Sri Lanka, ülke ekonomisinin çöktüğünü açıkladı

Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, ülke ekonomisinin çöktüğünü ve petrol ithalatı için bile ödeme yapamadıklarını açıkladı.

GİRİŞ 22.06.2022 11:47 GÜNCELLEME 24.06.2022 09:56
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, aylardır tarihinin en büyük krizini yaşayan ülkesinin ekonomisinin çöktüğünü ve petrol ithalatı için bile ödeme yapamadıklarını duyurdu.

Başbakan Wickremesinghe, parlamentoda yaptığı konuşmada, Sri Lanka'nın yakıt, gaz, elektrik ve gıda kıtlığının ötesinde ciddi bir durumla karşı karşıya olduğunu söyleyerek "Ekonomimiz tamamen çöktü" ifadesini kullandı.

Petrol ithalatı için bile ödeme yapılamadığını söyleyen Wickremesinghe, hükümetin söz konusu krizi geri çevirme şansını kaçırdığını belirtti.

SRİ LANKA'DAKİ DURUM

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı.

Başbakanlık Ofisi'nin çevresinde 9 Mayıs'ta toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs'ta istifa etmiş, kabine de feshedilmişti.

Sri Lanka'ya şimdi de grev darbesi: Elektrikler kesildiSri Lanka'ya şimdi de grev darbesi: Elektrikler kesildi

Sri Lanka Rusya'dan petrol alabilirSri Lanka Rusya'dan petrol alabilir

Avustralya, Sri Lanka'ya 50 milyon dolar sağlayaackAvustralya, Sri Lanka'ya 50 milyon dolar sağlayaack

Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, ülkede daha önce 3 dönem başbakanlık yapan Ranil Wickremesinghe'yi 12 Mayıs'ta başbakanlığa atamıştı.

Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.

Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetmiş, 250 kişi yaralanmıştı.

Sri Lankalılar halihazırda yakıt sıkıntısı, elektrik kesintileri ve artan gıda ile ulaşım fiyatları nedeniyle zor günler geçiriyor.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 19
  • Adnan 1 yıl önce Şikayet Et
    Hesap yapmadan harcarsan sonu bu olur. Üretim olmasa para gelmese sonu bu. yada bir insanın yanlış ekonomi anlayışı olursa sonu bu.
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülke 70 kerim sonunda srilankayı aratmıyordu. Halinize şükredin. Daha kendi ekonominizi yönetemezken devlet yönetmeyi kolay sanıyorsunuz. Ülkede stokçuluk ve fırsatçılık kol geziyor. Yetmezmiş gibi dar gelirliyi ezenler kendini haklı görüyor. Bu kadar sorun ve ihanet içinde hükümet denge oluşturmaya çalışıyor. Muhalefet dış güçlerle hükümeti ve ülkeyi nasıl deviririm derdinde. Eğer ayağımız bir kayarsa düşeceğimiz yer direkt mezar. Öyleki etraftakiler kürek ellerinde üzerimize toprak örtmek için hazır bekliyor. Siz hala kısır döngüde kuyruğunu yakalamaya çalışan kedi gibi kendi etrafınızda dönüp duruyorsunuz.
    Cevapla
  • 432 1 yıl önce Şikayet Et
    bu vizyonsuzluk ve sahipsizliğin ve alçak yönetimlerin kukla oluşunun gösttergesidir bu zalimliğin daniskasıdır allah kahretsin amin
    Cevapla
  • HEREDOT CEVDET 1 yıl önce Şikayet Et
    Çin veya IMF den borç aldıysan, sonuca ulaştığını görmekteyiz, çin ise limanları ticaret yollarının ister, IMF ise insanlarını esir alır.
    Cevapla
  • Bam Teli 1 yıl önce Şikayet Et
    Sri lankalilar afganlardan sonra ülkeyi istilaya başlayacak demektir.
    Cevapla
  • Kriptolara Dikkat 1 yıl önce Şikayet Et
    devlet düşmanlığı yapmayın çakallar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tahkim Kurulu'ndan Fenerbahçe'nin Süper Kupa cezasına indirim
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır