YPG/PKK destekçisi vekilden şantaj! İsveçliler: Erdoğan çok haklı

İsveç'te terör örgütü PKK/YPG destekçisi vekil Amineh Kakabaveh ile İsveç hükümeti, hükümetin düşmesini engelleyen lehte oy için, YPG'ye destek verilmesi konusunda anlaştı. İsveç hükümeti, YPG ile görüşüp Kakabaveh'i ikna ettirmiş.

YPG/PKK destekçisi vekilden şantaj! İsveçliler: Erdoğan çok haklı
YPG/PKK destekçisi vekilden şantaj! İsveçliler: Erdoğan çok haklı
GİRİŞ 08.06.2022 00:44 GÜNCELLEME 08.06.2022 08:56
Bu Habere 98 Yorum Yapılmış

İsveç'te Adalet ve İçişleri Bakanı Morgan Johansson hakkında verilen gensoru önergesi Meclis'te kabul edilmedi. İsveç Demokratlar Partisi'ne, ana muhalefet Muhafazakar Parti (M), Hristiyan Demokrat Parti (DK) ve Liberal Parti'nin (L) destek verdiği oylamada, muhalefet, Johansson'un bakanlığının düşmesi için gerekli 175 oyu yakalayamadı. Milletvekillerinin 174'ü gensoru aleyhinde oy kullandı. Parlamentoda gensoru önergesinde kritik rakam 175 olduğu için, terör örgütü YPG/PKK destekçisi bağımsız milletvekili Amineh Kakabaveh'in kullanacağı oy merak konusuydu.

SON ANDA DEĞİŞTİRDİ

Hükümetin, kendisiyle YPG/PKK'ya destek verilmesi yönünde yapılan anlaşmaya sadık kalmadığını öne süren Kakabaveh, Türkiye ile NATO görüşmelerinin devam etmesinden dolayı da Johansson'un aleyhinde oy kullanacağını açıklamıştı. Hükümete önce şantaj yapan daha sonrada pazarlık yapmaya çalışan Kakabaveh, son dakikada kararını değiştirerek Johansson lehine çekimser oy kullandı.

ÖRGÜTTEN RİCACI OLDULAR

Sosyal Demokrat Partisi, hükümeti düşürmemesi için Suriye'deki terör örgütü liderlerini arayarak Kakabaveh'i ikna etmelerini istedi. Expressen gazetesinin iddiasına göre, örgüt elebaşı, Kakabaveh'i arayarak kriz çıkarmaması gerektiği yönde telkinde bulundu. Kakabaveh, gelen emir üzerine oy kullandı. Hristiyan Demokrat Partisi Genel Başkanı Ebba Busch, Kakabaveh'in gelen emirle oy kullandığını söyledi.

ÖRGÜTE DESTEK ANLAŞMASI YAPILDI

İsveç'te 349 milletvekilinin bulunduğu mecliste hükümeti kurmak için 175 milletvekiline ihtiyacı olan Andersson, bağımsız milletvekili Kakabaveh'in desteğini alarak 1 oy farkla 24 Kasım'da Başbakan seçilmişti. Bu oy karşılığında Sosyal Demokrat Parti ile Kakabaveh arasında YPG/PKK'ya destek olunması için anlaşma imzalanmıştı. Sosyal Demokrat Partisi Sekreteri Tobias Baudin, Kakabaveh'e oylama öncesi "PYD ile anlaşmalarımıza sadığız, bizlere güvenebilirsiniz" dediği öğrenildi.

BAŞBAKAN'DAN "TAVİZ VERMEDİK" İDDİASI

Adalet ve İçişleri Bakanı Morgan Johansson hakkında verilen gensoru önergesinin Mecliste kabul edilmemesinin ardından İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, basın toplantısı düzenledi. Andersson, terör örgütü YPG/PKK destekçisi bağımsız milletvekili Amineh Kakabaveh'e herhangi bir taviz vermediklerini söyledi. Gensoru önergesindeki oylamanın Johansson'un lehine çıkmasından dolayı mutlu olduğunu aktaran Andersson, "Kakabaveh'e hiç taviz vermedik. NATO sürecinde tekerin çarkına çubuk sokanların siyasi oyununa İsveç halkının ihtiyacı yoktur" ifadelerini kullandı.

KAKABAVEH "KURTARDIĞI" HÜKÜMETİ YİNE TEHDİT ETTİ

İsveç'in Expressen gazetesi, Amineh Kakabaveh'in, şimdi de yeni taleplerde bulunacağını, kabul edilmezse bu kez hükümet bütçesine ret oyu verme tehdidinde bulunduğunu yazdı. Gazete, Kakabaveh'in oylamadan sonra, iktidardaki Sosyal Demokrat Parti sekreteri Tobias Baudin veya gensoruda düşmekten kurtardığı Adalet ve İçişleri Bakanı Morgan Johansson'un kendisiyle yeni müzakereler yapmasını istediğini söylediğini belirterek, "Bütçe gelecek hafta oylanacak. Bu hafta benimle oturup gelecekte ne yapacaklarını, anlaşmada iyi gitmeyen şeyleri nasıl gerçekleştirebileceklerini tartışmazlarsa, sözlerini yerine getirmezlerse onlara oy vermeyi düşünmüyorum" sözlerini aktardı.

Gazeteye göre Kakabaveh, YPG ve YPJ ile ilişkili olduğu gerekçesiyle 130'dan fazla kişinin güvenlik soruşturması altında olmasının ele alınmasını, ayrıca Türkiye'ye yönelik silah ihracatı yasağının devam etmesini istiyor. Öte yandan, Başbakan ve bakanın, hükümetlerini kurtaran Kakabaveh'in yeni ve daha farklı taleplerine de tarafsız kalamayacağı, tek oya mahkum hükümetin bunun yakın zamanda istifa zorunluluğuyla karşı karşıya kalacağı yorumları da İsveç gazetelerinde yer buldu.

"ERDOĞAN HAKLI"

İsveçliler ise hükümetin, Kakabaveh'den destek almasını sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla eleştirdi. Anita Steen isimli bir İsveçli "Erdoğan demişti, Meclisinizdeki teröristler bir gün sizi etkileyecek" şeklinde paylaşımda bulundu. Bu paylaşıma yorum yazan Daniel Jonsson, "Erdoğan'ı anlıyorum" cevabını verdi. Astra Nordström ise "Ne için en gerilla asker Meclisimizde oturuyor. Andersson pısırık, Johansson'dan daha kötü" dedi.

KAYNAK: HABER7
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 98
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    İşte boşuna bunlara nüfus planlaması yapılması lazım diye boşuna demiyoruz...İşveci fini ellerine almışlar daha ilerleyen zamanlarda azınlık kalacak bu gibi devletler.. pkk gibi terörist gruplar meclislerde oturacak...
    Cevapla
  • Ozan haydar 1 yıl önce Şikayet Et
    İsveç gibi bir ülkenin düştüğü şu zavallı hale bakın.
    Cevapla
  • Ozca n 1 yıl önce Şikayet Et
    Oyle saniyorumki bu isvec bu beladan nasil kurtuluruz diye dusu uyorlardir bu teroristlere dokunduklarinda baslarina ne gelecegini biliyorlar
    Cevapla
  • Çerkez 1 yıl önce Şikayet Et
    Başlarına hiç bir şey gelmez. İsveç istedikten sonra bir günde hepsini bitirirler ama şu an ihtiyaç duymuyorlar. Bizim haber anlayışımız çok yanlış. Şimdi İsveç kızgın olduğumuz için güya orada bulunan PKK destekçileri İsveç’i sanki savaş alanına çevirdi gibi yazıyoruz. Yani gönlümüzden geçeni olmuş gibi aktarıyoruz halbuki durum öyle değil. İnşallah öyle olur ama öyle değil. İsveç istesin bir günde hepsini susturur, tutuklar veya geldikleri yerlere gönderir
    Cevapla
  • mustafa kılıç 1 yıl önce Şikayet Et
    6 lı masanın kopyası isveç parlemetosu birbirine esirler seçilmek için
    Cevapla
  • BİROL 1 yıl önce Şikayet Et
    İsveç acınacak haldesin,İnşallah dahada beter olursunuz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den misilleme! "İran’ın saldırısı İsrail ve ABD’ye yaradı..."
Dilan Polat davasında yeni gelişme: Vergi suçundan tahliye edildiler