Haiti'de 8 Türk vatandaşı kaçırıldı, Dışişleri alarmda!

Şiddetli çete çatışmalarının yaşandığı Haiti'de aralarında en az 8 Türk misyonerin de bulunduğu bir grup kaçırıldı.

Haiti'de 8 Türk vatandaşı kaçırıldı, Dışişleri alarmda!
Haiti'de 8 Türk vatandaşı kaçırıldı, Dışişleri alarmda!
GİRİŞ 09.05.2022 19:17 GÜNCELLEME 09.05.2022 22:00
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Haiti ve Dominik medyasında yer alan haberlere göre, çeteler arası çatışmaların yaşandığı Haiti'de Dominik Cumhuriyeti'nden otobüsle Haiti'ye geçen ve aralarında en az 8 Türk misyonerin de bulunduğu bir grup kaçırıldı.

Haiti24 isimli web sitesinde yer alan haberde grubun dün öğleden sonra geçtiğimiz sene ABD ve Kanadalı bir grup misyonerin de kaçırıldığı Croix-des-Bouquets bölgesi yakınlarında kaçırıldığı bilgisi yer aldı. Haiti polis sözcüsü konuya ilişkin sorulara henüz yanıt vermedi.

75 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Geçtiğimiz sene Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise'nin bir suikast sonucu öldürülmesinin ardından ülkede çeteler her geçen gün güçlerini artırıyorlar.

Birleşmiş Milletler'den Cuma günü yapılan açıklamada Haiti'nin Port-au-Prince yakınlarında çeteler arasında patlak veren çatışmalarda en az 75 kişi hayatını kaybetmişti.

Haiti medyası, yolcuların '400 Mowozo' adlı çetenin hakimiyetindeki Croix-des Bouquets semtinde kaçırıldığını yazdı.

İnsan kaçırma, tecavüz ve haraç vakalarıyla adını duyuran 400 Mowozo, ülkenin en korkulan çetelerinden biri.

Haiti'de son iki yıldır fidye için insan kaçırma olaylarında büyük artış yaşanıyor.

Haiti İnsan Hakları Analiz ve Araştırma Merkezi'ne göre geçen yıl 81 farklı ülkeden 1200'den fazla kişi kaçırıldı.

Kuruluşa göre bu kişiler arasında ABD ve Kanada'dan 17 Hristiyan misyoner de var.

HAİTİ'YE DOMİNİK CUMHURİYETİ'NDEN GEÇMİŞLER

Dominik basınında yer alan haberlerde kaçırılan Türk vatandaşlarının Haiti’ye komşu Dominik Cumhuriyeti'nden geçtiği ifade edildi.

Kaçırılanlar Türklerin yaşları 20 ila 26 arasında değişen beş erkek, üç kadın olduğu öğrenildi.

KONSOLOSLUK DOĞRULADI, BÜYÜKELÇİLİK DEVREDE

Konsolos Hugues Josue haberi doğrulurken Türklerin Dominik Cumhuriyeti'nden başkent Port-au-Prince'e giderken rehin alındığını açıkladı.

HAİTİ'de, içinde 8'i Türk 17 kişinin bulunduğu otobüsün kaçırılmasıyla ilgili Dominik Cumhuriyeti'nde bulunan Santo Domingo Büyükelçiliği harekete geçti.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Dominik Cumhuriyeti'nden Haiti'ye giden ve içinde 8'i Türk vatandaşı 17 kişinin bulunduğu otobüs, silahlı gruplar tarafından kaçırıldı. Olayla ilgili güvenlik güçleri çalışma başlatırken, otobüste bulunanların fidye için kaçırıldığı ifade edildi.

KRİZ MASASI KURULDU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Haiti'de kaçırılan Türk vatandaşlarının kurtarılması için bu ülkede kriz masası kurulduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haiti'de içinde 8 Türk vatandaşının da bulunduğu bir yolcu otobüsünün kaçırılması olayına ilişkin soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, "Takip ediyoruz. Bir kriz masası kurdular Haiti'de şu anda." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Kabine toplantısı nedeniyle Haitili mevkidaşıyla görüşemese de mesaj gönderdiğini belirterek, Türkiye'nin Santo Domingo Büyükelçisi'nin hem Haiti İçişleri Bakanı hem de Dışişleri Bakanı ile görüştüğünü söyledi.

Türkiye'nin Port-au-Prince Fahri Konsolosu'nun da gelişmeleri takip ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, "Biliyorsunuz Dominik Cumhuriyeti Büyükelçiliğimiz oraya (Haiti) akredite. Yani en kısa zamanda kurtarmak için gerekli tüm çalışmaları yaptıklarını bize söylediler. Takip ediyoruz." dedi.

Kaçırma nedeni olarak fidye ihtimalinin düşünüldüğünü ifade eden Çavuşoğlu, Türk vatandaşlarının sağlık durumlarıyla ilgili olumsuz bir bilginin de olmadığını vurguladı.

Santo Domingo Büyükelçiliği'nin Türk vatandaşlarının kurtarılması amacıyla harekete geçtiği ve Dominik Cumhuriyeti ile Haitili makamlarla temas halinde olduğu öğrenildi. 

YORUMLAR 40
  • 5432 1 yıl önce Şikayet Et
    çok önyarglısız arkadaşlar ne alakası var kızlar misyonerlik içinmi var oralarda hayır belki yatırım iş aş organize hayırlar yapmak için gitmişlerdir alçaklar önlerini kesmişlerdir bilip bilmeden konuşmayın kınamayın önyargılı olmayın
    Cevapla
  • Sarı-Lacivert 1 yıl önce Şikayet Et
    misyoner 8 Türk diyor haberde
    Cevapla
  • Timur 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen Haitiyi biliyormusun? Dünyanin en pis, en rezil bir yeri. Oraya giden ya aptaldir, yada eroinman yada ahmaktir.
    Cevapla
  • 5432 1 yıl önce Şikayet Et
    bu çeteleri küresel mafyaları organize suç şebekeleri uyuşturucu ağları organizatörleri hücre ağlarını kuran organize eden cıa fetö abd kanada nato brezilya alçaklarıdır kısmende meksikadır karayiplerde haitide küresel çete örgütleri kuran abd dir
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Kimler adına misyonerlik yapıyorsalar onlar kurtarsın. TC vatandaşı olabilirler. Haiti gibi bir yerde insanların dinine müdahale edersen onların dinini değiştirmeye çalışırsan sana finansman sağlayanlar seni kurtarsın. Çünkü hristiyan misyonerler din değişimine karşılık maddi imkan sağlıyorlar. Eğer çetenin istediği parayı verirseler belki çetede hristiyan olur. Yada misyonerler cennete gider.
    Cevapla
  • Abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    acaba hangi dini savunmaya veya anlatmaya gittiler iyice öğrenip öyle yorum yapmak lazım... Misyonerlik derken hıristiyanlık aklımıza geliyor ama orada bir telafuz hatası olabilir...
    Cevapla
  • Armağan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bırakın Allahınızı seçerseniz, Türk misyoner nedir, geri felan almaya çalışmayın üste para verin salmasınlar diye.. Sayın Çavuşoğlu lütfen sakın kurtarmak gibi bir gaflete düşmeyin
    Cevapla
  • Naim 1 yıl önce Şikayet Et
    Bırakın cehennemin dinine kadar yolları var Bence devlet sadece TC taşıdıkları İçin hiç devreye girmemesi gerek onların şakşakçıları yandaşları girsin
    Cevapla
  • Emri bil maruf 1 yıl önce Şikayet Et
    Siz nasıl böyle bir hale geldiniz ya. Hristiyanlar oralarda 5 dolara dinlerini satın alıyorlar. Sen hak dininin yayılmasına mi karşı çıkıyorsun
    Cevapla
  • Angelos daplos 1 yıl önce Şikayet Et
    Naim Hemen yola çıkıyorım.önce seni dövmekle işe başlamam lazım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süper Lig'de teknik direktör kıyımı! İnanılmaz rakam...
MİT'ten Hakurk'ta nokta atışı operasyonlar: 15 terörist etkisiz hale getirildi