İtalya Başbakanı Draghi'nin ikinci istifası kabul edildi!

İtalya Başbakanı Mario Draghi, koalisyon ortağı 3 partinin parlamentoda hükümetine yine destek vermemesinin ardından yeniden istifa kararı aldı. Cumhurbaşkanı Mattarella, Draghi'nin istifa kararını bu kez kabul etti.

GİRİŞ 21.07.2022 11:52 GÜNCELLEME 21.07.2022 11:53
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Çok parçalı siyasi yapısındaki anlaşmazlık ve istikrarsızlıklardan ötürü uzun ömürlü hükümet görmeyen İtalya'da, 'Süper Mario' lakaplı Başbakan Mario Dragh bugün yeniden istifasını sundu.

Daha önceki istifası Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından reddedilen Draghi, bugün parlamentonun alt kanadı Meclis'e hitabında "Dün gece Senato'da yapılan oylamanın ışığında, oturumun ertelenmesini rica ediyorum, çünkü Cumhurbaşkanı'na gidip kararımı ileteceğim" dedi.

İSİFASI BU KEZ KABUL EDİLDİ

Zira dün Senato'da güven oyu alan Draghi'nin daha fazla işbirliği yapmaları konusunda ısrar ettiği en önemli üç koalisyon ortağı oylamaya katılmadı.

Draghi'nin yolunu tuttuğu Cumhurbaşkanı Mattarella, bu kez başbakanın istifasını kabul ettiğini açıkladı.

YENİ HÜKÜMET KURULANA KADAR GÖREVDE KALACAK

Cumhurbaşkanı'nın yeni hükümet kurulana kadar Draghi'den görevde kalmasını istediği açıklandı.

MİLLETVEKİLLERİ AYAKTA ALKIŞLAYARAK KARŞILADI

Bugünkü oturum başlamadan önce çok sayıda milletvekilinin ayağa kalkarak uzun süre alkışladığı Draghi, parlamenterlere "Grazie" diyerek teşekkür etti.

BOMBANIN PİMİNİ HER ZAMANKİ GİBİ M5S ÇEKTİ

Siyasi kriz, önceki hükümetleri de sudan sebeplerden kriz çıkararak götürmesiyle tanınan koalisyon ortağı 5 Yıldız hareketinin (M5S), 14 Temmuz'da parlamentodaki bir oylamada, hükümetin sunduğu ekonomik yardım paketine destek vermemesiyle başlamıştı.

Popülist M5S'nin geçen haftaki tavrı sonrasında istifasını veren ancak Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından bu isteği kabul edilmeyen Draghi, dün Senato'da hükümeti için güvenoyu aradı.

Partisiz bir ekonomi teknokratı olan Draghi, "Eğer halen bir arada kalmak istiyorsak, bunun tek yolu hükümet anlaşmasını cesaretle, fedakarlıkla ve güvenilirlikle sıfırdan yeniden inşa etmektir" dedi.

M5S'E EK OLARAK LİG VE FORZA ITALIA DA DESTEĞİ ÇEKİNCE

74 yaşındaki Eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı, böylece koalisyon ortaklarına güven tazeleyip kendisine desteklerini devam ettirerek ulusal birlik hükümetini sürdürme çağrısı yaptı.

Ama Senato Genel Kurulu'ndaki görüşmelerde durum tersi yönde gelişti.
Draghi'nin konuşmasındaki gibi partileri uzlaşmaya çağıran bir senatörün sunduğu karar tasarısı üzerinden yapılan güven oylamasına, hükümetten daha önce desteğini çeken M5S'e ek olarak sağ partiler Lig ve Forza Italia da katılmadı.
Draghi hükümetini destekleyen karar tasarısı oy kullanan 133 senatörden 95'inin evet oyuyla kabul edildi. Ancak bu sonuç, hükümetinin Senato'daki çoğunluğunun kırılgan olduğunu ortaya koydu.

EYLÜL YA DA EKİM AYINDA ERKEN SEÇİM BEKLENİYOR

İtalyan basınına göre, koalisyon ortağı üç partinin Draghi hükümetinden desteğini çekmesi, ülkeyi erken seçime bir adım daha yaklaştırdı. Draghi'nin ikinci istifası karşısında, Cumhurbaşkanı Mattarella, istişareler yapıp Süper Mario'ya seçimlere kadar yeni hükümet kurma görevi verebilir ya da parlamentoyu feshederek 2023'ün ilk aylarındaki genel seçimleri sonbahara çekebilir. Siyasi analistler, eylül ya da ekim ayında erken seçim ilanı yönünde.

İTALYA'DA SİYASİ KRİZ

İtalya'da ise Mario Draghi liderliğindeki geniş katılımlı koalisyon hükümeti, COVID-19 salgınının yol açtığı sağlık ve ekonomik kriz koşullarında ulusal birlik hükümeti olarak 13 Şubat 2021'de göreve gelmişti. Draghi hükümetine İtalyan parlamentosunda temsil edilen 10 siyasi parti destek veriyordu.

Draghi'nin istifasına yol açan oylamada ise hükümetin Ukrayna'daki savaş nedeniyle ailelerin ve işletmelerin artan enerji fiyatlarıyla mücadelesine destek için hazırladığı yaklaşık 23 milyar Euro değerindeki ekonomik yardım paketi, koalisyon partilerinden M5S olmadan kabul edilmişti.

Ancak M5S'nin destek vermediği bir hükümete liderlik etmeyeceğini daha önce açıklayan Draghi, bugün Senato'daki sonucun ardından bakanlar kurulunda istifa edeceğini açıklayıp, istifasını vermek üzere Cumhurbaşkanı Mattarella'ya gitmişti.

Draghi hükümetinin ortaklarından 5 Yıldız Hareketi'nin (M5S), bugün parlamentonun üst kanadı Senato'daki bir oylamada hükümetin sunduğu ekonomik yardım paketine destek vermemesiyle başlayan, Başbakan Draghi'nin istifasıyla derinleşen hükümet krizine Cumhurbaşkanı Mattarella müdahale etmiş ve yapılan yazılı açıklamada istifa reddedilerek "Cumhurbaşkanı, Başbakanın istifasını kabul etmedi ve kendisini durum değerlendirmesini yapmak üzere parlamentoya gitmeye davet etti" açıklaması yapılmıştı.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 31
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Artik yeni hükümet nezaman kurulursa parlementer sistemin nasil berbat birşey olduğunu gene görmüş bulunuyoruz.
    Cevapla
  • Yakup 1 yıl önce Şikayet Et
    Bütün dünya da bu böyledir salahiyet ve iktidarın taban politikası , halk nezninde şekillenir
    Cevapla
  • GökHan 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa' daki siyasilerin istifa karari almasinin sebebi onumuzdeki kış avrupanin enerji darboğazi yaşayacak olmasi. bu yuzden siyasi kariyerleri bozulmasin diye istifa ediyorlar. Muhalefetten dusmeyelim iktidar olmasakta okur diyorlar. Hepsi sakin denizde kaptan. Recep Ağam birak firtina kasirgayi, Tornadoda, Tsunamide dümeni birakmadi. Gemi egildi bukuldu ama limana geldi. Bunlar tatlı su politikacısı. Erbakan' a, Türkeş' e hatta Demirel' e bile Allah rahmet etsin. Bunların imkânları bu eski kurtlarda olsaydı ülkeyi 40 defa isviçre yaparlardi.
    Cevapla
  • İstanbul 1 yıl önce Şikayet Et
    Cevapla
  • süleyman 1 yıl önce Şikayet Et
    ne kadar güzzel özetlemişsin,ağzına sağlık.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    bizdeki beş benzemezin türkiyeyi getirmek istediği nokta. ibret alınmazsa tarih tekerrür eder
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunların parlementer sistemi güçlendirilmemiş. Bizim 6+1 li ganyan bi el atsa da güçlendirse.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sevkiyat kararı sonrası Pentagon'dan son dakika İsrail açıklaması!
Eurovision yarışmasında İsrailli şarkıcı yuhalandı koşarak sahneden inmek zorunda kaldı