Rus isimden F-16 çıkışı: Amaç Türkiye'yi dizginlemek

ABD'de, Türkiye'ye F-16 satışı için iki koşulu yerine getirmesi gerektiği yönündeki haberi değerlendiren Rus uzman, "ABD'nin, F-16'ların satışı için şartlar koyması şaşırtıcı değil. Böylelikle Türkiye'yi dizginlemek istiyorlar" dedi.

GİRİŞ 03.08.2022 08:17 GÜNCELLEME 03.08.2022 09:15
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

ABD Temsiciler Meclisi, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nın (NDAA) F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye transferinin, Yunan hava sahasını ihlal etmek için kullanılmaması şartı içermesi gerektiği yönündeki değişikliği destekledi.

Rusya Askeri Siyaset Bilimcileri Derneği uzmanı, Plehanov Ekonomi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Sosyoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Andrey Koşkin, ABD'nin şartlarının asıl amacının ne olduğu, Washington'ın Türkiye'nin askeri-teknik alandaki tercihler ile ilgili duruşunu etkileyip etkileyemeyeceği, askeri-teknik alanda Türk-Amerikan ortaklığının mevcut durumunun ne olduğu gibi soruları yanıtladı.

"ABD TÜRKİYE'Yİ DİZGİNLEMEK İSTİYOR"

Koşkin, "Şu anda Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın izlediği bağımsız dış politika yörüngesiyle ilgili olarak dünya kamuoyunun, özellikle de Batı dünyasının ilgi odağında. Ankara ile Washington arasında, özellikle askeri-teknik işbirliği konularında olan mesafenin devam ediyor olması yoğun bir biçimde tartışılıyor. Washington'ın Türkiye'nin Rus S-400 uçaksavar füze sistemlerini satın alması konusunda oldukça ciddi talepleri olduğunu biliyoruz. Amerikalılar bu konuda Türkiye'deki gerçek şahıslara yaptırım bile uyguladı. Bunun da ötesinde Türkiye F-35 avcı uçaklarının ortak üretiminden çıkarıldı. Fakat bu adımların hiçbirinin faydası olmadı. Türkiye, S-400'leri kendi ulusal çıkarlarına yanıt verdiği için satın aldı, ancak aynı zamanda bu NATO müttefiklerini caydırdı. Aynı zamanda ABD, Türkiye'yi etkileme çabalarından vazgeçmiyor" diye konuştu.

Rus uzman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"ABD'nin F-16 savaş uçaklarının satışı için şartlar koyması şaşırtıcı değil. Böylece Türkiye'yi dizginlemek istediklerini ve bu şekilde Türkiye'nin ABD'nin koşulsuz egemenliğinin olduğu bir askeri ittifakın üyesi olduğunu bildirmeye çalıştıklarını bir kez daha teyit etmiş oldular. Bana göre Türkiye dış politikada tam bağımsızlık için mücadelesini sürdürecek. Askeri-teknik alanda Türk-Amerikan ilişkileri işte böyle zor koşullarda devam ediyor."

KAYNAK: SPUTNİK
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 28
  • Haci Halil Yurtsever 1 yıl önce Şikayet Et
    lafa gelince ABD dostumuz icrata gelince sanki düsmanimiz bizde SU 25 alalim o zaman ne diyecekler düsman aramamiza gerek yok
    Cevapla
  • Dobroski 1 yıl önce Şikayet Et
    Su 25 alalim oksun bitsin
    Cevapla
  • adora 1 yıl önce Şikayet Et
    hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım.
    Cevapla
  • dostt birr 1 yıl önce Şikayet Et
    abd nin aslında f16 yada f35 leri vermeme nedeni bizi dizginleme degildir.gider başkasından alırsın yada kendim yaparsın heosi mümkün. amaç Turkiyeyi bölgeden silmek hatta parçalamak yok etmek.yani açıktan olmasada gizli olaraj kendine tahdit görüyor.. yani akdeniz ege karadenizde balkanlarda orta doğuda kendine tek rakip Türkiyeyi görüyor..iki kere iki beş etnez..bu böyle. abd nin bahaneleri boş şeyler.adam seni yok etmek istiyor yerleşmek istiyor. pkk ypg yunanistan boşuna beslenmiyor..ama biz hala para peşindeyiz uçak peşinde abd kapısında daha çok bekkerz...
    Cevapla
  • İsmail 1 yıl önce Şikayet Et
    Siyaset iyice düzeysizleşti ... Tükiye at mı ki dizginlensin... Hadi diyelim ki teşbih, Türkiye olarak evirilip çevriliyor muyuz....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kiralık evlere yeni uygulama: 500 bin TL ceza gelebilir
MSB kaynakları: (İsrail-İran gerilimi) Muhtemel gelişmelere yönelik tüm tedbirler alındı