Yahudilerin Mescid-i Aksa'da yüksek sesle ibadetine onay verildi!

İsrail mahkemesi, Yahudi yerleşimcilerin, Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'nın avlusuna düzenledikleri baskınlar sırasında "yüksek sesle ibadet etmeleri" ve "bazı ritüelleri gerçekleştirmelerine" izin verilmesi yönünde karar verdi.

GİRİŞ 23.05.2022 02:23 GÜNCELLEME 23.05.2022 09:40
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya geçen hafta düzenledikleri baskın sırasında bazı dini ritüelleri yüksek sesle gerçekleştirdikleri gerekçesiyle gözaltına alınan üç reşit olmayan yerleşimcinin avukatları, temyiz başvurusunda bulundu.

İsrail Sulh Mahkemesi söz konusu başvuru üzerine vardığı kararda, Mescid-i Aksa'da "yüksek sesle dua etmenin ve yere doğru eğilmenin suç sayılamayacağına" ya da "sivil barışın ihlali olarak değerlendirilemeyeceğine" hükmetti.

Mahkeme, üç yerleşimcinin Mescid-i Aksa'ya baskınları sırasındaki "eylemlerinin düzensizliğe ve kargaşaya yol açabilecek herhangi bir davranış içermediğini" belirtti.

Kararın sonucu olarak, tüm İsrail halkının "Mescid-i Aksa'ya girmesine ve dini ritüellerini gerçekleştirmelerine izin verildiği" aktarıldı.

Mahkemenin kararına temyiz yolunun açık olduğu belirtildi.

İsrail hükümetinden "statükoya ilişkin herhangi bir değişiklik yok" açıklaması

Öte yandan İsrail hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, Aksa'da sadece Müslümanların ibadet edebileceği, diğer din mensuplarının ise ziyarette bulunabileceği yönündeki "statükoya" ilişkin değişiklik veya planlı bir değişiklik olmadığı savunuldu.

İsrail Sulh Mahkemesi'nin kararının, davadaki "üç çocuk hakkında" olduğu ve "Mescid-i Aksa'da genel olarak ibadet hürriyetini kapsamadığı" belirtilen açıklamada, söz konusu davaya ilişkin kararın bölge mahkemesinde temyize taşınacağı ifade edildi.

Filistin yönetimi: Açık bir dini savaş ilanı

Filistin Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı yazılı açıklamada, İsrail mahkemesinin söz konusu kararını kınayarak, şu ifadelere yer verdi:

"İsrail mahkemesinin kararı, statükoya karşı bir darbedir. Statükoyu tamamıyla değiştirmek, bu çatışma sahasını ve tüm bölgeyi etkisi altına alabilecek açık bir dini savaş ilanıdır."

Kararın, İsrail'deki "yargı ve mahkemelerin, işgalin bir parçası olduğunun yeni bir kanıtı olduğu" kaydedilen açıklamada, bu durumun mahkemelerin "Aksa'yı zamansal olarak bölme amacıyla fanatik Yahudilere koruma sağladığının bir göstergesi olduğunu" vurguladı.

Mahkeme kararının İsrail hükümetinin statükoyu koruduklarına ilişkin iddialarını yalanladığına işaret edilen açıklamada, başta ABD ve Ürdün yönetimi olmak üzere uluslararası toplum nezdinde "feci sonuçları olacak" kararın uygulanmasını engellemek için konunun takipçisi olacakları belirtildi.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin egemenliği ihlal ediliyor

Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış antlaşmasına göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.

Ancak Yahudiler, 2003'ten bu yana İdarenin izni olmadan İsrail'in tek taraflı kararıyla polis eşliğinde kutsal mabede giriyor.

Bu girişleri baskın olarak nitelendiren Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, Müslümanların egemenliğinin ihlal edildiğini belirtiyor.

Statükoya göre Aksa'da Yahudiler ibadet edemez

Statükoya göre, fanatik Yahudi yerleşimcilerin Aksa'da ibadet etmesine izin verilmemesi gerekiyor. Ancak, fanatik Yahudi yerleşimciler sık sık İsrail polisi korumasında Aksa'ya baskın yapıyor.

İsrail'de bir mahkeme, Ekim 2021'de Yahudilerin Mescid-i Aksa'da "sessizce" ibadet etmelerinin kanuna aykırı olmadığına hükmetmiş, söz konusu karar Filistin sokağı ve İslam dünyasında tepkiyle karşılanmıştı.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 35
  • 5432 1 yıl önce Şikayet Et
    biz ise alçaklarla imansızlarla normalleşmeye çalışıyoruz onlar ise melhamei kübrsa dünya savaşı başlasın istiyorlar gidik gırtlaklarını sıkıp yerle yeksan etmek var ama imkan yok lanet olsun sürekli laf konuşmaya
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Oraya hilâl dikeceğiz inşallah kudüs Islam dır. Osmanlının bize mirasıdır, Elbette bir Seladin i Eyyubi cikacaktir Allah izniyle inşallah
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 1 yıl önce Şikayet Et
    “ İsrail’den ABD’ye gelen NETENYAHU her seferinde kirli çamaşırlarını Beyaz sarayda yıkatıyor” şeklinde ilk kez ABD açıklaması sonrasııı TRUMP onca İsraile desteğine rağmen ayağı kaydırıldı.” (Çin-İsrail yakınlaşması ve Çin büyükelçisinin İsrailde ölümü??) Siyonizmin dümen suyunda gitmeyen Keneddy vurulmuştur. Hatta "Filistin devletini tanıyacağım" lafları eden Clinton'la Monıka LEWINSY skandalı çıkartılmıştır. “Irak ve Suriye’den askerlerimi çekmek istiyorum ama Savaş baronları bunu istemiyor” diyen Trumpt’ın da fişini çektiler??
    Cevapla
  • mert 1 yıl önce Şikayet Et
    Türk ordusu Kıbrıs'ta olduğu gibi havadan indirme yaparak Mescid-i aksayı zaptetmelidir. Mescid-i aksaya türk bayrağı dikilmeli. Müslğümanlık sözde değil bilekle yapılmalıdır.
    Cevapla
  • SıkarBiraz 1 yıl önce Şikayet Et
    Ama israil izin vermihooooo!
    Cevapla
  • Kul insan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bütün Filistinliler ülkesine geri dönsünler. Bütün Müslümanlar Filistine akın akın turist olarak gitmeliler. Bütün silahlar Türkiyeden iha siha dan tut uyduya kadar bizden. İsrail haritadan silinmeli yoksa Müslümanlara huzur mümkün görünmüyor. Çünkü Yahudileri Allah'ımız cc lanetledi ve bunlar yeryüzünde en çok da Filistin ve Orta Doğuda bozgunculuk yapıyorlar. Bunların en büyük destekçileri Amerika İngiltere Fransa olmak üzere hasta adam hasta kadın oldular çöküyorlar zaten batıl zail olmaya mahkumdur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış