Rusya'dan Odessa saldırısı açıklaması! 'Tahıl sevkiyatını etkilemez'

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Odessa saldırısı'na ilişkin, "Saldırılar askeri altyapıyı hedef aldı, hububat ihracatını etkilemeyecek." açıklamasında bulundu.

GİRİŞ 25.07.2022 12:42 GÜNCELLEME 25.07.2022 14:26
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

SON DAKİKA HABERİ: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın Odessa Limanı'nda yalnızca askeri altyapılara yönelik saldırı gerçekleştirdiğini belirterek, "(Saldırıların) Tahıl sevkiyat anlaşmalarını uygulamak için kullanılan altyapı ile ilgisi yok. Bu sevkiyat sürecinin başlamasını etkilemez ve etkilememelidir." dedi.

Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi"nin imzalanması ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tahıl sevkiyatına yönelik anlaşmaların sağlanması için son derece yoğun bir çalışma ortaya konulduğunu anlatan Peskov, "Ama bu anlaşmalara göre oluşturulan mekanizmaların işleyişine dair bir değerlendirme yapabilmek için bekleyelim." ifadesini kullandı.

BM'nin, Rus tahıl ve gübre üreticilerine yönelik dolaylı kısıtlamaları konusunda da üzerine düşeni yapması gerektiğine işaret eden Peskov, “Doğrudan kısıtlamalar yok ancak uluslararası pazarlar, özellikle de açlığın somutlaşmaya başladığı bölgeler için çok gerekli olan bu sevkiyatların tam olarak yapılmasını engelleyen dolaylı kısıtlamalar var. Bu çok önemli.” diye konuştu.

Peskov, Rusya’nın 23 Temmuz’da Odessa Limanı'na yönelik gerçekleştirdiği füze saldırısına ilişkin de şunları aktardı:

"Bu saldırılar sadece askeri altyapıyla ilgilidir. Tahıl sevkiyat anlaşmalarını uygulamak için kullanılan altyapı ile ilgisi yok. Bu sevkiyat sürecinin başlamasını etkilemez ve etkilememelidir."

Avrupa ile Rusya arasında sorunlara neden olan Kuzey Akım doğal gaz boru hattına ilişkin de konuşan Peskov, Rusya’nın Avrupa için enerji güvenliği sağladığını ve kıtaya yönelik gaz sevkiyatının tümüyle kesilmesini istemediklerini söyledi.

Peskov, Kanada’dan sevk edilmesi beklenen Kuzey Akım için türbin motorunun devreye alınmasından sonra, doğal gaz sevkiyatının teknik açıdan mümkün olan azami düzeyde tekrar başlayacağını kaydederek, “Türbin kurulacak ama diğer başka ünitelerde de sorunlar var. Türbin kurulacak ve teknolojik açıdan mümkün olan düzeyde gaz pompalanacak.” dedi.

KAYNAK: AA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 30
  • Muammer 1 yıl önce Şikayet Et
    Rus böyledir... Her hareketi kaba ve düşüncesiz...
    Cevapla
  • Keloğlan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu Ruslar da acayip (Putin) güvensiz tip insanlar. Bir gün önce tüm dünyanın gözünün önünde imzalar atılmış, tahılın emniyetli bir şekilde ihracına. Gel sen ertesi günü Odessayı bombala ve ondan sonra allem kallem et, imza halen geçerli biz başka yerleri vuruyoruz de. Bile bile bunu yapıyorlar. Batının, ABD nin, tüm dünyanın eli kolu bağlı.
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Aman Rusya aman savaşında bi ahlakı olmalı
    Cevapla
  • Selahaddin DURAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen cumhur oldunda biz olma mı dedik. Bu cumhur bunu düşünememiş demekki sen olsan düşünürdün.
    Cevapla
  • abdullah ünal 1 yıl önce Şikayet Et
    bizi savasa cekmek için her yolu deniyor kansızlarda .... biz bugdayların güvenliginden sorumluyuz ukranyayı yahudi zelenki düşünsün
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Deprem uzmanlarından Hakkari uyarısı: Aktif fay tespit edildi
İzmir'de ortalık savaş alanına döndü!