İngiltere istifa depremiyle çalkalanıyor: Johnson'a en yakın 5 bakan görevi bıraktı

İngiltere'de 5 bakan ve iki bakan yardımcısı istifa etti. Bir süredir Muhafazakar Parti içindeki huzursuzluk, Başbakan Boris Johnson'a en yakın isimlerin istifasıyla iyice gün yüzüne çıktı. Johnson ise istifa etmemek için direniyor.

İngiltere istifa depremiyle çalkalanıyor: Johnson'a en yakın 5 bakan görevi bıraktı
İngiltere istifa depremiyle çalkalanıyor: Johnson'a en yakın 5 bakan görevi bıraktı
GİRİŞ 06.07.2022 13:43 GÜNCELLEME 06.07.2022 16:43
Bu Habere 53 Yorum Yapılmış

İngiltere’de dün Sağlık Bakanı Sajid Javid ve Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın istifa ettiğini duyurmasının ardından hükümette istifalar devam ediyor. Ülkede dün akşamdan bu yana toplamda 18 bakan ve vekil istifa etti. 

Başbakan Johnson'ı eleştirdiği istifa mektubunu paylaşan Javid, "Vicdanım rahat bir şekilde görevime devam edemeyeceğim." dedi.

Maliye Bakanı Rishi Sunak, sosyal medya hesabından istifa mektubunu paylaştı.

Aynı şekilde Başbakan Johnson'ı eleştiren Sunak “Halk haklı olarak hükümetin düzgün, yetkin ve ciddi şekilde yönetilmesini bekliyor." ifadesine yer verdi.

Johnson da iki bakana mektup göndererek istifalarından dolayı "üzgün" olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'na Johnson'ın Özel Kalem Müdürü Steve Barclay, Maliye Bakanlığı'na ise Eğitim Bakanı Nadhim Zahawi getirildi.

Son olarak Hazine Bakanı John Glen ve İçişleri Bakanı Victoria Atkins istifasını sundu.

JOHNSON: İSTİFA ETMEYECEĞİM 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, hükümetten Bakan ve vekil 18 kişinin istifa etmesinin ardından görevine devam edeceğini belirterek, "Bir Başbakan zor koşullarda görevine devam etmelidir" dedi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, kendi yönetimine olan güvensizlik nedeniyle hükümetten Bakan ve vekil 18 kişinin istifasının ardından açıklamada bulundu. Avam Kamarası'nda kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Johnson, "istifa etmesi gereken herhangi bir durum olup olmadığı" sorusuna karşılık, "Önemli bir yetki verildiğinde zor koşullarda bir başbakanın görevi devam etmektir ve ben de bunu yapacağım" dedi.

Muhafazakar Milletvekili Tim Loughton tarafından kendisine yöneltilen istifa sorusuna ise Johnson, "Açıkçası, hükümetin devam etmesinin ve verdiğimiz görevi yerine getirmesinin imkansız olduğunu hissettiğim koşullar olsaydı ya da Ukrayna halkını destekleme arzumuzda hüsrana uğradığımızı hissetseydim o zaman yapardım. Ancak önemli bir yetkiye sahip olduğu zor koşullarda bir başbakanın görevi, görevine devam etmektir. Benimde yapacağım şey bu" şeklinde yanıtladı.

MUHALEFET LİDERİNDEN ELEŞTİRİ

Muhalif İşçi Partisi Lideri Keir Starmer, Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada Başbakan Johnson'ı eleştirdi. Starmer, adı cinsel istismar suçlamalarına karıştığı için istifa eden Muhafazakar Parti Milletvekili Chris Pincher konusunda Johnson'ın bilgisi olduğunu söyleyerek onu "özür dilemeye" çağırdı. Johnson ise, Londra'daki özel bir kulüpte 2 kişiyi taciz ettiği yönündeki iddiaların ardından geçtiğimiz hafta istifa eden Pincher'ın "artık Muhafazakar milletvekili statüsünü kaybettiğini ve soruşturmayla karşı karşıya olduğunu" söyledi.

JOHNSON'A İSTİFA ÇAĞRISI

Öte yandan Avam Kamarası'ndaki toplantı sırasında Muhafazakar Milletvekilleri, Başbakan Johnson'ı istifa etmeye çağırdı. Muhafazakar Milletvekili ve 1922 Komitesi yürütme üyesi Gary Sambrook, Johnson için "sorumluluğu almalı ve istifa etmeli" şeklinde konuştu. Başka bir Muhafazakar Parti Milletvekili David Davis ise, Johnson'ı istifaya çağırdığını söyleyerek, "6 ay önce de Başbakanı istifaya çağırdım çünkü o zaman bile liderlik ve dürüstlük yaklaşımının zaten hükümeti felç edecek bir dizi sorun oluşturduğu açıktı. Bugün ondan onurlu olanı yapmasını, ulusun çıkarlarını kendi çıkarlarının önüne koymasını istiyorum" dedi.

İSTİFA GEREKÇELERİ: GÜVEN KAYBI VE PARTİ İÇİ HUZURSUZLUK

Bakanların ardından Başbakan'ın Parlamentoda özel sekreterliğini yapan iki milletvekili de istifalarını duyurdu. Ancak istifalar bunlarla bitmedi; Muhafazakar Parti yeni güne yeni istifalarla uyandı. 

Okullardan Sorumlu Devlet Bakanı Robin Walker, Çocuk ve Aileden Sorumlu Bakan Will Quince ve Ulaştırma Bakan Yardımcısı Laura Trott da istifa ettiğini açıkladı.

Bakanlar istifa gerekçelerinde güven kaybını ve parti içi huzursuzluğu gösterdiler.

Salgın tedbirleri döneminde Başbakanlık konutunda yapılan partiler ve ekonomideki kötü gidiş partide sorunlar yaratmıştı.

Son olarak Partinin parlamento grup başkanı Chris Pincher’ın taciz iddialarına rağmen bu göreve getirilmesi parti içi huzursuzluğu daha da artırdı.

"DÜRÜSTLÜK, SAYGI VE PROFESYONELLİK DEĞERLİ VE HEPİMİZ İÇİN ÖNEMLİ OLMALI"

Bugün Adalet Bakanlığındaki görevinden istifa ettiğini duyuran Bakan Victoria Atkins ise istifa mektubunda, "Dürüstlük, saygı ve profesyonellik gibi değerler hepimiz için önemli olmalı. Ancak bu haftanın olayları bunu imkansız hale getirdi" dedi. Bugün istifa eden Hazine Ekonomi Bakanı John Glen ise, hükümetteki skandallarla beraber "Görevini vicdanı rahat bir şekilde yapmasının imkansız hale geldiğini" ifade etti.

KAYNAK: AJANSLAR
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 53
  • görünmez el 1 yıl önce Şikayet Et
    Kim Erdoğana azıcık yaklaşıyorsa hemen ayağını kaydırmaya çalışan bir güç var.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İngilizler Madrid'deki hareketi kaldıramadı.Reis çok yaşa...
    Cevapla
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    yeterli sayi var ise giden gitsin akp hayal ettigi yeni sistem cok parti durmadan kaos sorun hayali
    Cevapla
  • Cobalt 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir de ne dediğini anlasak.
    Cevapla
  • canturk 1 yıl önce Şikayet Et
    istifa ettirerek darbe yapılmaya calısıyorlar turkıye ıle ıngılterenın arası ıyı duzeyde buna engel koymak ıcın turkıye dusmanları asırı sagdan bırını basa getırmek ıcın turk yanlısı baskanı devırmek ıstıyorlar bu kadar bakan tamda ıngılterenın herseyı duzene gırmısken lobıler devırmeye calısıyorlar dıye dusunuyorum
    Cevapla
  • bir vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye ile ingiliz ilişkileri hiç olmadığı kadar iyi son hamle cumhurbaşkanının omzuna el koyması samimi sıcak ilişki abd ile ingilizler i karşı karşıya getirdi elbette bu kraliyet ailesinin abd nin işine gelmeyince bu tablo ortaya cıktı Boris Johnson bu işten nasıl sıyrılıp ortaya kendini çıkaracak bizimle daha iyi olup tahıl koridorunda kıbrıs meselesine ve Yunan krizinde bizden taraf olursa tahıl ve enerjiyi yönetir se bu işten karlı bile çıkar aksi durumda bitmiştir yeni gelecek başkan bizim millet için hayırlı olsun deriz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor