Afrika'da Fransa'nın kan kaybı devam ediyor... "G5 Sahel Gücü öldü"

Nijer Cumhurbaşkanı Bazoum, Nijer dahil Sahel'deki 5 ülkeden oluşan G5 Sahel Gücü'nün, Mali'nin gruptan ayrılmasıyla "öldüğünü" söyledi. G5 Sahel Gücü terör örgütlerine karşı Fransız gücü ve BM İstikrar Misyonuna destek için kurulmuştu.

Afrika'da Fransa'nın kan kaybı devam ediyor...  "G5 Sahel Gücü öldü"
Afrika'da Fransa'nın kan kaybı devam ediyor... "G5 Sahel Gücü öldü"
GİRİŞ 20.05.2022 09:24 GÜNCELLEME 20.05.2022 09:28
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Fransız basınına konuşan Nijer Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum Mali'deki cunta hükümetinin G5 Sahel Gücü'nden ayrılma kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Nijer, Burkina Faso, Mali, Moritanya ve Çad'dan oluşan G5 Sahel Gücü

Bazoum, "G5 Sahel artık öldü. Mali, Mayıs 2021'de yapılan darbeden bu yana kendisini Afrika'da izole ediyor, bizi de terörle mücadelede koordineli bir iş birliğinden mahrum bırakmak için elinden geleni yapıyor." ifadesini kullandı.

Mali, 15 Mayıs'ta ortak görev gücü de dahil G5 Sahel Gücü'nün tüm organlarından çekildiği duyurmuştu.

G5 SAHEL GÜCÜ NİÇİN KURULDU?

Nijer, Burkina Faso, Mali, Moritanya ve Çad'dan oluşan G5 Sahel Gücü, bölgede güvenlik, insani ve ekonomik duruma ilişkin iş birliğini geliştirmek amacıyla 2014'te kurulmuştu.

Bölgenin kalkınması, iş birliği ve güvenlik politikalarının geliştirilmesi amacının yanı sıra bölgedeki Mağrip el-Kaidesi, Murabitun, DEAŞ ve Boko Haram gibi terör gruplarına karşı savaşan Fransız gücü ve Birleşmiş Milletler (BM) İstikrar Misyonuna (MINUSMA) destek verme hedefiyle kurulan G5 Sahel Gücü'nün merkezi, Moritanya'nın başkenti Nuakşot'da bulunuyor.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 4
  • Mert 1 yıl önce Şikayet Et
    Katil hırsız soy kırımcı fransa
    Cevapla
  • nimet 1 yıl önce Şikayet Et
    Afrikalı kardeşlerimiz, birlik olun, Sömürgecilerden uzak durun, Türkiye ile sıkı bağlantı kurun.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    fransa çok ağır bedeller ödemek zorunda…
    Cevapla
  • esas 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya iyi kesmiş fransayı. Moritanya deniz bağı mali ise geriye kalan 5'linin 3'üne kara bağlantısı. MORTanya olmuş iş. Ya kuzeyde soy kırım yaparak katlettiği 1.5 milyon cezayirli anısına özür dileyip cezayir üzerinden bağ kuracak yada güneyde 3 küçük devleti de sisteme almaya çalışacak. Tabi yol güvenlik ve rüşvet hepsi yeni masraflar. Yağmalamaya soymaya alışmış batı için zor bir durum
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret sonrası sıcak gelişme: Erdoğan'dan son dakika operasyon mesajı!
Şimşek: Yabancı ilgisi somut kaynak girişine dönmüş durumda