Belçika'da en büyük doğa sorunu oldu! Türkiye’den "terminatör böcek" istediler

Yeşil Vatanda ormanların en büyük düşmanlarından biri olan çam kese kurduna karşı biyolojik mücadelede yıllardır üretilip kullanılan "terminatör böcekler" (Calosoma Sycophanta) Belçika'ya ihraç edildi.

Belçika'da en büyük doğa sorunu oldu! Türkiye’den "terminatör böcek" istediler
Belçika'da en büyük doğa sorunu oldu! Türkiye’den "terminatör böcek" istediler
GİRİŞ 03.05.2022 08:05 GÜNCELLEME 03.05.2022 08:05
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Bir zamanlar Belçika'da da yaşayan ancak zamanla nesli tükenen böcekler, biyolojik mücadele amacıyla Türkiye'deki laboratuvarlarda üretilerek doğaya salınıyor.

"Calosoma sycophanta" (siyah renkli)

SON YILLARIN EN BÜYÜK DOĞA SORUNU

BBC Türkçe'de yer alan habere göre çam kese kurdu, Belçika ve Hollanda'da son yollarda en büyük doğa sorunlarından biri olarak görülüyor.

Tırtıllar özellikle kızıl çam ailesine mensup ağaçların öz suyunu emerek ve yapraklarını yiyerek zayıflamasına neden oluyor.

Tırtıllar, insan sağlığına da zarar veriyor. Tüyleri yakıcı etkiye sahip olan çam kese kurtlarının yol açtığı cilt sorunları nedeniyle son yıllarda Belçika ve Hollanda'da, ormanlık alanlara girilmemesi konusunda uyarılar yapılıyor.

"Calosoma sycophanta" (siyah renkli)

BELÇİKA 100 ADET İTHAL ETTİ

Belçika'nın Anvers (Antwerp) ve Limburg eyaletleri, ormanlık alanlardaki çam kese kurdu sorununu ortadan kaldırmak için Türkiye'den yardım istedi. Biyolojik mücadele kapsamında Türkiye'den 100 adet Calosoma Sycophanta adlı böcek ithal edildi.

"TERMİNATÖR BÖCEKLERİN" DOĞAN DÜŞMANI KESE KURDU

"Terminatör böcek" adı verilen bu canlılar, ormanlara zarar veren kese kurdunun doğal düşmanı. Kese kurdu yumurtaları ile beslenen Calosoma Sycophanta, bunları ortadan kaldırarak, ormanların zarar görmesini önlüyor.

Türkiye'den getirilen terminatör böcekler, Mayıs ayı boyunca çam kese kurdu yuvalarına bırakılacak.

Belçika'daki pilot uygulamanın sorumlusu Ann Milbau, Calosoma Sycophanta adlı böceğin, diğer hayvan türleri için tehdit oluşturmadığını ve doğaya zarar vermediğini söyledi.

KİMYASAL OLMADAN BİYOLOJİK MÜCADELE

Terminatör böceklerin, belirli zararlı tırtılları hedef aldığını vurgulayan Belçikalı yetkili, "Kese kurdu yuvalarına yakın bir yere bırakılırlarsa, başka hiçbir av aramazlar" dedi.

Türkiye'den getirilen böcekler, uzun süreden beri görülmedikleri Belçika topraklarında yeniden çoğaltılacak. Ormanlara zarar veren tırtıllar, terminatör böcekler ile bazı parazit sineği türleri aracılığıyla, kimyasal madde kullanılmadan, biyolojik mücadele yoluyla ortadan kaldırılacak.

Türkiye'de biyolojik mücadele amacıyla laboratuvarlarda yetiştirilen yararlı böcekler, doğanın kendini kısa sürede dengelemesine yardımcı oluyor.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
YORUMLAR 29
  • ALPTEGİN 1 yıl önce Şikayet Et
    Bence de güzel bilgiler içeriyor
    Cevapla
  • Analizci Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Belçika kim Terör yatağı Ne çabuk unuyuyoruz değil mi Neden gönderirken bu ulke bana nasıl bir siyaset gütmekte Geçmişte ne demiş ne yapmış Bana onların derdi sıkıntısından Saf mıyız Yoksa katıksız mıyızz
    Cevapla
  • Muhittin 1 yıl önce Şikayet Et
    Para nın yüzü sıcaktır .
    Cevapla
  • Doktor tar 1 yıl önce Şikayet Et
    Haklısın biz yardım ediyoruz ama karşılığında kötülük buluyoruz şeytana yardım edilmez
    Cevapla
  • Mesut Coşkun 1 yıl önce Şikayet Et
    Foça'nın çam ormanları bu yüzden kururken bu böcekleri yurt dışına gönderilmesi ne derece doğru bilemiyorum.Foça ormanlarının halini görmeyen ve buna bir çözüm üretmeyen sorumluları alkışlıyorum!!!
    Cevapla
  • Bilgo 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen katılıyorum Muğla bölgesinde durum aynı zaten her yer yandı üstüne birde kalan çamlarda kese böceğiyle doldu taştı madem böyle bir çözüm var önce kendi ağacını kurtar sonra diğer ülkeyede verirsin
    Cevapla
  • Süleyman 1 yıl önce Şikayet Et
    Hiç bişide beğenmezsiniz
    Cevapla
  • Maho Ağa 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben olsam bunlara günahımı bile vermem. Maalesef isteyen istediği herşeyi kolayca alıyor bizden sanki bunlara hizmet etmek için varolmuşuz gibi geliyor bana. En iyi kiraz kestane bal ceviz üzüm aklınıza ne gelirse biz görmeden onlara gidiyor.
    Cevapla
  • Savaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu o ülkeye yapılmış bir yardım değil dünyaya yapılmış bir yardım olarak düşünmek gerekir
    Cevapla
  • Ademoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Beslediğiniz pkklılar dan da verelim mi? Hani orman yakan hayvandan aşağı olan varlıklardan.
    Cevapla
  • Bahar Kaplan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bravo
    Cevapla
  • Kazim 1 yıl önce Şikayet Et
    Sendede beyin var iste
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meral Akşener AVM gezisinde görüntülendi
Hasan Öztürk'ten dikkat çeken Cumhur İttifakı yazısı