Cuma namazına gitmek isteyen şahıs işten çıkarıldı

Teleperformance şirketi çalışanı İbrahim Aybek, öğlen arası mola vaktini Cuma namazına denk getirmek için değişiklik talebinde bulundu. Şirket yetkilileri ise; "Ya cumayı ya bu şirketi bırakacaksın. Birini seç" mobbingi uyguladı.

Cuma namazına gitmek isteyen şahıs işten çıkarıldı
Cuma namazına gitmek isteyen şahıs işten çıkarıldı
GİRİŞ 14.07.2022 15:27 GÜNCELLEME 14.07.2022 15:27
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Portekiz'de yaşayan İbrahim Aybek, marka iletişimi ve dijitalleşme hizmeti sunan küresel şirket Teleperformance'ın Portekiz'deki şubesinde cuma namazı için öğle arası saatlerinde değişiklik yapılmasını talep etmesinin ardından projeye kabul aşaması olan eğitim ve deneme sürecinde sözleşmesinin feshedildiğini, bu nedenle şirkete dava açmayı düşündüğünü belirtti.

Teleperformance şirketi bünyesinde bir reklam projesinde müşteri temsilcisi olarak çalışmak üzere nisanda eğitime kabul edilen Aybek, cuma namazlarına gidebilmek için öğle saatlerinde değişiklik talep etmesi sonrasında işten çıkarılmasını, AA muhabirine anlattı.

"YA CUMA NAMAZINA GİDECEKSİN YA DA İŞİ BIRAKCAKSIN"

Portekiz vatandaşlığı da bulunan Aybek, şirketten cuma namazına ilişkin talebi sonrasında bir yöneticinin kendisine "Ya cumayı ya bu şirketi bırakacaksın. Birini seç" dediğini aktararak, yöneticiye Portekiz'de böyle bir yaklaşım sergileyemeyeceğini, buna yönelik bir yasa olduğunu hatırlattığını söyledi.

Cuma namazına yönelik talebi sonrası şirkette kendisinin bulunduğu birimde mobbinge maruz kaldığını belirten Aybek, şu ifadeleri kullandı:

"Ben izin istemiyorum, cami şirketin yanında. Öğlen yemeği saatimi 13.30-14.30'da kullanmama izin verin' diyorum. Öğlen yemeği zaten 1 saat. Biz zaten esnek çalışma saati uygulanan bir şirkette çalışıyoruz. Bu hiç supervisor'a gitmeden basit çözülebilecek bir konuydu ama bunlar, İslamofobik oldukları için konuyu büyüttüler, en son tırmandırdılar ve olay işten çıkmama kadar geldi."

Aybek, bunun bir özgürlük meselesi olduğunun altını çizdi.

Kendisinin yaşadığı durumla ilgili şirkette idari soruşturma başlatıldığını ve bunun sonucunu beklediğini aktaran Aybek, "Burada yabancı düşmanlığıyla ilgili bir kurum var. Bu kuruma şikayette bulundum, talebim inceleniyor" dedi.

Aybek, kurum içi idari soruşturma ve Yabancı Düşmanlığı Komisyonu'na yaptığı başvuruların sonuçlanmasının ardından şirkete ve mobbing yapanlara ayrı ayrı dava açmayı düşündüğünü dile getirdi.

AYBEK'İN İDDİALARINA ŞİRKETTEN YANIT

AA muhabiri, Teleperformance şirketine, Aybek'in işten çıkarılma gerekçelerini ve bunun Aybek’in cuma namazına yönelik talebiyle bağlantısını sordu.

Teleperformance şirketi resmi kaynaklarından gönderilen yazıIı yanıtta, Aybek’in kişisel haklarına saygıdan ötürü işten çıkarılmasına yol açan koşulların açıklanamayacağı belirtilerek, "Hiçbir çalışanımızı dini tercihlerine göre işe almadığımızı ya da işten çıkarmadığımızı teyit edebiliriz" ifadesi kullanıldı.

Aybek’in işten çıkarılmasının başlıca sebebi olarak ibadetine yönelik talebi mi olduğu sorusu üzerine şunlar kaydedildi:

"Aybek, işe alım sürecinde namaz kılmak için izin istedi. Onun çalışma programı da bu isteği doğrultusunda ibadet zamanlarına uygun olacak şekilde ayarlandı. İşe alım süreci tamamlanınca Teleperformance Portugal kendisini işe aldı. Düzenli performans değerlendirmelerinin ardından yasal deneme süresinde İbrahim Aybek’in sözleşmesi feshedildi."

ŞİRKET YETKİLİLERİ SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Şirket kaynakları, Teleperformance'ta 35 dilde hizmet veren 111 milletten 13 binden fazla çalışanın olduğunu aktararak, çalışanların dini görüşlerine, dini pratiklerine saygı duyulduğunu ve ayrımcılık yapılmadığını savundu.

Aybek'in durumu ülkede din ve ibadet özgürlüğü tartışmalarının da gündeme gelmesine yol açtı.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Diario Noticias (DN) da Aybek ile röportaj yaptı ve Teleperfomance şirketine hem Aybek’in işten çıkarılma sebeplerini sordu.

Şirket, DN’ye gönderdiği yanıtında da herhangi bir neden belirtmezken, Aybek'in deneme süresinde sözleşmesinin feshedildiğini kaydetti.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 3
  • davam türkistan 1 yıl önce Şikayet Et
    hukumetin sorunu neden 12 ile 14 arasini resmi tatil tapmiyor
    Cevapla
  • Sıradan biri 1 yıl önce Şikayet Et
    Hangi hukumet haberi oku sonra yorum yap balıklama dalma
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Aşirçilik!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Sancaktepe’deki jakuzi yalanı DEM’i örtmek için mi? Alper Yeğin’in yardımcısı kim olacak?
 THY ile ilgili dikkat çeken iddia! 20 milyar dolarlık anlaşma imzalanıyor