Endülüs'te İslam yeniden canlanıyor... Müslüman nüfus artışta

İspanya'da 2020'den bu yana ilk kez 2 milyonun üstüne çıkan ve çoğunluğu Fas, Pakistan veya Senegal kökenli olan Müslüman nüfusta gözlenen artışta, göçmenlerin yanı sıra Müslümanlığı seçen İspanyollar da etkili oluyor.

GİRİŞ 23.04.2022 16:17 GÜNCELLEME 23.04.2022 16:42
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Ülkede, toplam 200 bini geçen, Müslümanlığı seçen İspanyolların sayısında son yıllarda ciddi bir artış görülmesi önemli bir ayrıntı olarak dikkati çekiyor.

Arapça konuşmayıp kültür ve aile yaşamı olarak Batı geleneklerinden gelseler de "iç huzur arayışlarında İslam'ı bulduklarını" söyleyen Müslüman İspanyollar, 8 asra yakın bir dönem (711-1492) İspanya'da Müslümanların egemenliği altında olan Endülüs bölgesinde yaşamayı daha fazla tercih ediyor.

İspanya'daki 1700'e yakın cami veya mescit arasında ezanın yüksek sesle minareden okunduğu tek İslam ibadet yeri olan Granada kentindeki Ulu Cami de Müslüman olmak isteyen İspanyolların uğrak yerlerinin başında geliyor.

Ulu Cami Vakfı Başkanı Umar del Pozo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle Kovid-19 salgınının başladığı 2020'den bu yana neredeyse her cuma günü bir İspanyol'un camilerinde Kelime-i Şehadet getirerek Müslüman olduğunu söyledi.

Del Pozo, "6 yıl önce yılda 10 olan Müslümanlığı seçen İspanyol sayısı, yavaş yavaş artarak yılda 30'a, salgınla da 50-60'a çıktı. Bu tabii sadece bizim camimize yapılan başvurular. Sevilya, Kurtuba veya Barselona'da da Müslüman İspanyolların sayısında artış olduğunu biliyoruz." diye konuştu.

"MÜSLÜMAN OLMAK BENİM İÇİN KÖKLERİNE DÖNMEK GİBİ BİR ŞEY"

Ulu Cami'de 15 Nisan'da cemaatin önünde Kelime-i Şehadet getirerek Müslüman olan 24 yaşındaki Amir Rodriguez, yaşadığı o anları şöyle anlattı:

"Biraz stresli olduğumu söylemeliyim ama bunu hemen yapmak istiyordum ve Kelime-i Şehadet getirir getirmez kendimi daha iyi hissettim ve daha huzurlu oldum. Buradaki Müslüman toplumu gerçekten bir aile gibi ve ilk günden itibaren beni içlerine aldılar. Kelime-i Şehadet getirerek ben de aileden biri oldum. Bu, şahane bir his."

Polis akademisinde okuyan ve kısa bir süre sonra emniyet mensubu olacak Rodriguez, özellikle son iki yıldır İslam üzerine araştırmalar yapıp, kitaplar okuduğunu belirterek "Her zaman daha fazla öğrenmek istiyordum ve merakım artıyordu ama öyle bir zaman geldi ki merak ihtiyaca dönüştü. Camiye gelmeye başladıktan kısa bir süre sonra da artık Müslüman olmam gerektiğine ikna oldum." ifadelerini kullandı.

Müslüman olmaktan ve ilk ramazanını yaşamaktan dolayı oldukça heyecanlı olduğu gözlenen Amir, "Müslüman olmak benim için köklerine dönmek gibi bir şey. Granada'da sahip olduğumuz kültürel değerlerin nerdeyse tamamı, 8 asır burada yaşamış Müslümanların sayesinde. Onların bıraktıklarını bizler yaşıyoruz. Maalesef bu konuda İspanyol toplumunda çok fazla bilgisizlik var. Aslında daha fazla anlatılmalı. Doğru yolu bulmak gerekiyor ve bence bu gerçeği görenlerin sayısı yavaşta olsa her seferinde daha da artacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

İspanya'da polis teşkilatında başka Müslümanların da olduğunu ve genelde Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu Ceuta ve Melilla'ya (Fas sınırındaki İspanyol şehirleri) tayin edildiklerini anlatan Amir, "Ben kendime beyaz bir sayfa açtım. İyi bir insan, iyi bir Müslüman olmaktan başka düşüncem yok." dedi.

"GRANADA BUGÜNÜ, MÜSLÜMANLARIN BIRAKTIĞI MİRAS SAYESİNDE YAŞIYOR"

42 yıl önce Müslümanlığı seçen 77 yaşındaki Jadiya Martinez de duygularını şu sözlerle dile getirdi:

"Toplumda, Batı kültüründe yaşadığınız hoşnutsuzluk sonrasında başladığınız arayış süreci, sizi İslam'a götürüyor. Normalde bir Batılı için iç huzur arayışında İslam'ı bulmak sürpriz bir şey çünkü basın ve toplum baskısından dolayı bunu beklemiyorsunuz. Aslında İslam'ın, İspanya'da kaybetmesinin en büyük sebebi de bu. Kazananlar her zaman kendi tarihlerini yazar. Hristiyanların Endülüs topraklarını fethinden sonra olan da budur."

Endülüs İslam dönemi yapılarından tarihi El Hamra Sarayı'nın karşısında bulunan ve 2013'te inşası tamamlanan Ulu Cami'nin "Müslümanlar için geçmiş ve günümüzün buluşma noktası" olduğunu kaydeden Jadiya, "Endülüs günümüzde Batı kültürünün ve Avrupa'nın bir parçası. Kuzey Afrika ile ve aynı zamanda İslam geçmişi ile de çok büyük bir bağı var. Burada bazıları İslam'a karşı söylemler yapsa da garip bir şekilde biliyorlar ki Granada bugünü, Müslümanların bıraktığı miras sayesinde yaşıyor. El Hamrasız, Albayzinsiz (eski Müslüman mahallesi) bir Granada hiçbir şey. Bu yerler olmasa buraya turist gelmez. Granada'da yaşayan modern şehir sakinlerinin yaşadığı çelişki bu." değerlendirmesinde bulundu.

"İslam'a karşı önyargılar ve yanlış görüşler halen çok fazla." diyen Jadiya, şöyle devam etti:

"Buna rağmen Müslümanların sesi, aslında duyulması gereken yerde ve duymak isteyene gidiyor. Müslümanlığı seçmek, bir reklam kampanyası değildir. Bu, günbegün, kendiliğinden insanları çeken bir şey. Ramazanın başından bu yana 5 kişi burada Müslüman oldu. Bunların hepsi genç ve aslında bu doğal bir sonuç. Çünkü Batı'da yaşayan halk daha iyi yaşam arayışında İslam'ın kendileri için en iyi alternatif olduğunun farkına varıyor."

Birçok kez gittiği Türkiye'yi çok iyi tanıdığını söyleyen Jadiya, "Türkiye, geçmişteki Kurtuba Emevi Halifeliğini bize hatırlatıyor. Endülüs'te kafası kesilen çok yüksek düzey bir insan benliğinin arınması, bir kültür tadı ve sahip olunan büyüklük Türkiye'de görülüyor." dedi.

 

 

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • Greenpeace 1 yıl önce Şikayet Et
    Yabancılar Müslüman olduklarında İslamiyeti biz Müslümanlardan daha sıkı uygulayıp sahip çıkıyor çünkü, genelde iyi bir ahlaka sahip oluyorlar alt yapı hazır oluyor.Biz Müslümanlar da var olan ahlak sorunu ne yazık ki ibadetler ile çözülmüyor, yapılan ibadetler ahlaka dönüşmüyor oysa'ki bizim dinimiz ahlak ve ibadet bir arada olursa cennetin kapıları sonuna kadar açılır.
    Cevapla
  • Veli 1 yıl önce Şikayet Et
    11 Eylül 2001 saldırılarından önce Avrupa da müslüman olan insanların adeti dikkat çekecek kadar fazlaydı,bu istatistiklere de yansımaktaydı.Bu ihtidaların çok önemli bir kısmını ise eğitim seviyesi yüksek olanlar oluşturuyordu!..Bu durum görüldü ve uzun soluklu bir proje(islamofobia) siyonistlerce sahneye konuldu ve halen o iş devam ediyor..Bir yönüyle siyonistlerin “islama önyargılı hatta ondan nefret eden Avrupa algısına “ ihtiyacı vardı..
    Cevapla
  • KÖROĞLU 1 yıl önce Şikayet Et
    Yüce Mevla'm, hidayet buyursun. Kurtuluş İslâm da.
    Cevapla
  • Kul insan 1 yıl önce Şikayet Et
    Zaten Müslüman idin yuvaya geri döndün. Yuvaya hoşgeldiniz. Darısı diğerlerinin başına
    Cevapla
  • Memo can 1 yıl önce Şikayet Et
    Istanbul Osmanli döneminde yapilan camilerin ilgisi en cok ispanyol turistlerin meraklidir. Cok gelirler ziyarete. Ispanya müsliman devlet olma yolunda. Insanlari rahat insanca iyi davranir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Putin Türkiye'ye geliyor
Başkan Erdoğan'dan sert tepki: Bu iftirayı atanları asla ve asla unutmayacağız