Tarihteki en büyük deprem keşfedildi

Arkeologlar, insanlık tarihinin bilinen en büyük depreminin kanıtlarını buldu.

Tarihteki en büyük deprem keşfedildi
Tarihteki en büyük deprem keşfedildi
GİRİŞ 24.04.2022 13:49 GÜNCELLEME 24.04.2022 13:49
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Yeni araştırma, 8 bin kilometrelik bir tsunamiye neden olan ve insanların yaklaşık bin yıl boyunca yakındaki kıyı şeritlerinden uzak durmasına sebebiyet veren 9,5 şiddetinde bir mega depremi açığa çıkardı.

Bulgulara göre deprem, yaklaşık 3 bin 800 yıl önce tektonik bir plaka kırılması nedeniyle, bugünkü Şili’nin kuzeyinde meydana gelmişti.

Depremin ardından meydana gelen tsunaminin 20 metre yüksekliğinde dalgalar yaratmıştı. Bu dalgaların Yeni Zelanda'ya kadar ulaştığı ve burada yüzlerce kilometre içeriye otomobil büyüklüğünde kayalar fırlattığı düşünülüyor.

Şimdiye kadar tespit edilmiş en büyük deprem, yine Şili'nin güneyinde 9,4 ila 9,6 şiddetindeki Valdivia depremiydi. 1960’ta meydana gelen ve 6 bin kişinin ölümüne sebep olan bu depremdeki kırılma 800 kilometreye kadar uzanıyordu.

Ancak 6 Nisan'da hakemli bilimsel dergi Science Advances’ta yayımlanan araştırma, yeni keşfedilen kadim mega depremin daha da büyük olduğunu ortaya koydu. Bulgulara göre bu depremde kırılma yaklaşık bin kilometreydi.

Valdivia depremi gibi, bu kadim deprem de dünyadaki en güçlü deprem türü olan "mega bindirme" sarsıntısıydı. Bu depremler, Dünya'nın tektonik plakalarından birinin diğerinin altına girmeye zorlandığında meydana geliyor.

Söz konusu dev depremin kanıtları, Şili'nin Atacama Çölü'nde iç kısımlarda normalde kıyı bölgelerine özgü kayaçlar, deniz kabukları ve fosillerin bulunmasıyla ortaya çıktı.

Birleşik Krallık’taki Southampton Üniversitesi'nden jeolog ve araştırmanın ortak yazarı James Goff, "Denizde ve çökeltilerde sessizce yaşayan çok sayıda canlının kanıtlarını bulduk" diye konuştu:

Ve bunların hepsini çok yükseklerde tespit ettik. İç kısımda uzun bir yol kat etmişlerdi. Bu yüzden bir fırtınayla savrulmuş olamayacaklarını anladık.

Söz konusu kalıntıları denizden bu kadar uzaklaştıranın ne olduğunu daha iyi anlamak için radyokarbon tarihleme yöntemi kullanıldı.

Şili'nin kuzey kıyısının 600 kilometre üzerindeki 7 ayrı kazı alanında 17 tortuyu inceleyen araştırmacılar, iç kısma savrulan malzemelerin yaklaşık 3 bin 800 yıl önce bu noktaya taşındığını belirledi.

Kazı alanında eski insanlara ait taş yapılar da diğer türden kanıtları oluşturdu. Taş duvarlar, tsunami nedeniyle eğrilmişti. Bazıları geriye doğru uzanmış, denize dönmüştü. Bu da tsunaminin geri çekilme sürecine işaret ediyordu.

Goff, "Orada yerel nüfusa dair hiçbir şey kalmadı" ifadelerini kullandı:

Arkeolojik çalışmamız, toplulukların tsunamilerin erişemeyeceği iç kesimlere doğru hareket etmesiyle birlikte büyük bir sosyal kargaşanın çıktığını gösterdi.

KAYNAK: INDEPENDENT TÜRKÇE
YORUMLAR 4
  • Arksd 2 yıl önce Şikayet Et
    Yogg aa dün yediği yemeği bilmez ucbin yıl geriye gitti birde diyor deprem oldu ucbin sene önce nasıl bi kafa yasiyosinuz anlamadiikki
    Cevapla
  • Yerli Esnaf 2 yıl önce Şikayet Et
    Ya bu arkeologlar saçma sapan ne konuşuyorlar çok mu merak ediyorsanız açın Kuranı okuyun orda fazlasını bulacaksınız Allah'ın İzniyle. Nuh tufanı, Lut kavmininin helakı, ad ve semud kavimlerinin helakı, Eyke kavmi (Şuayb Peygamber'i kavmi) helakı. Bunlardan bazıları depremle olmuştur. Bu helakların anlatıldığı ayetlerin tefsirinde de daha geniş bilgilere ulaşılabilir. Onun dışındakiler gaybtır gaybıda en iyi Yüce ALLAH bilir.
    Cevapla
  • Adamın Biri 2 yıl önce Şikayet Et
    İlim öğrenmek farzdır. Öğrenmek için araştırma bir yoldur. İlim dine muhalif değildir, din de ilme. Evet tüm ilimler Kur'an da var. Ama sadece açıp okumak değil çalışmakla ilim öğrenilir. Öyle olmasaydı Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) "İlim Çin'de de olsa gidip öğreniniz" der miydi? O nedenle araştırma yapmak gereksiz değildir. Kaldı ki ilim önderleri Müslümanlar olması gerekirken maalesef bugün ilim önderleri gayr-ı müslimler. Bunda da sizin gibi düşünenlerin etkisi büyük. Vesselam...
    Cevapla
  • ufuk 2 yıl önce Şikayet Et
    Bilimi reddet bakalım, hemen dini kullan, 3. dünya ülkesi vatandaşı ol...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü
Son dakika... İstiklal'deki bombalı saldırı davasında karar verildi