Rusya'dan peş peşe İsveç ve Finlandiya açıklaması: Büyük hata olur!

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus Dışişleri ve Kremlin'den yapılan açıklamalarda, Finlandiya ve İsveç'in NATO adımına yönelik "Büyük bir hata olur" değerlendirmesi yapılırken, bu adımın Avrupa güvenliğine hizmet etmeyeceği kaydedildi.

GİRİŞ 16.05.2022 12:53 GÜNCELLEME 16.05.2022 15:21
Bu Habere 106 Yorum Yapılmış

Son dakika haberine göre, Rusya'dan İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya olası üyeliği ile ilgili tehdit gibi bir açıklama geldi.

"BÜYÜK BİR HATA OLUR"

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Finlandiya ve İsveç'e olası katılımını "büyük bir hata" olarak nitelendirdi ve geniş kapsamlı sonuçları olacağını vurguladı.

Interfax'ın açıklamasına göre Ryabkov"Durum, elbette, koşullar ışığında kökten değişiyor. Ancak İsveç ve Finlandiya'nın güvenliğinin bu kararın sonucunda güçlendirilemeyeceği bize göre çok açık. Onlar da böyle yanılsamalarına sahip olmamalılar" dedi.

Ryabkov ayrıca, "Askeri gerilimin genel seviyesi artacak, bu alanda öngörülebilirlik azalacaktır. Yazık ki sağduyu, bazı hayali hükümlere karşı kurban ediliyor" diye konuştu.

BİR AÇIKLAMA DA KREMLİN'DEN

Kremlin'den yapılan açıklamada da "İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılması kararını yakıdan izliyoruz, NATO'nun genişlemesi kıtanın güvenliğini güçlendirmeyecek" ifadesi kullanıldı.

PUTİN DE KONUŞTU

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsveç ve Finlandiya'nın olası NATO üyeliği konusunda bir açıklama yaptı. NATO'nun genişlemesinin problem olduğunu söyleyen Rus lider; söz konusu genişlemenin tamamen ABD çıkarına olduğunu kaydetti. İsveç ve Finlandiya ile bir problemlerinin olmadığını dile getiren Putin, "Ancak NATO'nun askeri altyapısı bu iki ülkede genişlerse tepki vereceğiz" dedi. Putin ayrıca; "NATO'nun küresel etkisini artırma planlarına ek dikkat göstermemiz gerekli" dedi.

RUS TELEVİZYONLARINDA NÜKLEER UYARI

Rus devlet televizyonu da dün, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katıldıktan sonra topraklarında askeri üslere izin vermesi halinde Moskova'nın Avrupa sınırlarına taktik nükleer silah konuşlandırabileceğini söylemişti.

Russia 1'de sürece ilişkin konuşan bir yorumcu, "Resmi sebepleri korku. Ama NATO'da daha çok korkacaklar. İsveç ve Finlandiya'da NATO üsleri göründüğü an, Rusya'nın taktik nükleer silahları konuşlandırmak ve tehdidi etkisiz hale getirmekten başka seçeneği kalmayacak" demişti.

MEDVEDEV DE UYARMIŞTI

Rusya Eski Devlet Başkanı ve Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev de haftalar önce, Rusya'nın NATO'nun Nordik genişlemesine yanıt olarak Polonya ve Litvanya arasındaki Kaliningrad dış bölgesine nükleer silahlar ve hipersonik füzeler yerleştirebileceğini söylemişti.

Askeri uzmanlar bunun Rusya'nın nükleer konusundaki en net uyarısı olduğunun altını çizdi ve bu açıklamalar ile birlikte Rusya'nın çeşitli alternatif planlar kurabileceğini ifade etti.

KAYNAK: HABER7
Enes Taha Ersen Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Enes Taha Ersen
YORUMLAR 106
  • Kazim òzer 1 yıl önce Şikayet Et
    Buyur un ben demeimi bu yanliş olur bu durum putini rahtsiz eder kimse istemez hoşlaşmadigi birilerinin burn in divine bayra amcasini
    Cevapla
  • Atilla çakır 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD, AB Türkiye,ye düşman Türkiye,yi yıkmak isteyen nekadar terörist örgütler varsa hepsine destek veriyor.İsveç ve Finlandiya NATO ya girmemeli.savaşin genişlemesine sebep olabilir. Rusya ise eski düşman, ama şimdilik Rusya ile beraber hareket etmek gerekir. Terörist ABD nin hakkından Rusya gelir.
    Cevapla
  • Metin 1 yıl önce Şikayet Et
    Bülüfler kurssğına kaldı, sanki bu gidişle sanki Rusya diye bir ülke kalmayacak
    Cevapla
  • Ömer 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya dan korkan kalmadı artık. Rusya bir an önce nükleer silah kullanmazsa bundan sonra hiç kimse Rusya yı ciddiye almaz.
    Cevapla
  • Ali aksoy 1 yıl önce Şikayet Et
    Kalleşler,hepsi rusyanin üstüne saldiriyor!Böyle durumda biz olsaydik ,aynisinin daha kötüsünü yaparlardi.Rusya bizim komşumuz ve zor durumumuz da bize kardeş eli uzatan bir milĺettir.2. Dünya harbinde ruslar için 3-4 milyon müslüman öldü! Ruslar bunu unutmaz.AB ve ABD lerinin cani cehendeme,allah ruslari korusun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri belli oldu
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı