Güney Kıbrıs'ta Türkiye korkusu: Savaş helikopterleri alıyorlar

Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Fransız "Airbus Helicopters" şirketiyle altı adet savaş helikopteri alımına ilişkin anlaşma imzaladı. Savunma Bakanı Petridis, "Türk askeri varlığı karşısında savunma alanında rehavete kapılamayız" dedi.

GİRİŞ 25.06.2022 01:00 GÜNCELLEME 25.06.2022 09:15
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

AB üyesi Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Fransız "Airbus Helicopters" şirketiyle H145M tipi altı adet savaş helikopteri satın alma anlaşması imzaladı. Anlaşmada altı helikopter daha satın alınması seçeneği de yer alıyor.

Rum Savunma Bakanı Haralambos Petridis, helikopterlerin alımıyla "bölgedeki devletlerle işlerlikteki uyumu artırarak çeşitli uluslararası ve bölgesel ortaklıkların mevcut çerçevesini de güçlendirebileceklerini" söyledi.

"TÜRKİYE'YE KARŞI REHAVETE KAPILAMAYIZ"

Petridis, anlaşmanın Güney Kıbrıs'ın savunması için büyük önem taşıdığını ve aynı zamanda Fransa ile diplomatik ilişkileri derinleştiren bir adım olduğunu kaydetti. Türkiye'nin Ada'nın kuzeyindeki askeri varlığının kendilerine savunma konusunda rehavete kapılma imkanı tanımadığını belirten Petridis, "Vatanımızın savunması ve ulusal güvenliği tartışmaya açık değildir" ifadesini kullandı.

Airbus Helicopters adına anlaşmayı Başkan Yardımcısı Olivier Michalon imzaladı. Ancak imza töreninde anlaşmanın mali boyutuyla ilgili bilgi verilmedi. Rum medyasına yansıyan haberlerde helikopterlerin toplam maliyetiyle ilgili 140 milyon euro rakamı telaffuz edilmişti.

SOVYET HELİKOPTERLERİ ELDEN ÇIKARILACAK

Güney Kıbrıs Rum Kesimi, envanterindeki Sovyetler Birliği döneminden kalma silahları elden çıkararak silah sistemlerini AB üyesi devletlerle uyumlu hale getirmeye çalışıyor. Ülkenin, 20 yıl kadar önce satın aldığı 11 adet Sovyet yapımı Mi-35 savaş helikopterini eskiyen elektronik sistemleri (aviyonik) ve yüksek bakım masrafları nedeniyle satmaya çalıştığı biliniyor. Sırbistan, helikopterlerle ilgilendiğini açıklamıştı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönetimi ise Güney'in savaş helikopteri satın alma girişimini, "bölgesel istikrarı tehlikeye atan bir provokasyon" olarak nitelendirdi.

Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı.
YORUMLAR 31
  • deli gadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu fransada yunani gaz veriyor kasiniyor bu salyangoz kafalar
    Cevapla
  • deli gadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Zamaninda butun kiprisi almassak olacagi bu
    Cevapla
  • Semiha yarsu 1 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrıs Türk cumhuriyeti referandum yapıp Türkiye Cumhuriyeti ne bağlanmalı.
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar dersini almamis belliki
    Cevapla
  • Oktay 1 yıl önce Şikayet Et
    Tüm dünya ülkeleri bölmek için elinden geleni yapıyor.sudan ve Kore de olduğu gibi.ama Kıbrıs'ı birlestirmeye çalışıyor.eger Kıbrıs birleşirse adada TSK varlığı kalkacak.kuzey Kıbrıs'ta TSK ya ait İHA üssü,hava üssü,hava savunma üssü,deniz üssü bulunması demek Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de bekası demek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'den ateşkes açıklaması: Anlaşmaya varamadık!
İsrail'in ABD oyunu deşifre oldu! Dünyayı böyle kandıracaklar