ABD'den F-35 açıklaması: Türkiye programa geri alınmayacak

ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı Adam Smith, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay vermesi halinde bile; F-35 programına dönmesinin mümkün olmadığını söyledi.

GİRİŞ 16.06.2022 10:46 GÜNCELLEME 16.06.2022 13:36
Bu Habere 70 Yorum Yapılmış

Türkiye, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini aldığı gerekçesiyle; ortağı olduğu F-35 programından tek taraflı olarak çıkartılmıştı.

Türkiye resmi olarak açıklamasa da Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesi karşılığında, Ankara'nın F-35 programına yeniden dönmeyi pazarlık unsuru olarak kullandığı öne sürülmüştü.

Savunma sanayii yazarlarıyla bir araya geldiği etkinlikte konuşan ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı Adam Smith'e, bu konu soruldu.

Smith gazetecilere verdiği demeçte, "Türkiye F-35 programına geri dönmeyecek" dedi:

"Mesele, Rus silah sistemlerini satın aldığı için Türkiye'yi cezalandırmak değil. Mesele; S-400 ile F-35'in aynı yerde olmasıyla ve kritik bilgilerin Rusların eline geçme ihtimaliyle alakalı. Bence bu meseleyi sona erme şekli temelde onlara bir çeşit silah vermek. Muhtemelen F-35 olmayacak. Avrupa'nın Türkiye'ye ne satıp satmadığını da bilmiyorum."

BİDEN HÜKÜMETİNİN GÖRÜŞÜ DE BU MU?

Adam Smith, Türkiye'ye silah ihracatına izin verilmesine ilişkin nihai karar üzerinde doğrudan etkiye sahip değil. Zira ABD'nin silah ihracatıyla alakalı konular; Dış İlişkiler Komitesi'nin alanına giriyor. Ancak Smith'in sözleri, Joe Biden yönetiminin görüşünü yansıtma ihtimali bakımından önemli.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 70
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Rus uçakları dururken. Su 57 ler neyi bekliyor? Veya Güney Kore 5. Nesil uçağı var. F35 den üstünler. F35 ler para tuzağı. Aldımı yandı bütçen. Çok hataları da var.
    Cevapla
  • azi 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir kac tane S-400 ve S-500 satin alalim
    Cevapla
  • Fanatik 1 yıl önce Şikayet Et
    F35 yazılımı ellerinde istedikleri zaman düşürüp istediği noktaya gönderebileceği bir aracı dümeni direksiyonu sende olduğu bir aracı ha senin ha da yine senin elinde açık orta da bunlar korkacaklar kontrol edemeyecekleri şeyi senden almak için çaba sarfedecekler çünkü istiyorlar ki herşeye tek hakim kendileri olmalı
    Cevapla
  • fatihan 1 yıl önce Şikayet Et
    çok da umrumuzdaydı sanki ne haliniz varsa görün
    Cevapla
  • Gayserili 1 yıl önce Şikayet Et
    En güzel haber, Hantal uçak zaten, işimize yaramaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MSB duyurdu: Çok sayıda terörist öldürüldü
KAAN İtalya'da manşet oldu: Kralların kralı