İşte İsveç Parlamentosu'ndaki terörist vekil: Amineh Kakabaveh

İsveç, PKK/YPG yandaşlarına açık kapı politikası uyguluyor. Oylamalarda PKK/YPG mensuplarıyla iş birliğinin derinleşmesinde kilit rol oynayan bir isim öne çıkıyor. O isim, eski bir terörist ve şu anda İsveç'te milletvekili olan Kakabaveh.

GİRİŞ 11.06.2022 09:41 GÜNCELLEME 11.06.2022 09:56
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Omzunda bir kalaşnikof, belinde tabanca, birden fazla şarjör...

Terör örgütü üyesi olan kişi, İsveç Parlamentosu üyesi bağımsız milletvekili Amineh Kakabaveh.

Örgüt kamplarından İsveç Parlamentosu'na uzanan süreç İran'da başladı. Kürt kökenli Kakabaveh, Saqqez'lı ailenin sekiz çocuğundan biri.

IRAK'TA SİLAH EĞİTİMİ ALDI

6 Aralık 1970 doğumlu görünse de bu tahmini bir tarih. Ailesini terk etti ve tıpkı abisi gibi terör örgütüne katıldı. Irak'taki kamplarda silah eğitimi aldı.

6 yıl boyunca hem İran hem de Irak'ta çok sayıda eylemin içinde oldu.

Yasadışı yollardan Türkiye'ye girdiğinde yirmi yaşında bile değildi. Kimliği yoktu ve Birleşmiş Milletler'in (BM) Ankara temsilciliğine başvurdu. Türkiye'de kaçak yaşadı.

3 ay içinde mülteci statüsü alan ve okuma yazma bilmeyen Kakabaveh artık İsveç'teydi.

"YILIN İSVEÇLİ KADINI"

Terör örgütleri ile ilişkisini hiçbir zaman kesmedi. Örgütün desteği ile 2000'li yıllarda sosyal hizmet uzmanı olarak çalıştı.

2008'de Sol Parti'den İsveç Parlamentosuna girdi. 2010, 2014 ve 2018 seçimlerinde de milletvekili seçildi. 2016'da "Yılın İsveçli Kadını" oldu.

3 yıl sonra Sol Parti'nin lideri ile çatışmaya girdi ve ihraç edileceğini anlayınca istifa etti.

PKK'NIN İMDADINA YETİŞEN BİR SİYASET PEŞİNDEYDİ 

Türkiye nefreti bitmek bilmedi.

14 yıldır İsveç parlamentosunda terör örgütü PKK'nın sözcülüğünü yaptı.

SETA Araştırmacısı Bilgehan Öztürk, "Amineh Kakabaveh, PKK'nın imdadına yetişen bir siyaset peşindeydi. Aynı zamanda 2016 yılında yine ve PKK'nın Avrupa Birliği'nin terör listesinden çıkartılması için yine İsveç Parlamentosu nezdinde bir girişimde bulundu. Hem İsveç'teki PKK varlığını rahatlatan ona alan açan İsveç-PKK ilişkisinin gelişmesine, derinleşmesine katkı sağlayan bir siyaset yürütüyor. Hem de Suriye'nin kuzeyinde YPG ile İsveç'in ilişkilerinin daha fazla derinleştirilmesi ve geliştirilmesi yönünde kendi ağırlığını koyuyor." değerlendirmesinde bulundu.

KALAŞNİKOFLU VEKİL İSVEÇ PARLAMENTOSU'NDA KRİTİK BİR OYA SAHİP

2016'da otobiyografisi yayınlandı. Kapağında örgütün dağ kampında çekilmiş fotoğrafı vardı.

Kalaşnikoflu Kakabaveh, İsveç parlamentosunda kritik bir oya sahip.

Magdalena Andersson, 2021'de 1 oy farkla başbakan seçilmişti.

HÜKÜMET KAKABAVEH'İN İSTEKLERİNE BOYUN EĞDİ 

175 milletvekiline ihtiyacı olan Andersson'a Kakabaveh destek verdi. O yüzden hükümet Kakabaveh'in isteklerine boyun eğdi.

Bilgehan Öztürk konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"İsveç Hükümeti'nin kurulmasında çok etkili bir rol oynadı. Ülkenin mevcut başbakan ve sosyal demokrat parti yeterli sayıda milletvekilleri olmadığı için Amineh Kakabaveh ile bir anlaşma yapmak durumunda kaldı. Yani aslında onun oyuyla ve hükümet seçilebildi ancak Amineh bu desteği verirken mevcut hükümetin kurulmasına, Suriye'deki YPG'yi daha fazla destek verilmesi, İsveç'in YPG ile ilişkilerin derinleştirilmesini de şart koştu."

Kakabaveh kritik oylarından birini de geçtiğimiz günlerde kullandı.

Adalet Bakanı aleyhine verilen gensoru önergesi mecliste bir oy farkla kabul edilmedi. Morgan Johansson görevinde kaldı.

Terör örgütü üyesi milletvekili çekimser oy kullandı.

İsveç Meclisi'nde gelecek hafta da bütçe oylanacak. Bu kritik oylamada hükümet geçmişte olduğu gibi yine terörist milletvekilinin oyuna ihtiyaç duyabilir. Kakabaveh bütçeye vereceği destek için çoktan taleplerini sıraladı. Listenin en başında da PKK/YPG'ye daha fazla destek ve Türkiye'ye silah ambargosu yer alıyor. Aksi takdirde hükümeti oy vermemekle tehdit etti.

Stockholm yönetimi PKK/YPG terör örgütüne 400 milyon euro civarında destek sağladı. İsveç menşeili silahlar da doğrudan örgüte gönderildi.

"PKK İLE NATO ÜYELİĞİ ARASINDA SEÇİM YAPMAYA ZORLANIYORLAR" 

Muhalefet de durumdan rahatsız.

Bilgehan Öztürk'ün konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"İsveç'in NATO üyeliği ve aynı zamanda İsveç'in Türkiye ile olan ilişkisinin PKK sebebi ile zehirlenmemesi gerektiği çağrısında bulunuyorlar. Kendi ulusal siyasetleri, dış siyasetleri aslında PKK ajandası ve PKK sempatizanı aktörler tarafından rehin alınmış durumda. Bir taraftan NATO üyeliği bir tarafta PKK ile ilişkileri gibi aslında absürd bir seçim arasında zorlanıyorlar aslında buradaki tercih çok basittir."

İSVEÇ YOL AYRIMINDA 

200 yıldır bağımsız siyaset yürüten İsveç, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ile kendisine güvenlik şemsiyesi aradı ve NATO'ya üyelik başvurusu yaptı.

İttifakın ikinci büyük ordusu Türkiye'nin güvenliğini yıllardır hiçe saydı.

Özetle İsveç yol ayrımında...

Ya ülkenin güvenlik politikalarını "tek oya" esir etmeye devam edecek ya da NATO'ya üye olacak.

KAYNAK: TRTHABER- HÜSEYİN GÜNAY
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 43
  • Hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir tane PKK'lı terörist neler yapmış. Neden bir tane de Türk yok orada. Bu da bizim ayibimiz.
    Cevapla
  • Ufuk 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünya türkleri birlik zamanı.isveç parlemontosunda türklerde olmalıdır
    Cevapla
  • misafir 32 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim mecliste bir sürü var bundan...
    Cevapla
  • emrah 1 yıl önce Şikayet Et
    Onlara niye kiziyorsunuz ki hdp yi kapatin once ondan sonra onlara laf soyleyin kendi icinizde maas veriyorsunjz onlara secim barajini dusurdunuz onlarin
    Cevapla
  • BİROL 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya'dan sizi bu teröristler kurtarsın artık.Yok size NATO falan.Rusyanın sizi ayıklayacağı günü sabırsızlıkla bekliyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'