Özbekistan'daki protestolarda bilanço ağırlaşıyor: 18 ölü, 245 yaralı

Özbekistan'da yapılması öngörülen anayasal değişikliklerin üzerine Karakalpakistan Cumhuriyeti'nde düzenlenen protestolar sırasında 18 kişinin hayatını kaybettiği, 245 kişi de yaralandığı açıklandı.

GİRİŞ 04.07.2022 15:10 GÜNCELLEME 04.07.2022 15:52
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Özbekistan’da 26 Haziran’da kamu tartışmalarına sunulan anayasal değişikliklerine ilişkin yasa tasarısı Karakalpakistan’da protestolara neden olmuş, yüzlerce kişi Karakalpakistan’ın başkenti Nukus’ta bir araya gelerek yasa tasarısına tepki göstermişti. Özbekistan Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev Nukus'ta bugünde devam eden protestolarda eylemcilerin polise taş ve silahla saldırdıklarını söyleyerek, "Maalesef siviller ve kolluk kuvvetleri arasında ölüler var” dedi. Muhalif Siyasi Pulat Ahunov, yerel kaynaklarla temaslarının ve video kanıtlarının olduğunu söyleyerek, protestolar sırasında en az 18 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Ahunov, bölgedeki olağanüstü hal nedeniyle insanların hareket edemediğini ve daha fazla bilgi alamadığını söyledi.

KREMLİN: KARAKALPAKİSTAN ÖZERK CUMHURİYETİ'NDEKI OLAYLAR ÖZBEKİSTAN'IN İÇ MESELESİ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti'inde meydana gelen olayların Özbekistan'ın iç meselesi olduğunu söyledi.

Peskov, başkent Moskova'da yaptığı açıklamada, Özbekistan'a bağlı Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti'nde gerçekleşen protesto gösterilerini değerlendirdi.

Özbekistan'ın Rusya'nın müttefiki olduğunu belirten Peskov, "Özbekistan'da tüm olanlar, ülkenin iç meselesidir. Mevcut sorunların, Özbekistan yönetiminin aktif çalışmalarıyla çözüleceğinden hiç şüphemiz yok." dedi.

- KARAKALPAKISTAN'DAKİ PROTESTO GÖSTERİLERİ

Özbekistan Anayasası'nda Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti'nin statüsüyle ilgili maddelerin değiştirileceğine ilişkin bazı tekliflerin gündeme gelmesinin ardından 1 Temmuz'da Karakalpakistan'da protesto gösterileri düzenlenmişti.

Özbekistan İçişleri Bakanlığı, söz konusu gösterilerin ülke anayasasında yapılması öngörülen değişiklikleri "yanlış yorumlayan" bir grup vatandaş tarafından düzenlendiğini açıklamıştı.

Bunun üzerine Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, gösterilerin gerçekleştiği Nukus'a giderek, buradaki vatandaşlarla bir araya gelmiş ve Karakalpakistan'ın statüsünün değiştirilmeyeceğini bildirmişti.

Mirziyoyev'in gösterilerin devam etmesi nedeniyle imzaladığı kararnameyle Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti'nde 2 Ağustos'a kadar olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmişti.

KAYNAK: AJANSLAR
Yahya Gür Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Yahya Gür
YORUMLAR 5
  • Arslanbekow 1 yıl önce Şikayet Et
    Kendiniz Özbek olsaniz
    Cevapla
  • Yalçın 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar Rusiyanın işleri
    Cevapla
  • Turancılar 1 yıl önce Şikayet Et
    Türk cumhuriyetleri birleeinin bir yerine batıyor batmaya da, millet neden bunoyunları göremiyor. Neden bu isyanlar Türk cumhuriyetleri ve İslam ülkelerinde oluyor. Biz neden fitneyi seviyoruz, neden birlik olamıyoruz
    Cevapla
  • ^^^^^ 1 yıl önce Şikayet Et
    Yapmayın be kardeşlerim , lütfen yapmayın.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok Ayip muhellisef
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü