Son dakika: Kosova-Sırbistan sınırında hareketlilik: Hava saldırısı sirenleri çalıyor!

Kosova-Sırbistan sınırında hava saldırı sirenleri çalmaya başladı. Sırp lider Vucic, "Kriz büyüyor, Sırplar daha fazla vahşet görmeyecek. Savaş istemiyoruz ancak bu yaşananlar devam ederse kazanan Sırbistan olur.'' ifadelerini kullandı.

GİRİŞ 01.08.2022 01:43 GÜNCELLEME 01.08.2022 01:47
Bu Habere 158 Yorum Yapılmış

Kosova-Sırbistan sınırında bugün her iki ülke de hava saldırı sirenleri çalmaya başladı.  Öte yandan karşılıklı iki ülke arasında karşılıklı uyarı atışları yapıldığıyla ilgili videolar basında yer aldı. Her iki ülke de sınıra asker sevkiyatı yaptı. Kosova hükümetine ait resmi web sitelerine siber saldırı düzenleniyor.

KOSOVA HÜKÜMETİ, SIRBİSTAN İLE GERGİNLİĞE NEDEN OLAN KARARI BİR AY ERTELEDİ

Kosova Hükümetinin, ülkedeki Sırplara da ulusal araç plakası ve kimlik uygulamasını getiren, bu nedenle Sırbistan'la krize neden olan kararı bir ay ertelediği bildirildi.

Kosova hükümetinden yapılan açıklamada, yarın hayata geçirilmesi planlanan Kosova'da yaşayan Sırplar dahil herkesin Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olma zorunluluğun 1 Eylül'e kadar ertelediği ifade edildi.

Hükümetin, Kosovalı Sırpların bu akşam sınır geçişlerini kapatma eylemini kınadığına işaret edilen açıklamada, bunların Sırbistan'ın başkenti Belgrad tarafından hazırlandığı ileri sürüldü.

SIRBİSTAN CUMHURBAŞKANI VUCİC'TEN KRİTİK AÇIKLAMA

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, durumun çok kritik olduğunu belirterek BM'yi acil toplantıya çağırdı. Vucic, "Kriz büyüyor, Sırplar daha fazla vahşet görmeyecek. Savaş istemiyoruz ancak bu yaşananlar devam ederse kazanan Sırbistan olur. Savaş istemiyoruz ve barış için dua edeceğiz ama bundan sonra Sırpları ezmeye, taciz etmeye ve öldürmeye cüret ederlerse teslim olmayacağız." ifadelerini kullandı.

KOSOVA-SIRBİSTAN ARASINDA GERİLİM NASIL TIRMANDI?

Kosova Başbakanı Abin Kurti geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada "Kosova'ya girecek Sırplara geçici kimlik verilecek, pasaportlarını değil bu kimlikleri kullanmaları gerekecek" ifadelerini kullanmıştı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise bugün yaptığı açıklamada Kosova'daki Sırpların daha fazla zulme tolerans göstermeyeceğini belirtti. Vucic, halka sesleniş konuşmasında, Kosova'daki Sırpların durumunu değerlendirirken, "Kosovalı Sırplar, daha fazla zulme tahammül etmeyecek." ifadesini kullandı.

Kosovalı Sırplardan, Arnavutlara yönelik bir saldırı ya da kışkırtma olmayacağı yönünde söz aldığına işaret eden Vucic, bu durumun, "Arnavutların yaptıklarından bağımsız olarak değişmeyeceğini", ancak Sırpların da kendi evlerini koruyacaklarını kaydetti.

Vucic, "Biz barışı arayacağız ama söyleyeyim ki teslim olmayacağız." şeklinde konuştu.

SIRBİSTAN SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Sırbistan Savunma Bakanlığı bugün yaşanan gerilimle ilgili bir basın açıklaması yaparak askerlerinin Kosova topraklarına girmediğini ifade etti. 

Bakanlığın açıklaması şöyle:

"Basında yer alan bilgi kirliliği üzerine açıklama yapma gereği duyduk: Sırp askerleri, sözde Kosova topraklarına girmedi. Sözde Kosova güvenlik güçleri ile bir çatışma yaşanmadı. Sınır hattında durum stabil."

"SIRBİSTAN KOLAYCA YENEBİLECEĞİNİZ BİR ÜLKE DEĞİL"

Sırbistan'ın hiçbir zaman bugünkünden daha karmaşık ve zor bir durumda olmadığını vurgulayan Vucic, Priştine yönetiminin ise kendisini sürekli mağdur olarak göstermeye çalıştığını söyledi.

Vucic, Kosova'daki Arnavutların, Başbakan Albin Kurti yüzünden problem yaşadıklarını ve Batı'nın Kosova'da oluşabilecek hiçbir çatışmayı istemeyeceğini dile getirdi.

Ülkesinin çatışmalara neden olan ve çatışma isteyen taraf olmadığının altını çizen Vucic, "Sırbistan, (Slobodan) Miloşeviç ve (Boris) Tadiç zamanında olduğu gibi kolayca yenebileceğiniz bir ülke değil" dedi.

SOSYAL MEDYADAN FOTOĞRAF PAYLAŞMAYA BAŞLADILAR

Sırplar evlerindeki silahları çıkartıp sosyal medya hesaplarından paylaşmaya başladılar.

KOSOVA GÜVENLİK GÜÇLERİ SINIR HATTINA İLERLİYOR

Kosova güvenlik güçlerine ait çok sayıda araç/zırhlı araç, sınır hattı boyunca yoğun hareketlilik gerçekleştiriyor.

Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı.
YORUMLAR 158
  • Fakirullah 1 yıl önce Şikayet Et
    Ermenistan gibi geberir gidersiniz sırplar hangi vahşetten bahsediyo cehennem odunları
    Cevapla
  • abdulbaki 1 yıl önce Şikayet Et
    dünyanın başına bela olan bu milleti bu güne getiren osmanlı devletinin ahmaklığıdır. bu insanlar bu güne kadar islama kazandırılır veya sürülürlerdi. balkanlardaki kazanın tek suçlusu osmanlının ayakta uyuyan, islamın emrini yanlış uygulayan, ahmakça bir müsamaha siyasetidir. milyonlarca müslüman Türk hayatını osmanlının bu yanlış algısı yüzünden kaybetti.
    Cevapla
  • adem 1 yıl önce Şikayet Et
    sen sigortalarını nerede attırdıysan orada bir tamir ettir Türklerden ayrılmayan etle tırnak olan kürt gençlerini TÜRKE DÜŞMAN OLMALARI CUMHURİYET KURULDUGUNDAN İTİBAREN BU HALE GELDİ .... OSMANLI NE YAPACAKTI HERKESİ ZORLA MÜSLÜMAN MI YAPACAKTI .. ALLAHIM AKIL FİKİR VERSİN
    Cevapla
  • Mahmut 1 yıl önce Şikayet Et
    %90 özellikleri aynı toplumu %10uk fark sebebiyle birbiri ile savaştırmak çok kötü. Yöneticiler, benim senin kafasını bırakıp, bizim demeyi öğrenmeli. Sırp ile kosovalı türklerin farklılıkları çok azdır. Hatta Türk ile Kürt ve yunan bile bir çok paydada benzerdir. İnanmayan gitsin gezsin bölgeyi. Osmanlı zamanında hepsi kardeş gibi nasıl yaşamışlar. Yine yaşayabilirler. Bu kavgalar yeni kan davaları demektir. Bitsin artık kan davaları.
    Cevapla
  • aslan aslan 1 yıl önce Şikayet Et
    bu ne anlamadım.
    Cevapla
  • Muslim Brothers 1 yıl önce Şikayet Et
    İha'lar Siha lar Mehmetçik Teskere ile acilen Kosova ya gönderilsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Altını olanlar ekrana kitlendi: Altındaki ani fiyat değişiminin 2 nedeni belli oldu
AB'nin derdi Doğu Akdeniz - Gazete manşetleri