Ramazan bayramı 4 ülkede yarın başlıyor

Takvim birliği sağlanamayan İslam dünyası yine Ramazan Bayramı’nı farklı günlerde kutluyor. Ramazan Bayramı İran, Pakistan, Hindistan ve Bangladeş'te yarın başlıyor.

Ramazan bayramı 4 ülkede yarın başlıyor
Ramazan bayramı 4 ülkede yarın başlıyor
GİRİŞ 02.05.2022 13:18 GÜNCELLEME 02.05.2022 13:30
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Koronavirüs tedbirleri nedeniyle iki yıldır gölge düşen bayram kutlamaları bu yıl vaka sayılarındaki düşüş nedeniyle bu yıl kutlamalarda normale döndü. İslam dünyası, tedbirlerin kısıtlanmasıyla bir arada Ramazan Bayramı'na ulaşmanın sevincini yaşıyor.

İslam dünyası yine bayramı farklı günlerde karşıladı. Suudi Arabistan, Katar, Mısır, Filistin, Sudan, Suriye, Tunus, Kuveyt, Lübnan, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen, Bahreyn, Cezayir ve Libya Ramazan Bayramı'nı pazartesi günü kutlamaya başladı.

Söz konusu ülkeler, Ramazan ayının son günü olarak 1 Mayıs Pazar gününün tespit edildiğini ve 2 Mayıs Pazartesi günü ise Şevval ayının ilk günü, yani bayram olduğunu duyurdu.

İRAN'DA BAYRAM SALI GÜNÜ

İran’da bayram salı günü başlayacak. Ülkede Ramazan Bayramı’nın habercisi kabul edilen Şevval ayı hilalinin görünmemesi nedeniyle farklı günde kutlanıyor.

İran devlet televizyonu, Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney'e bağlı Hilal Gözlemleme Ofisi'ne dayandırdığı haberinde, Şevval hilalinin görülmediğini ve bu nedenle Ramazan Bayramı'nın salı günü başlayacağını aktardı.

PAKİSTAN, HİNDİSTAN VE BAŞGLADEŞ’TE BAYRAM 3 MAYIS OLARAK BELİRLENDİ

Pakistan, Hindistan ve Bangladeş de aynı gerekçeyle bayramın ilk günü olarak 3 Mayıs'ı belirledi. Umman, Ürdün ve Fas, pazar akşamında hilalin gözetlenmesine devam edileceği belirtildi.

İSLAM DÜNYASINDA DİNİ GÜNLER NEDEN FARKLI?

Bazı İslam ülkelerinin hilalin dünyanın herhangi bir yerinde görülmesini veya görülebilirliğini değil, kendi ülkelerinde görülebilirliğini esas alması nedeniyle İslam ülkeleri farklı günlerde bayram yapıyor.

AA'nın haberine göre, Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı da Ramazan ayının başlangıcı ve bayramların tespitinde, öteden beri İslam alimlerinin büyük çoğunluğunca benimsenmiş hilalin yerel görülmesini değil, dünyanın herhangi bir yerinden görülmesini (ihtilaf-ı metali) esas alıyor.

YORUMLAR 9
  • isimsiz 2 yıl önce Şikayet Et
    muslumanlarin bir başı yok. o yüzden de bölük pörçük olmusuz. boyle giderse mehdi zamanina kadar da birlik çok zor
    Cevapla
  • memo can 2 yıl önce Şikayet Et
    zaten ancak Mehdi birligi saglayacak yoksa Erdogan toplardi.fakat arap liderleri cogu liderlik yapmaz abd kuklasi.
    Cevapla
  • Ercan 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın her yerinde saat aynı değil ki. Bir günlük takvim değişikliği bile var. Ümmetin birlik sağlamaması ile alakası olmayan böyle haberleri her sene yapmayı bırakın artık.
    Cevapla
  • Sümeyye 2 yıl önce Şikayet Et
    Hz peygamber hilali görünce oruca başlayın ,hilali görünce bayram yapın,eğer ki hava bulutlu ise otuza tamamlayın buyurmuştur...bitti.peygamber bir konuda hüküm koymuşsa müslüman erkek ve kadının kafasına göre yorum yapması uygun değildir...bakınız ahzap 36.ayet..cahillik etmeyin,ALLAH ve resulüne itaat edin...
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Saçmalama ey gafil karşındaki eleştirdiğin bir peygamberdir
    Cevapla
  • YOK ÖYLE 2 yıl önce Şikayet Et
    islam peygamberi 1400 sene önce hilali gözetlemeyi, görülemezse ayı 30 a tamamlayıp yeni aya öyle geçmeyi öğretmiş ümmete. Şimdi devir değişti, astronomi gelişti, bilgisayar ve yazılımlar sayesinde ayında dünyanında tüm gezegen ve yıldızlarında 1000yıl sonraki konumlarını bilmek mümkün. Ama düşünmemiz gereken bir husus var, peygamberimiz zamanında tutulan oruçlar ve bayramlar bu teknolojiye sahip olamadıkları için acaba yalnış mı tutuldu, ya da kutlandı?
    Cevapla
  • mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    1400 sene önce kurani kerim gibi bir mücize kitabımız var. o yıllarda yazılmış ve şu anda bazı ayetler dahi gavurlar tarafından nasıl olurda 1400 sene önce bu yazılabilir derken sen gelmişsin o günku tutulan orucun doğruluğunu sorguluyorsun. teknoloji olmadan kuran dünyaya inmiş. bu nasıl cahillik.
    Cevapla
  • Karakartal 2 yıl önce Şikayet Et
    Saçma bir soru olmuş resmen. Teknoloji yok diye çözüm yok mu sanki. Peygamberimiz çözümü de söylemiş zaten. Nerden aklınıza geliyor böyle saçma sapan sorular acaba.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye gölge oyununda bir adım öne çıktı! İstihbarat aparatları panikledi
BM'nin tarihi Filistin kararı İsrail'i çıldırttı! Kürsüde antlaşmayı parçaladı