Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya sözleri dünyada yankılandı: Türkiye'nin onayına ihtiyaç var

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği ile ilgili sözleri dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Özellikle İskandinav medyası

GİRİŞ 16.05.2022 10:35 GÜNCELLEME 16.05.2022 10:35
Bu Habere 329 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği hakkındaki açıklamaları dünya basınında yankılanmaya devam ediyor. Erdoğan'ın "Şu anda İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içinde değiliz." sözleri uluslararası medya kuruluşları ve temsilcileri tarafından sosyal medya üzerinden paylaşılırken, İskandinav medyası da Cumhurbaşkanı'nın sözlerini manşetlerine taşıdı.

İSKANDİNAV BASININDA GENİŞ YANKI UYANDIRDI

Stockholm merkezli Aftonbladet gazetesi, Türkiye'nin İsveç'e NATO kapısını kapatmadığını, ancak bu ülkeden terör örgütü PKK unsurlarını barındırmamasını istediğini yazdı.

Türkiye'nin, İsveç'in NATO üyeliğine "hayır" deme riskinin sıfır olmadığına dikkat çekildi.

"ÇÖZÜME HENÜZ ULAŞILAMADI"

İsveç Devlet Televizyonu (SVT), İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde'nin, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü fakat herhangi bir çözüme ulaşılamadığını duyurdu.

Haberde, "Linde'ye göre, hiçbir çözüme ulaşılamadı ve iki ülke kendi diplomatlarının müzakerelere devam etmesi konusunda anlaştı." denildi.

"TÜRKİYE'NİN ONAYI GEREKLİ"

Svenska Dagbladet gazetesi ise "Hükümet, Türkiye'ye heyet gönderiyor" başlığıyla yaşanan gelişmelere yer verdi.

"Türkiye, savunma ittifakına katılım konusunda İsveç'i engellemekle tehdit ediyor" denilerek, Stockholm yönetiminin sorunun çözümü için Ankara'ya bir heyet göndermeye karar verdiği kaydedildi.

NATO'ya üyelik sürecinin işleyişine ilişkin de "Ülkelerin savunma ittifakına kabul edilebilmesi için Türkiye dahil tüm üye devletlerin başvuruyu onaylaması gerekiyor." hatırlatması yapıldı.

"ŞARTLAR BELİRLENDİ"

Finlandiya basınından Etela-Suomen Sanomat gazetesi de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını okurlarına aktardı.

Haberde, "Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği için şartlar listesi belirledi." ifadesi kullanıldı.

İsveç basınından Expressen Erdoğan'ın açıklamalarını son dakikayla duyurdu.

Gazetedeki haberde, Erdoğan’ın sözlerine yer verilirken, İsveç’in NATO’ya girebilmesi için 30 ülke hükümetinin onayının gerektiği kaydedildi. Makalede, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in de hızlı bir başvuru süreci sözü verdiği ve her iki ülkeye de kapıların açık olduğunu söylediği hatırlatıldı.

TERÖR ÖRGÜTLERİ MİSAFİRHANESİNE VURGU YAPTILAR

Öte yandan Dagens Nyheter da gelişmeyi manşetlerine taşıdı.

Haberde, Erdoğan’ın “İsveç, PKK ve diğer terör örgütlerinin yuvası oldu” sözlerine vurgu yapılırken, Türkiye’nin bu iki ülkenin NATO üyeliğine sıcak bakmadığı da belirtildi.

Erdoğan açıklamasında, “İskandinav ülkeleri ne yazık ki terör örgütleri için misafirhane gibi. PKK'sı DHKP-C'si İsveç'te Hollanda'da yuvalanmış durumdalar. Oraların parlamentolarında bile yer alıyorlar. Bu durumda bizim olumlu bakmamız mümkün değil” demişti.

“TÜRKİYE RUSYA’YA DAHA YAKIN”

Ülkenin çok okunan gazetelerinden Aftonbladet de açıklamalara geniş yer ayırdı.

Haberde, “Türkiye, diğer NATO ülkelerine göre Rusya’ya daha yakın ve Ukrayna’nın işgalinden beri Batı ile Vladimir Putin arasında denge politikası izlemeye zorlandı. Öte yandan uzmanlara göre Erdoğan, net bir taraf tutmamak için arabuluculuk önerdi” yorumu yapıldı.

Makalede ayrıca Hırvatistan’ın da iki ülkenin NATO’ya katılmasına sıcak bakmadığı belirtilirken gazeteye konuşan kaynaklar ise Hırvatistan yönetiminin fikir değiştirmeye başladığını aktardı.

Öte yandan haberde ülkede Sol Parti ve Yeşiller’in de NATO’ya katılmayı istemediği belirtildi. Bu siyasi partilerin, “NATO’da Türkiye gibi demokratik olmayan ülkeler var” tezini öne attıkları öne sürüldü.

ABD merkezli AP, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımını 'olumsuz' değerlendirdiğini söyledi." son dakikasıyla haberi paylaştı.

İngiliz Reuters haber ajansı da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine, son dakikayla sitelerinde yer verdi.

Bloomberg'de de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine yer verildi." Erdoğan, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya Girmesine sıcak bakmadığını söyledi" başlığıyla yayımlanan haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları paylaşıldı.

AP'nin Beyaz Saray muhabiri Zeke Miller da gelişmeyi sosyal medya hesabından duyuranlar arasında yer aldı:

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 329
  • Mert 1 yıl önce Şikayet Et
    isveçe VETO, Finlandiya icin yesil isik yakilabilir.
    Cevapla
  • El Devletil Osmanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Yarın Rusya numaradan isveç ve finlandiya ya saldırır.Bizde saf gibi kanar alırız danışıklı dövüş bu oyuna gelmeyelim. Amaç Natoyu haçlı birliğine çevirmek ve Türkiye'yi saf dışı bırakmak. Biz Natoya girmek için bedeller ödedik.
    Cevapla
  • Selim 1 yıl önce Şikayet Et
    Haberler bile algıya oynuyor. Dikkat edin . Türkiye neden olumlu bakmıyor tarafı genelde açıklanmamış. Gerçeği çarpıtma medyada başlıyor!
    Cevapla
  • Aydın 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu batı iki yüzlüdür. Onların terör örgütlerine verdikleri desteği unutmadık. İnşallah bizim idarecileriniz bunların karşısında yumuşamazlar. Keser döner sap döner demişler
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle VETO.. Bunlar bu halde bile üsten bakıyo.. Yok yaptırım yaparım felan fişman..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı