NATO Genel Sekreteri'den Türkiye açıklaması: Konuşmamız gerek

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda dile getirdiği endişelerin oturup konuşulması gerektiğini ve şu anda da bunu yaptıklarını belirtti.

NATO Genel Sekreteri'den Türkiye açıklaması: Konuşmamız gerek
NATO Genel Sekreteri'den Türkiye açıklaması: Konuşmamız gerek
GİRİŞ 02.06.2022 21:10 GÜNCELLEME 02.06.2022 21:10
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Stoltenberg, ABD Başkanı Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile yaptığı görüşmenin ardından Beyaz Saray'ın bahçesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Biden ile hem Ukrayna'da devam eden savaşı hem de ay sonunda Madrid'de yapılacak NATO Zirvesi'ni ele aldıklarını aktaran Stoltenberg, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO'nun daha az etkili olmasını istedi ve Ukrayna'yı işgal etti. Ancak doğu kanadında daha çok NATO'nun güçlenmesine yol açtı." ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, NATO'nun daha da genişlemesi kapsamında son olarak İsveç ve Finlandiya'nın üyelik başvurusunda bulunduğunu anımsatarak, Türkiye'nin bu konudaki duruşunu değerlendirdi.

"STOCKHOLM, HELSİNKİ VE ANKARA'DAN YETKİLİLERİ BİR ARAYA GETİRECEĞİZ"

Türkiye'nin "önemli bir NATO müttefiki" olduğunu vurgulayan Stoltenberg, şunları söyledi:

"Bir NATO müttefiki olan Türkiye, bazı endişelerini dile getirdiğinde biz her zaman NATO içinde bunu oturup konuşup, bir ortak yol bulmalıyız. Şu anda da tam olarak bunu yapıyoruz. Ankara ile Türkiye yönetimi ile yakın temas halindeyiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuşuyoruz. Aynı zamanda İsveç ve Finlandiya ile de konuşuyoruz. Yakın zamanda Stockholm, Helsinki ve Ankara'dan üst düzey yetkilileri bir araya getireceğiz."

Stoltenberg, Türkiye'nin güvenlik konusunda önemli katkıları olduğuna, Irak ve Suriye gibi ülkelerle komşuluğu dolayısıyla coğrafi açıdan da önem taşıdığına işaret ederek, "DEAŞ ile mücadelede Türkiye'nin kilit bir rolü vardı. Aynı zamanda Karadeniz'de de Rusya ile yakın ve önemli bir konumda. Bu nedenle de Türkiye ile oturup konuşup, doğru yolu bulmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Tüm NATO üyeleriyle olduğu gibi Biden ile de Türkiye'nin itirazını konuştuklarını bildiren Stoltenberg, bu konunun asıl muhataplarının İsveç ve Finlandiya olduğunu kaydetti.

UKRAYNA İÇİN "UZUN ZAMANA YAYILMIŞ BİR SAVAŞA HAZIR OLMALIYIZ" UYARISI

Stoltenberg, Ukrayna'daki savaşın gidişatına ilişkin "Savaşları doğaları itibarıyla tahmin edilemezdir. Bu nedenle de uzun zamana yayılmış bir savaşa hazır olmalıyız." şeklindeki görüşünü dile getirdi.

Ukrayna'nın savaşta ağır bedeller ödediğine işaret eden Stoltenberg, savaş müzakerelerine ilişkin "Ukrayna'nın hangi şartları kabul edip etmeyeceğine biz karar veremeyiz." dedi.

Stoltenberg, NATO ülkelerinin Ukrayna'ya verdiği savunma desteğinin de sahada büyük bir fark yarattığına dikkati çekerek, "NATO'nun sorumluluğu Ukrayna'nın kendini savunmasını sağlamaktır. Aynı zamanda NATO'nun sorumluluğu, gerginliğin tırmanmasını engellemektir. NATO'nun müdahil olacağı bir savaş daha da yıkıcı olur bu nedenle de bundan kaçınıyoruz." diye konuştu.

KAYNAK: AA
Yahya Gür Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Yahya Gür
YORUMLAR 18
  • Alperen Nokta 1 yıl önce Şikayet Et
    Ab. Ve ABD. Ve NATO üyesi ülkelerin terör ekonomik, silahlı kuvvetler hususunda Topyekûn birlik teşkilatı kurtulup bir birinden üstünlük sağlamadan eşitlik ilkesine dayalı tekbir vücut gibi anlaşmaya varilmali. Her alanda teknojide, ekonomide, sosyal alanda saygı ve hukuk ilkelerine uygun olarak yazılı bir yasa ile teminat altına alınmalıdır. Avrupa'yı şu anda dolaylı olarak güvenliğine katkıda bulunuyoruz kiseden gık çıkmıyor. Savunma harcamalarının yerine ekonomiye aktarıyorlar. Güvenliğe gelince NATO'nun en sadık muttefigi oluveriyoruz. Yok öyle uckofte.
    Cevapla
  • Veli 1 yıl önce Şikayet Et
    Gavur hepsi onyuzden guvenmemmm
    Cevapla
  • sedat ertürk 1 yıl önce Şikayet Et
    dış siyasette analitik davranmak gerekirse ilk önce sorunun ne olduğunu bilip ona göre davranmaları lazım sorun teröre destek vermek o yüzden önce terörü bir sorun olarak görüp ilgili ülkelerlen konuşun sonra teknik verilerlen türkiyeye gelin dış işleri bu stratejiyi izlemeli
    Cevapla
  • temel 1 yıl önce Şikayet Et
    hans norvec de pkk fetø terør ne olacak ona el atsan sadece sverige mi destek veriyor sanki yada nato kendisi terør degil mi bir de norvec de terøre el at
    Cevapla
  • vatan 1 yıl önce Şikayet Et
    Küfür tek millettir, Türkiye çok ağır taleplerde bulunmalı ve bunları kabul ettiklerini yazılı antlaşmalarla teyid etmedikleri sürece veto hakkını kullanmaya devam etmelidir. isterse 100 sene sürsün. biz nasıl 70 senedir AB kapısında sürünüyorsak, bunlarda NATO kapısında sürünsünler...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Belediye binasına asılan borç sonrası Şeyma Döğücü sessizliğini bozdu
Tokat'taki deprem kameralara böyle yansıdı