DSÖ'den maymun çiçeği uyarısı: Virüsün fetiş festivalden yayıldığı açıklandı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa'da artmaya başlayan maymun çiçeği (Monkeypox) virüsünün, "hızla yayılabileceğini" açıkladı. Yetkililer virüsün; İspanya'daki "onur yürüyüşü" ve Belçika'daki "fetiş festivali"nden sonra yayıldığını duyurdu.

DSÖ'den maymun çiçeği uyarısı: Virüsün fetiş festivalden yayıldığı açıklandı
DSÖ'den maymun çiçeği uyarısı: Virüsün fetiş festivalden yayıldığı açıklandı
GİRİŞ 21.05.2022 15:57 GÜNCELLEME 24.05.2022 16:27
Bu Habere 77 Yorum Yapılmış

Avrupa'nın birçok ülkesinde görülmeye başlanan maymun çiçeği virüsü ile ilgili olarak, Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) açıklama geldi.

"YAYILIM HIZI ALIŞILMIŞIN DIŞINDA, ENDİŞE EDİYORUZ"

DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, "Avrupa'da bulaşma hızının artabileceğinden endişe ediyorum" diye konuştu.

Yazın düzenlenen etkinliklerin bulaşmayı artırabileceğine işaret eden Kluge, normalden ender görülen bu hastalığın yayılma hızının "tipik olmadığını" söyledi.

Maymun Çiçeği virüsü nedir, nasıl bulaşır? Belirtileri ve korunma yöntemleri açıklandıMaymun Çiçeği virüsü nedir, nasıl bulaşır? Belirtileri ve korunma yöntemleri açıklandı

"VAKALARIN SEYAHAT HİKAYESİ ENDEMİK BÖLGEYE UZANMIYOR"

Kluge şu ana kadar görülen vakalarla ilgili olarak, "Son vakaya kadar hiçbir vakada seyahat hikayesi maymun çiçeğinin endemik olduğu bölgelere uzanmıyor" diye konuştu.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VAKALARI LGBT ÜYELERİ ARASINDA YAYGIN

Orta ve Batı Afrika ülkelerinde görülen maymun çiçeği virüsü mayıs başında birçok Avrupa ülkesi ile ABD'de tespit edilmişti. İngiltere'deki ilk vakaların ardından Fransa, İspanya, Portekiz, İtalya, İsveç ve ABD'de de vakalar görülmüştü. DSÖ'nün açıklamasına göre, şu ana kadar virüsün bulaştığı kişiler içinde biseksüel ve eçcinsel erkekler ağırlıkta.

VİRÜS "ONUR YÜRÜŞÜ" VE "FETİŞ FESTİVALİ" SONRASI YAYILDI

Şu ana kadar 30 vakanın görüldüğü İspanya'da, Gran Canaria adasında düzenlenen "Onur Yürüyüşü" kapsamında düzenlenen etkinliklerin hastalığın yayılmasında etkili olduğu belirtildi. İspanyol El Pais gazetesinin sağlık sektöründeki kaynaklarına dayandırdığı haberinde, 5-15 Mayıs arasında gerçekleşen yaklaşık 80 bin kişinin katıldığı organizasyona virüsü taşıyan kişilerin katıldığı belirtildi.

3 vakanın teyit edildiği Belçika'da ise vakaların iki hafta önce Anvers'te (Antwerp) düzenlenen "fetiş festivali" ile bağlantılı olduğu açıklandı. Festivalin organizatörleri, virüsün yurt dışından gelen katılımcılar aracılığı ile yayıldığına dair "meşru varsayım" bulunduğu açıklamasını yaparak hükümetten festival katılımcılarını bilgilendirmelerini istedi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIYOR?

Hastalığın insandan insana bulaşması için, maymun çiçeği ile enfekte olan kişilerle çok yakın temas gerekiyor. Vücut sıvıları ya da kontamine nesneler veyahut da enfekte kişinin yara kabuklarına temas etme yoluyla virüsün bulaştığı belirtiliyor.

Ateş, döküntü, kas ağrıları gibi belirtilerle ortaya çıkan maymun çiçeği enfeksiyonu, bir süre sonra patlayan ve daha sonra kabuk bağlayan, nadiren kalıcı yara izlerinin oluştuğu kabarcıklara yol açıyor. Hastalık yaklaşık üç ila dört hafta sonra etkisini kaybediyor.

Maymun çiçeği virüsünün görüldüğü ülkeler ve vaka sayıları (Harita: Daily Mail)

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 77
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Kul azmayınca hak yazmaz. Allah'ın yasaklarına riayet etmeyenler ve onlara çanak tutanlar korksun.
    Cevapla
  • Yiğit 1 yıl önce Şikayet Et
    Bakara suresi ayet 65-66. Maide suresi ayet 60
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah cezanızı ve recek. Verdide
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Sapkınlıklar ve onların destekçisi ülkeler siyasetçiler. Türkiye de de muhalefet bu LGBT lilerin destekçisi.. Müslüman uyuma..
    Cevapla
  • Biraz Ahlak 1 yıl önce Şikayet Et
    Dabbetül arzın ayak sesleri bunlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
3 penaltı kurtaran kaleci: Babam bana muska verdi!
İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor