İtalya'da 400 bin euroluk vurgun: Dolandırıcılar, var olmayan ülkenin pasaportunu sattı

İtalya'da 700'den fazla kişi, vergi ve yasal faydalar vaat eden, ancak var olmayan bir ulusun vatandaşlığını satın aldı. Ülke için "San Giorgio Teokratik Antarktika Devleti" ismi uyduruldu.

İtalya'da 400 bin euroluk vurgun: Dolandırıcılar, var olmayan ülkenin pasaportunu sattı
İtalya'da 400 bin euroluk vurgun: Dolandırıcılar, var olmayan ülkenin pasaportunu sattı
GİRİŞ 20.08.2022 22:51 GÜNCELLEME 20.08.2022 22:51

İtalya’da sahte bir devletin pasaportunu satarak yüzlerce kişiyi 400 bin euro dolandıran çete çökertildi.

Güneydeki Catanzaro kentinde dün yapılan operasyonla, dolandırıcılık çetesi üyesi oldukları şüphesiyle 12 kişi gözaltına alındı. "Var olmayan ada" adı verilen operasyonda 30 kişi hakkında da soruşturma açıldı.

Soruşturma altındaki kişiler İtalya'nın farklı bölgelerinden geliyor, ancak dolandırıcılığın ana merkezleri Calabria, Sicilya ve Teramo'da tespit edildi.

Belgelere bir resmiyet görüntüsü vermek için, çoğu sözde bir "resmi gazete" başlığıyla yayınlandı. Bu yöntemle 94 maddeden oluşan bir "anayasa tüzüğü" ve iddia edilen kişilere yönelik diğer birçok tebliğ de yayınlandı.

Şüphelilere yönelik suçlamalar arasında komplo, dolandırıcılık, yurt dışına çıkarma ve kara para aklama için geçerli sahte belgeler üretme ve bulundurma yer alıyor.

Soruşturmalara göre, Antarktika Eyaleti San Giorgio'nun dolandırıcılık sistemi sayesinde, Malta merkezli bir hesap üzerinden en az 400 bin euro ücret yasa dışı yollardan elde edildi.

Çetenin, "San Giorgio Teokratik Antarktika Devleti" isimli uydurma ülkenin pasaportunu alanlara vergi kolaylıkları, diplomatik koruma ve Covid aşısından muafiyet gibi vaatlerde bulunduğu belirtiliyor.

Basındaki haberlere göre çete, sahte devletin "sıradan" vatandaşlığını 200 euro’ya satarken "soylu sınıfa" dahil olmak isteyenlerden bin euro alıyordu. Bu yolla 700’den fazla kişinin toplamda 400 bin euro dolandırıldığı belirlendi.

Sıra dışı dolandırıcılık, Nisan 2021’de başka bir ihbar üzerine yapılan aramalar sonucunda ortaya çıktı.

Catanzaro’da bir binada uyuşturucu satışı yapıldığı ihbarı üzerine olay yerine giden güvenlik güçleri, "San Giorgio Teokratik Antarktika Devleti" adına hazırlanmış diplomatik belgeler buldu.

Bunun üzerine başlatılan incelemelerde, sahte devlet adına basılmış çok sayıda belge, yerel temsilcilik kartları, damga ve mühürler ele geçirildi. Sahte devlet için bir internet sitesi de açıldığı tespit edildi.

KENDİSİNİ SAHTE ÜLKENİN PRENSİ OLARAK TANITTI

Çete üyeleri hakkında dolandırıcılık, sahte belge üretimi ve kara para aklama gibi bir dizi suçlamada bulunuldu. Çetenin elebaşının eski bir mali polis yetkilisi olduğundan şüpheleniliyor.

Emekli generalin kendisini sahte ülkenin prensi olarak tanıttığı belirtiliyor.

Gözaltına alınanlar arasında, Covid aşılarına karşı çıkan ve alternatif tıp yöntemleriyle tedavi etmeye çalıştığı bir hastası hayatını kaybedince meslekten ihraç edilen bir eski doktor da yer alıyor.

Sahte ülke vatandaşlığı satan çeteye yapılan operasyon İtalya basınında, "absürt dolandırıcılık", "inanılmaz dolandırıcılık", "vergiden kaçmak isteyen saflar dolandırıldı" gibi ifadelerle yer aldı.

 

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!
Döner kesen Steinmeier'a eleştiri: Erdoğan'ın bizi ciddiye almaması normal