İİT Genel Sekreteri Taha'dan Ürdün ve Filistinli bakanlarla Mescid-i Aksa zirvesi

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha, Ürdün ve Filistin Dışişleri Bakanları ile İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik devam eden ihlallerini ele aldı.

İİT Genel Sekreteri Taha'dan Ürdün ve Filistinli bakanlarla Mescid-i Aksa zirvesi
İİT Genel Sekreteri Taha'dan Ürdün ve Filistinli bakanlarla Mescid-i Aksa zirvesi
GİRİŞ 18.04.2022 19:03 GÜNCELLEME 18.04.2022 19:03

İİT'den yapılan açıklamalara göre, Genel Sekreter Taha, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Taha-Safedi görüşmesinde, uluslararası hukuku ve konuyla ilgili Birleşmiş Milletler kararlarını açıkça ihlal ederek İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik devam eden saldırıları ele alındı.

Taha, İİT'nin Filistin halkının yanında olduğunu ve Filistin devletinin başkenti olarak Kudüs'teki meşru hakları ile egemenliğini mutlak şekilde desteklediğini vurguladı.

İİT Genel Sekreteri, Kudüs'teki kutsal değerlerin korunması için Ürdün'ün sarf ettiği çabalardan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Safedi de Taha'ya İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini durdurmak için uluslararası taraflarla sürdürdükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Kutsal mekanların tarihi ve hukuki statüsünün korunması gerektiğinin altını çizen Safedi, İİT'nin işgal altındaki Kudüs şehrine yönelik rolünün önemini vurguladı.

Safedi ayrıca İsrail'e baskı yapmak ve saldırılarına son vermesini sağlamak için uluslararası aktörlerle diplomatik ve siyasi hareketliliğin sağlanması gerektiğini belirtti.

FİLİSTİNLİ BAKAN, İSLAM DÜNYASININ AKTİF ŞEKİLDE HAREKETE GEÇMESİNİ İSTEDİ

İİT Genel Sekreteri Taha, Filistin Dışişleri Bakanı Maliki ile gerçekleştirdiği görüşmede de İsrail'in Mescid-i Aksa'daki ihlallerini ele aldı.

Maliki, Taha'ya fanatik Yahudilerin İsrail polisinin eşliğinde her gün Mescid-i Aksa'ya ve orada ibadet eden Müslümanlara yönelik baskınları, gerçekleştirdikleri ihlalleri ve Aksa'nın zaman ve mekan olarak bölünmesini empoze etme girişimlerinin artması sonucu oluşan tehlikeli duruma ilişkin bilgi verdi.

Filistinli Bakan ayrıca, İsrail'in Kudüs ve kutsal mekanlara yönelik saldırılarına son vermesini sağlamak için Tel Aviv'e ağır baskı uygulanması adına İslam dünyasının siyasi, diplomatik ve yasal tüm alanlarda aktif şekilde harekete geçmesini istedi.

MESCİD-İ AKSA'YA BASKINLAR ARTTI

Fanatik Yahudiler, 15 Nisan Cuma günü başlayan ve bir hafta sürecek Hamursuz Bayramı'nda Mescid-i Aksa’ya yönelik baskınlarını artırdı.

Yahudi yerleşimci gruplara Aksa'ya baskınlarında İsrail polisi de eşlik ediyor.

Mescid-i Aksa'ya cuma günü sabah namazının ardından baskın düzenleyen İsrail güçleri, içeridekilere ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve kauçuk kaplı mermiyle müdahale etmişti.

Aksa'ya dün ve bu sabah da baskın düzenleyen İsrail polisi, Filistinlileri zorla dışarı çıkarmış ve Harem-i Şerif'in kapılarını Filistinlilere kapatmıştı.

Ürdün'e bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, bugün 561 Yahudi yerleşimcinin İsrail polisi korumasında Aksa'ya girdiğini açıklamıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı