Libya Başbakanı Dibeybe'den iktidarın bölünmesi manevralarına tepki

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, iktidarı bölme ve tekelleştirme manevralarını kabul etmediklerini belirterek, tek çözümün seçimlerin yapılması olduğunu söyledi.

Libya Başbakanı Dibeybe'den iktidarın bölünmesi manevralarına tepki
Libya Başbakanı Dibeybe'den iktidarın bölünmesi manevralarına tepki
GİRİŞ 04.07.2022 22:14 GÜNCELLEME 04.07.2022 22:14
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bakanlar Kurulundan yapılan açıklamaya göre, Dibeybe başkent Trablus'ta düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında, ülkedeki siyasi organların yıkılması çağrısıyla düzenlenen gösterilere ilişkin değerlendirmede bulundu.

"İktidarı, kişiler, partiler ya da oluşumlar arasında bölmeye yönelik tüm manevraları reddediyoruz." diyen Dibeybe, yönetimde 8-10 sene kalanlar başta olmak üzere "herhangi bir kesim için uzatmaya hayır" sloganını benimsediklerini ifade etti.

Dibeybe, bazı kesimlerin, Libya'daki karar mekanizmasını tekellerine almak istediğini belirtti.

Hükümetin belirli bir sürede iktidarı devraldığını söyleyen Dibeybe, ancak hükümetin kaos, petrol sahalarının ve limanların kapatılması ve bütçenin onaylanamaması gibi pek çok engelle karşılaştığını aktardı.

 "TEK ÇÖZÜM SEÇİMLERİN YAPILMASI"

Dibeybe, "Ülkedeki tek çözüm, seçimlerin yapılması." diye konuştu.

Yasanın açık olduğuna ve herhangi bir şey gerektirmediğine dikkati çeken Dibeybe, "Kanunlar yürürlükte ve Libya halkının yürütme ve devlet başkanlığı makamını seçmesi için seçimler yapıyoruz." ifadesini kullandı.

Dibeybe, ancak yönetimin tek bir taraf, siyasi bir kesim, bir parti, bir güç ya da bir şehirden sağlanamayacağını kaydetti.

Ne kendileri ne de başka bir taraf için "uzatma olmamalı" diyen tarafın ilk kendileri olduğunu belirten Dibeybe, ayrıca Libya halkından kendilerini ifade etmeleri için dışarı çıkmalarını isteyenin de ilk kendileri olduğunu ve bunun da gerçekleştiğini kaydetti.

Dibeybe, vatandaşları korkutarak, ateş açarak, binaları yakarak veya kurumlara saldırarak kurumların ve şehirlerin gergin bir atmosfere sokulması için belirli gruplar tarafından düzenlenen gösterilerin istismar edilmemesi çağrısında bulundu.

Dibeybe, Twitter hesabından 2 Temmuz'da yaptığı paylaşımda, "Ülkenin tamamında yapılan gösterileri destekliyorum. Hükümet başta olmak üzere ülkedeki bütün oluşumların gitmesi gerekiyor. Ancak bu sadece seçimler yoluyla gerçekleşebilir. Libya halkı, seçimlerin yapılması ile hükümetin bütçesini engelleyen ve halkın geçim sıkıntısını daha da artıran petrol sahalarını kapatanların kim olduğunu biliyor." ifadelerini kullanmıştı.

LİBYA'DA PROTESTOLAR

Libyalı protestocular, 1 Temmuz'da başkent Trablus, Tobruk, Sirte ve Derne kentlerinin yanı sıra sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı ülkenin doğusundaki Bingazi kentinde eylemlere başladı.

Bingazi'de kentin bazı caddelerinde bulunan küçük dükkanlar ve araç lastikleri ateşe verildi. Tobruk'taki Temsilciler Meclisi binasını basan eylemciler, binanın girişini yaktı.

Eylemciler elektrik kesintilerinin bir an önce çözüme kavuşturulması, petrol ürünlerine yapılan devlet desteğinin kaldırılması yönündeki kararın iptal edilmesi ve ekmek fiyatlarının düşürülmesi gibi taleplerin yanı sıra yasama ve yürütme kurumlarının lağvedilmesi, ülkede olağanüstü halin ilanı ve seçimlerin bir an önce yapılması gibi isteklerde bulunuyor.

Sosyal medya üzerinden organize olan bir grup, "Gençlik Devrimi" sloganıyla 1 Temmuz'da Libya'nın bütün kentlerinde eylem yapma ve sivil itaatsizlik başlatma çağrısında bulunmuştu.

KAYNAK: AA
Yahya Gür Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Yahya Gür
YORUMLAR 1
  • tasin 1 yıl önce Şikayet Et
    darbeci subaylar itifak mı yapıyor acaba. dibeybeyi devirmek için hafterden de vazgeçerler . adamların ülkesini kurtar sonra
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak