Maymun çiçeği virüsü nedir? Gerçekten endişelenmeli miyiz?

Tüm dünyayı Covid-19 pandemisinden sonra maymun çiçeği olarak adlandırılan bir virüsün yayılmasından dolayı yeniden bir salgın korkusu aldı. Peki maymun virüsü nedir? Gerçekten endişelenmek gerekiyor mu?

Maymun çiçeği virüsü nedir? Gerçekten endişelenmeli miyiz?
Maymun çiçeği virüsü nedir? Gerçekten endişelenmeli miyiz?
GİRİŞ 26.06.2022 14:49 GÜNCELLEME 30.06.2022 10:14
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Blomberg, maymun çiçeği virüsünü ilk tespit eden ve gözlemleyen doktorlardan biri olan Chicago'daki Illinois Üniversitesi'nde epidemiyolog Katrine Wallace ile virüse dair merak edilenleri konuştu. 

Maymun çiçeği virüsü yüksek ateş, şişmiş lenf nodülleri, kızarıklık, kabarcık, halsizlik ve baş ağrısı gibi belirtilerin olduğu bir hastalığa neden oluyor. ABD'de 100 ve dünya çapında 2500'den fazla  maymun çiçeği vakası tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSO), bugün yaptığı açıklamada, maymun çiçeğinin henüz küresel bir halk sağlığı acil durumu oluşturmadığını duyurdu. Ancak Covid-19 pandemisinin etkilerini atamayan birçok insan büyük bir tedirginlik yaşıyor. İşte virüs hakkında tüm merak edilenler...

MAYMUN ÇİÇEĞİ HAKKINDA NE KADAR ENDİŞELENMELİYİM?

Maymun çiçeği vakaları arttıkça, yeni bir salgın mı başladı endişesine neden oluyor. Ancak maymun çiçeği ve Covid iki farklı virüs. Aynı şekilde yayılmazlar ve belirtiler farklıdır. Bu nedenle Covid ile kıyaslanmamalıdır. Covid-19 yalnızca ABD'de bir milyondan fazla insanı öldürdü. Maymun çiçeği virüsü ise 40'tan fazla ülkede görülmesine rağmen yalnızca bir ölüm vakası bildirildi. Chicago'daki Illinois Üniversitesi'nde epidemiyolog olan Katrine Wallace, “Çoğu vaka ciddi değil ancak izolasyon gerektiriyor” dedi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NE KADAR YAYILDI? KİMLERE BULAŞIYOR?

ABD'de 100, dünya çapında ise 2500'den fazla maymun çiçeği vakası tespit edildi. Vakaların sayısının çokluğu yerine, bu virüsün son zamanlarda bu kadar çok gündemde olmasına neden olan şey, nerede meydana geldiğidir: Maymun çiçeği ilk olarak Afrika'nın bazı bölgelerinde görüldü, ancak virüsün Afrika kıtası ile hiçbir epidemiyolojik bağlantısı bulunamadı. Doktor Wallace bu durumu “Endemik alanlarla epidemiyolojik bağlantısı olmayan birden fazla ülke ve kıtada eşzamanlı salgınlar oldukça sıra dışı” diyerek açıkladı.

Bu durum virüsü herkesin kapacağı anlamına da geliyor. Ancak virüs şimdiye kadar büyük oranda eşcinsel erkeklerde tespit edildi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?

Wallace, virüsün bulaşma yollarını "Yakın temas, ten tene temas, kirli giysiler veya yatak çarşafları ile temas, hastalığın en yaygın yayılma yollarıdır. Semen ve vücut sıvılarının da bulaşma için bir araç olup olmayacağı şu anda iyi anlaşılamamıştır” sözleriyle açıkladı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BELİRTİLER GÖSTERİYOR?

Wallace, virüsün tipik belirtilerinin ilk olarak ateş ve şişmiş lenf düğümleri olduğunu ardından ise deride döküntü olduğunu belirtti. Ancak bu semptomların değişkenlik gösterebildiğinin de altını çizdi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BULAŞTIĞINI NASIL ANLARIM? MAYMUN ÇİÇEĞİ NE ZAMAN GEÇER?

Wallace, bu soruyu “Döküntü geçiren veya maymun çiçeği teşhisi konan biriyle temasınız olup olmadığının farkında olmanız önemlidir” diyerek yanıtladı. Teşhis konulması durumunda ise semptomların çoğunun yaklaşık 72 saat sürdüğünü söyledi. Ancak kızarıklıktan ikinci belirti olan döküntülerin daha fazla sürebildiğini belirtti. Bu nedenle hastaların tamamen iyileşene kadar izole edilmesi tavsiye ediliyor.

TÜRKİYE'DE İLK MAYMUN ÇİÇEĞİ VAKASI TESPİT EDİLDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Türkiye'de ilk maymun çiçeği vakasının tespit edildiğini duyurdu. Bakan Koca, "Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. BİLİNDİĞİ GİBİ, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor" dedi.

Türkiye'nin sınır komşuları Gürcistan, Bulgaristan ve Yunanistan maymun çiçeği vakası görüldüğünü belirterek DSÖ'ye bildirimde bulunmuştu.

KAYNAK: BLOMBERG
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • deli kadir 1 yıl önce Şikayet Et
    küresel lanet aileler gene boş durmuyor yıllardan beri tüm dünyaya yaydıkları hastalıklar yetmiyormuş gibi hergeçen gün yenilerini ekliyorlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mücahitlerden akıl dolu mücadele: ABD verdi, İsrail attı, Kassam 4. kez vurdu!
Filistin bayrağı açan Türk sporcuya madalya tehdidi