Guterres: Eşi görülmemiş bir küresel krizle karşı karşıyayız

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın "eşi görülmemiş" bir küresel açlık kriziyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Guterres: Eşi görülmemiş bir küresel krizle karşı karşıyayız
Guterres: Eşi görülmemiş bir küresel krizle karşı karşıyayız
GİRİŞ 24.06.2022 18:31 GÜNCELLEME 24.06.2022 18:31
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Almanya'da, "Küresel Gıda Güvenliğine Yönelik Çoklu Zorluklara Yanıt" adıyla düzenlenen bakanlar konferansına video mesajı gönderen Guterres, "Eşi görülmemiş bir küresel açlık kriziyle karşı karşıyayız. Ukrayna'daki savaş, yıllardır ortaya çıkan iklimin bozulması, Kovid-19 salgını gibi sorunları daha da karmaşık hale getirdi." dedi.

HAREKETE GEÇİLMEZSE FELAKETE DÖNÜŞÜR

Afrika Boynuzu bölgesinde son yılların en kötü kuraklığının yaşandığını söyleyen Genel Sekreter, şimdi harekete geçilmezse durumun bir felakete dönüşebileceğini belirtti.

Guterres, "Dünya Gıda Programı'na göre son iki yılda, dünya genelinde gıda erişimi sıkıntısı çeken insanların sayısı iki kattan fazla artarak 276 milyona ulaştı. 2022'de birden fazla kıtlık ilan edilmesi gibi gerçek bir risk var ve 2023 daha da kötü olabilir." değerlendirmesini yaptı.



RUSYA'DAKİ ÜRETİMİN DÜNYAYA ENTEGRE EDİLMESİ

Genel Sekreter Antonio Guterres, dünyayı tehdit eden gıda krizinin çözümü için Rusya'nın ürettiği gıda ve gübreyi, savaşa rağmen, dünya pazarlarına yeniden entegre etmek gerektiğini aktararak "Bu konuda Ukrayna, Rusya Federasyonu, Türkiye, ABD, Avrupa Birliği ve diğerleri ile yoğun temas halindeyim." dedi.

Guterres, çiftçilerin maliyetlerinin artmasına değinerek "Çiftçilerin ana maliyeti gübre ve enerjidir. Gübre fiyatları geçen yıl yarıdan fazla, enerji fiyatları ise üçte ikiden fazla arttı." diye konuştu.

Guterres, konferansta yapılacak tartışmaların küresel gıda piyasalarını istikrara kavuşturmak ve emtia fiyatlarındaki oynaklıkla mücadele etmek için bir fırsat oluşturabileceğini kaydetti.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 49
  • 2023 Seçimleri 1 yıl önce Şikayet Et
    Fetö-Sabetayist-Ermeni-Rum-DHKPC-PKK kriptoları dünyada ekonomik kriz olduğuna dair haberlerin gözükmesini istemiyor, çünkü yerli ve milli devleti iktidardan indirebilmek için sadece Türkiye'de ekonomik darboğaz varmış gibi algı yapmaya devam etmek istiyorlar. Şuan dünyada bir ekonomik kriz var(Pandemi-Terör-Savaş-Kıtlık-Küresel iklim değişikliği). Bizim daha çok etkilenmemizin sebebi yalnız olmamız ve enerjiye her sene 55 milyar dolar para vermek zorunda olmamız, savaş ve terörün Türkiye'nin yanı başında olması. AB-D'nin Doğu Akdeniz ve beka operasyonlarımız yüzünden bize ambargolarıda cabası. Kuzey Suriye-Irak tazminat olarak acil ilhak edilmeli. Enerji ve döviz sorunu çözülür.
    Cevapla
  • vATANDAŞ 1 yıl önce Şikayet Et
    koronadan sonraki senaryo zaten kıtlık üzerineydi,adım adım işliyor senaryo
    Cevapla
  • ismail_59 1 yıl önce Şikayet Et
    Antonio Guterres en direkt Amerikaya git onlardan iste çünkü onların sucu....
    Cevapla
  • insan 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye dışarıya bir kilo buğday satmasin
    Cevapla
  • vatandas 1 yıl önce Şikayet Et
    BM diye bir kurum ve kuruluş mu var.Eger varsa niye savsş var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin en iyi işverenleri belli oldu! 600’den fazla şirket analiz edildi...
3,5 trilyon dolar değerinde! Türkiye'nin cari açığını kapatacak öneri