Türkiye'den Sri Lanka açıklaması: Endişe duyuyoruz

Dışişleri Bakanlığı: Sri Lanka'da yaşanan gelişmelerden ve devam eden protesto gösterilerinde artan şiddet olaylarından endişe duyuyoruz.

GİRİŞ 09.07.2022 19:37 GÜNCELLEME 09.07.2022 19:51
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanlığı, Sri Lanka'da patlak veren olaylar hakkında açıklama yaptı.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada; "Sri Lanka’da yaşanan gelişmelerden ve devam eden protesto gösterilerinde artan şiddet olaylarından endişe duyuyoruz. Ülkenin karşı karşıya bulunduğu ciddi siyasi ve ekonomik sorunların çözümünün toplumsal uzlaşıdan geçtiğine inanıyoruz. Bu süreçte tüm taraflara itidalli davranmaları ve şiddetten kaçınmaları çağrısında bulunuyoruz" denildi.

Sri Lanka'da protestocular devlet başkanlığı binasına girdiSri Lanka'da protestocular devlet başkanlığı binasına girdi

EKONOMİK KRİZ HALKI SOKAĞA DÖKTÜ

Ekonomik kriz nedeniyle hayat şartlarının ağırlaştığı Sri Lanka'da, başkent Kolombo da dahil ülkenin büyük bölümünde geniş çaplı hükümet karşıtı protesto düzenlenmeye başlanmıştı. Haftalardır devam eden gösteriler bugün başka bir boyuta taşındı. Güvenlik güçleriyle karşı karşıya kalan eylemciler; devlet başkanlığı yerleşkesine girdi.

SRİ LANKA'DA NELER OLUYOR?

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı.

Sri Lanka Başbakanlık Ofisi'nin çevresinde 9 Mayıs'ta toplanan göstericiler ile hükûmet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs'ta istifa etmiş, kabine de feshedilmişti.

Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükûmet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.

Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 1
  • Buğra 1 yıl önce Şikayet Et
    Umarım bizdeki ekonomik kriz derinlestikçe benzer durumları yaşamayız.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Çelik kanatların kahraman pilotları konuştu... 'Meydan okuyoruz'
500 milyon euro'luk proje! Avrupa'nın en büyük gaz hattına Türk eli değdi