Çin'e tepki büyüyor! Çin'in uzay enkazı Dünya'da yere çakıldı

Çin'in inşası devam eden uzay istasyonu için gönderdiği roketin enkazı beklendiği gibi dün Dünya atmosferine giriş yaparak yere çakıldı. Uzay enkazının Dünya'ya kontrolsüz bir şekilde girmesinden dolayı birçok ülke Çin'e tepki gösterdi.

Çin'e tepki büyüyor! Çin'in uzay enkazı Dünya'da yere çakıldı
Çin'e tepki büyüyor! Çin'in uzay enkazı Dünya'da yere çakıldı
GİRİŞ 01.08.2022 09:44 GÜNCELLEME 01.08.2022 09:49
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz hafta Uzay İstasyonu için yörüngeye Long March 5B adındaki roketini fırlatan Çin, roket parçasının Dünya atmosferine kontrolsüz bir şekilde giriş yapmasına izin verdi. Long March 5B isimli roketin parçaları Hint Okyanusu'na zararsız bir şekilde düştü, ancak Çin'in bu tutumu tüm dünyadan tepki topladı.

1,8 milyon pounddan (yaklaşık 25 ton) daha ağır olan Long March 5B roketi, 24 Temmuz'da Wenchang uzay limanından fırlatıldı. Roket, Çin'in inşa sürecinde olan uzay istasyonu Tiangong'a yeni bir modül taşıyordu.

EASA'dan uyarı geldi! Çin'in uzay enkazının Dünya'ya düşmesine 2 gün kaldıEASA'dan uyarı geldi! Çin'in uzay enkazının Dünya'ya düşmesine 2 gün kaldı

Çin'in Uzay Ajansı dün resmi Weibo sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, roketin enkazının "büyük çoğunluğunun" atmosfere yeniden giriş sırasında yaklaşık yandığını ancak geriye kalan kısmın 119.0 derece Doğu ve 9.1 derece Kuzey'de “denize çakıldığını” bildirdi. Çin'in açıklamasında karaya herhangi bir enkaz düşüp düşmediği belirtilmedi.

UZMANLAR ÇİN'İ UYARMIŞTI

Uzmanlar, 55 metrelik roketin devasa boyutunun ve fırlatma sürecinin riskli tasarımının, Dünya atmosferine yeniden girerken roket enkazının yanmayacağı konusunda Çin'i uyarmalarına rağmen roket 24 Temmuz'da fırlatıldı. Tüm tepkilere rağmen roketin yaklaşık 25 tonluk ilk aşaması yörüngeye fırlatıldı. Ancak beklendiği gibi enkaz kontrolden çıkarak fırlatışından 1 hafta sonra yere çakıldı.

Enkazın Malezya üzerinden geçtiği iddia edilen görüntülerde paylaşıldı. Ancak hiçbir yetkili kurum bu görüntüleri onaylamadı. 

NASA Yöneticisi Bill Nelson başta olmak üzere birçok kurum, Asya ülkesinin bu kontrolsüz tutumunu eleştirdi. Nelson yaptığı açıklamada, " Çin Halk Cumhuriyeti, Long March 5B roketinin Dünya'ya geri dönmesiyle ilgili yörünge bilgilerini paylaşmadı" dedi.

Fakat Nelson'a göre, Long March 5B gibi "oldukça yüksek can ve mal kaybı riski" taşıyan ağır yüklü araçların potansiyel enkaz etkisi göz ardı edilmemeli. 

Çin, Wentian adlı ikinci modülü Tiangong uzay istasyonuna eklenmek üzere başarıyla fırlatıldı. Wentian modülü, Çinli astronotların istasyonda geçirdikleri süre boyunca çeşitli bilimsel deneyler yapmalarını sağlayan donanımları içeriyor. 

Enkazın çoğu atmosferde yandığı için tehlike yaratmadı, ancak Dünya'ya düşmesi insanlar için büyük bir tehlike oluşturdu.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 14
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    25.000.000.000 25 milyar mikrogram yani 25milyon gram yani 25bin kilo yani 25 tonluk uzay araci... algiya bak. 200 ton pek cok seyir fuzesi var 400 tonluk uzay araclari var. Peki musk in 2 de bir dusen uzay roketleri kac ton. Onlar bundan hafif degil. Turkiye ye de dusme riski bulunan risk kac yuzde 2 den az amerikaya dusme riski yuzde 2 den cok. Avusturalyaya dusme riski hindistana dusme riskinden cok da az degil. Muskin bugune kadar kac roketi dustu 20 den fazla mi abd nin 100 den fazla mi.
    Cevapla
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Okyanuslar uzay roketleri coplugune dondu yakinda balik yerine roket yiyecez sozde cevreciler nerde acaba
    Cevapla
  • Sakaryalı 1 yıl önce Şikayet Et
    1Tonluk göktaş'ı gelse kıyameti koparırlar. 25 tonluk çelik tek parça düşüyor kem küm!!!!
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir gün öldürmediğim her Çinli-için bana kufredeceksiniz. Cengiz Han
    Cevapla
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Yuru git... baskasi adina tarih yazan soz soyleyen amaci dogrusu ne olursa olsun summehasa peygamber sav efendimiz adina da konusur. Sen kutlu hakan cengiz hani bi kez daha oku onun adina da konusma. Her uydurdugu cumlenin altina m.k.ataturk yazan cenahtansin sanirim.
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir gün öldürmediğim her Çinli-için bana kufredeceksiniz. Cengiz Han
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri
Saldırıdan sonra Putin'den savaş açıklaması: Meşru hedef sayacağız!