BM'den nükleer sahibi ülkelere: İlk atan olmayın

BM Genel Sekreteri Guterres, nükleer silahlara sahip ülkelere, 'ilk kullanan taraf olmama' çağrısında bulundu.

BM'den nükleer sahibi ülkelere: İlk atan olmayın
BM'den nükleer sahibi ülkelere: İlk atan olmayın
GİRİŞ 08.08.2022 13:18 GÜNCELLEME 08.08.2022 13:18
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler (BM), nükleer silahlara sahip ülkeleri atom cephaneliklerini ilk kullanan taraf olmama taahhüdüne bağlı kalmaya davet etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Japonya'nın başkenti Tokyo'da düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Guterres, nükleer güce sahip ülkeleri, uluslararası gerilimin artmasıyla nükleer silahlanma yarışının geri döndüğü konusunda uyardı.

Nükleer silahları olan ülkelerden, bu silahları ilk kullanan taraf olmamayı ve nükleer silahları olmayan ülkeleri tehdit etmemeyi taahhüt etmelerini isteyen Guterres, "Bence kimse nükleer savaş fikrini kabul edemez. Bu, gezegenin felaketi olacaktır. Kimse nükleer silahı ilk kullanan taraf olmazsa nükleer savaş da olmaz." dedi.

Guterres, Ukrayna’nın en büyük nükleer santraline sahip Zaporijya kentinin 4 Ağustos'ta Rusya tarafından bombalanması üzerine, "Nükleer santrale yapılabilecek herhangi bir saldırı intihardır." diye konuştu.

Silahlanma yarışında milyarlarca doların harcandığına dikkat çeken Guterres, bu paranın iklim değişikliği, yoksulluk ve uluslararası toplumun ihtiyaçlarını karşılamada kullanılması gerektiğine dikkat çekti.

Guterres yaptığı açıklamada, jeopolitik gerilimlerin yükseldiği ve nükleer tehdidin yeniden gündeme geldiği bir zamanda, Japonya’nın barış konusunda güçlü ve tutarlı tutumunun her zamankinden daha önemli olduğunu belirtti.

BM Genel Sekreteri Guterres, 6 Ağustos 1945’teki atom bombası kurbanlarını anmak için Japonya’nın Hiroşima kentini ziyaret etmişti.

KAYNAK: AA
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 5
  • Soytarı 1 yıl önce Şikayet Et
    caydırıcı olduğu kesin çünkü hiç kimse cesaret edemiyor İrana saldırmak ölüm olur ama Türkiye öyle değil tehdit et At oynat İt zıplat Ambargo koy yani Elimizde mutlaka olmalı Suriye de var Fransa da var İsrailde var Rusya da var yani bizde olmalı
    Cevapla
  • Dağdelenoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah o nükkleer silahlar, sahiplerinin ellerinde patlar.
    Cevapla
  • mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    nükleeri ilk kullanan amerika. ne olacak şimdi.
    Cevapla
  • Habeş 1 yıl önce Şikayet Et
    Eyer ukraina elindeki Nukler silahları Ruslara teslim etmeseydi Ruslar hayata ukrainaya saldırmaya cesaret etmezdi elindeki Nukler silahlara güvenerek saldırdı Eyer sadece Nukler silah Rusların elinde olsaydı dünyada 8 milyar insanı köleleştirip köpek gibi kendine zorla çalıştırıp Ardında hitler gibi gaz odalarında imha ederdi. Ruslarda açıma duygusu hiç yok Rusya Dunya için bir Numara tehdittir yılardır gizli ve Ya açık o kadar nukler silah neden yaptı cevabı çok açıktır Dünyada yaşayan insanları yok etmek için
    Cevapla
  • Kul insan 1 yıl önce Şikayet Et
    Birleşmiş milletler Yahudi yani Amerika israil güdümünde. Nato Hristiyan yani İngiltere Fransa güdümünde. Bunlar çıkarları için dünyayı ateşe veren caniler coniler güruhu. En çok İslam'a Müslümanlara karşı savaşıyor olması açık ve net ortada. Gün gelecek kaçacak delik arayacaklar inşaAllah.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Abdülkadir Selvi: Erdoğan-Özel görüşmesi İmamoğlu’nu rahatsız etti
Netanyahu'yu tutuklanma korkusu sardı! Dünya liderlerine seslendi