Ukrayna'dan dev bankalara: Savaş suçu işliyorsunuz

Volodimir Zelenskiy'nin ekonomi danışmanı Oleg Ustenko, Rus petrolüyle bağlantıları nedeniyle JPMorgan, HSBC ve Citigroup gibi dev bankaları savaş suçu işlemekle itham etti

Ukrayna'dan dev bankalara: Savaş suçu işliyorsunuz
Ukrayna'dan dev bankalara: Savaş suçu işliyorsunuz
GİRİŞ 17.07.2022 16:40 GÜNCELLEME 17.07.2022 16:40
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, katıldığı uluslararası toplantılarda Rusya'nın işlediği savaş suçlarına dikkat çekiyor ve Moskova yönetimine uygulanan yaptırımların artması gerektiğine savunuyor. Ukrayna Devlet Başkanı'nın ekonomi danışmanı Oleg Ustenko ise net olarak isim verdi ve adres gösterdi. Ustenko, JPMorgan, HSBC ve Citigroup gibi kuruluşların Putin rejimine yardım ettiğini savundu.

"FOSİL YAKITLARLA İLİŞKİLERİ VAR"

Ustenko iki gün önce Financial Times'ta yayımlanan söyleşide Ukrayna Adalet Bakanlığı'nın savaş bitince Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) dava açmaya hazırlandığını söyledi. Rusya'ya ait fosil yakıtlarla ilişkisi olan kuruluşlar hakkında veri toplandıklarını belirten Oleg Ustenko, "Bana göre Putin rejimine bu şekilde yardım ediyorlar ve destekliyorlar. Bu savaş suçu işledikleri anlamına geliyor" dedi.

Ustenko'nun söz konusu şirketlere bu hafta gönderdiği mektupta merkezi ABD'de olan Citigroup'un, Lukoil ve Vitol'e kredi kolaylıkları tanıdığı iddia ediliyor

JPMorgan, söz konusu iddialar üzerine yaptığı açıklamada Batı'nın yaptırımlarının uygulanmasındaki rolüne dikkat çekti ve yaptırımları özenle uyguladığını savundu.

"RUSYA'YI TERK ETMEK ZAMAN ALACAK"

Citigroup ve Crédit Agricole ise önceki açıklamalarını yineliyerek Rusya'yı tamamen terk etmenin zaman alacağına belirtti.

UKRAYNA'NIN YENİDEN İNŞASINDA ROL ALAMAZLAR

Zelenskiy son olarak 14 Temmuz'da Lahey'de Ukrayna'daki Suçların Hesabının Sorulması başlıklı konferansa katıldı. Konferansta çevrimiçi konuşan Ukrayna Devlet Başkanı, Rusya'nın işlediği suçların cezasız kalmaması gerektiğini vurguladı. 4 Temmuz'da da İsviçre'de düzenlenen Ukrayna Kalkınma Konferansı'na çevrim içi katılan Zelenskiy, Ukrayna'yı yeniden inşa etmeni tüm dünyanın görevi olduğunu söylemişti. İşte bu sözlere paralel olarak ekonomi danışmanı Oleg Ustenko, Ukrayna'nın yeniden inşasında savaş suçuna ortak olmakla suçladığı şirketlerle işbirliği yapılmasının engellenebileceğini söyledi.

HİSSELERİ DURUYOR

ABD merkezli JPMorgan'ın Rusya'daki yatırımlarla ilgilinen kolu JPMorgan Russian Securities'in, Gazprom, Sberbank ve Rosneft'teki hisseleri duruyor. Birleşik Krallık şirketi HSBC ve Fransız Crédit Agricole'un varlık yönetimi birimleri de Gazprom ve Rosneft hisselerini hâlâ ellerinde tutuyor.

Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 2
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Lan zelensky, zaten onlar için savaşıyorsun. Bir de kendileri zarar mı edecekler. Kendi menfaatlerine seni kullanıyorlar zaten. Fazla sesini çıkarma, gidi verir o tatlı canın sonra.
    Cevapla
  • Anonim 1 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna dan bir vatansever zelensky yi öldürmeli. Bu kişi senelerce savaşı körüklediği yetmemiş gibi savaş zamanı savaşa hazırlığı olmadığı da belli oldu. Bu kişi tam bir nato kelbi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye öyle bir adım attı ki! Çok sayıda ülke harekete geçebilir...
Süper Lig devi büyük oynuyor! Di Maria ve Hermoso