1437 araç, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 76 yakıt aracı ve 134 insansız hava aracını da kaybetti. Rusya Savunma Bakanlığından 25 Mart'ta yapılan açıklamada, Ukrayna'da 1351 Rus askerinin öldüğü duyurulmuştu.

10.10 Ukrayna ordusu, İzyum Bölgesinde, büyük bir Rus konvoyunun geçiş yaptığı köprüyü havaya uçurdu. Köprüden geçen konvoya düzenlenen saldırıda, araçlar kullanılamaz hale gelirken alanda büyük bir çukur oluştu.

09.58 Ukrayna'nın Rusya topraklarında sabotaj ve saldırı girişimlerinde bulunduğunu iddia eden Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Sabotajlar devam ederse Kiev de dahil olmak üzere Rus ordusunun şimdiye kadar uzak durduğu karar alma merkezleri vurulacak" dedi.

03.12 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Avrupa Birliği, Rus savaş makinesine sponsor olmayı bırakmalıdır" dedi. Zelenskiy, yayınladığı video mesajında, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya karşı petrol ambargosu uygulaması gerektiğini belirterek, "Avrupa, Avrupa'nın tüm Rus enerji kaynaklarından vazgeçmeye hazır olduğunu açıkça göstermelidir. Avrupa Birliği, Rus savaş makinesine sponsor olmayı bırakmalıdır" ifadesini kullandı.

UKRAYNA MOSKOVA KRUVAZÖR GEMİSİNİ VURDU, RUSYA'DAN AÇIKLAMA

01.00 Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya’ya ait "Moskva" kruvazör gemisinde çıkan yangın sonucu mühimmatın infilak ettiğini ve ağır hasar meydana geldiğini bildirdi. Ukrayna’nın Neptün füzesiyle vurduğunu duyurduğu Rus Karadeniz filosuna ait "Moskva" isimli geminin durumuna ilişkin Rusya Savunma Bakanlığı açıklama yaptı.

23:25 Ukrayna makamları Neptun füzesiyle Karadeniz'de Rusya'ya ait "Moskva" adlı kruvazör gemisini vurdukları, şu anda geminin yandığını duyurdu. Rusya'nın savaş açtığı Ukrayna'nın Odessa Bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Maksim Marçenko yaptığı açıklamada, Ukrayna silahlı kuvvetlerince fırlatılan iki Neptun seyir füzesinin Rus filosuna ait "Moskva" kruvazör gemisine isabet ettiğini belirterek, bunun sonucunda gemide yangın başladığını kaydetti. Marçenko, çok ciddi bir hasar gören kruvazörün tahmini mürettebat sayısının 510 olduğunu ifade etti.

Neptün füzeleriyle vurulduğu belirtilen Slava sınıfı savaş gemisi, Rus donanmasının amiral gemisi olarka biliniyordu. Türünün en güçlü örneklerinden biri olan CG kruvazörünün vurulması Rusya'da şok etkisi oluştururken, Ukrayna ordusu için de psikolojik bir zafer olarak kabul ediliyor.

YILAN ADASI İDDİASI

Geminin kullanılamaz hale getirilmesinin ardından, Rus amiral gemisi ile ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Savaşın henüz başladığı günlerde Yılan Adası'nda 35 Ukrayna askerini etkisiz hale getiren geminin, bu kruvazör olduğu ifade edilirken, Rusya tarafı üzerinde S-300 hava savunma sisteminin deniz versiyonunun bulunduğu, son teknoloji hava savunma füzeleriyle donatılan geminin nasıl vurulduğu ile ilgili araştırma başlattı.

Uydu görüntülerine yansıyan vurulan Rus Kruvazörü, 10 Nisan tarihinde Sivastopol'da görüntülendiği belirtildi.

YORUMLAR 47
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Pentagon ab iti ile rusa gücünü kullanmasını istiyo, ama ayarsız Rus soft gücünü gosteremiyo beyin yok, ama sinirlendimi ortalığa eder, vallahi demedi demeyin, bu müslüman değil aptallar, ama olsun artık bukadar haksızlık ve zulüm, bence Allahu Teâlâ bu işe bir son verecek, ama uyanan yok...
    Cevapla
  • dostt birr 2 yıl önce Şikayet Et
    abd ve rusya yeni silahları test ediyorlar. meydan boş..ukrayna dik duracak dedik ama rusya ike savaş yapsın demedik...
    Cevapla
  • Deli Yunus 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya daha kârlı savaş sonucuna bakıyor, Karadeniz’de Ukrayna’nın irtibatını keserse. O zaman iş bitmiştir ve Ukrayna denizsiz sıradan bir ülke olur; Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, vs. gibi. Aksi taktirde Ukraynalılar bir mucize yaratmaları gerek
    Cevapla
  • kerim 2 yıl önce Şikayet Et
    ruslar kendi kendini vurmuştur o bahaneyle kıyıları işgal eder
    Cevapla
  • Erdem 2 yıl önce Şikayet Et
    İşgalci cani soykırımcı terorist toplama çapulcu RUS ORDUSU,bebek katili PSIKOPAT PUTİN KAHROLSUN NALET OLSUN
    Cevapla
  • Atilla 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah tez zamanda belani versin inşallah Rusya
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Vekaletle kurban kesim bedeli açıklandı
Öğretmen atama takvimi için gözler Kabine'de! Masadaki gündem başlıkları neler?