Talep patlaması: F-35 satın almak için sıraya girdiler

Rusya ve Çin'i tehdit olarak gören ülkeler, ABD'nin kapısını F-35 için çalmaya devam ediyor. Lockheed Martin, uçağa olan yoğun talebi karşılamak için her 24 saatte bir üç vardiya çalışmak zorunda kalabilir.

GİRİŞ 25.08.2022 11:48 GÜNCELLEME 25.08.2022 14:32
Bu Habere 121 Yorum Yapılmış

Amerikan 5. nesil savaş uçağı F-35 yüksek maliyetiyle çeşitli tartışmaların konusu olurken, gizli savaş uçağına olan talep günden güne artıyor.

Savunma politikaları uzmanları, F-35'in bu kadar popüler olmasının nedenini Rusya ve Çin tarafından tehdit edilen ülkelerin kendilerini korumak için çare aramasına bağlıyor.

AVRUPA'DA F-35 ÇILGINLIĞI

Alman hükümetinin Tornado uçaklarının yerine ABD'den 35 adet F-35 savaş uçağı alacağı açıklanmıştı.

Alman haber ajansı DPA'nın haberine göre, Alman ordusu 100 milyar euroluk yeni modernizasyon programı kapsamında hava kuvvetlerini F-35 savaş uçaklarıyla donatmak istiyor.

Üretici Lockheed Martin'den alınacak yeni F-35 savaş uçakları, 1980'den beri Alman Hava Kuvvetlerinde kullanılan ve ABD nükleer bombalarını taşıyabilen tek Alman jeti olan Tornado savaş uçaklarının yerini alacak.

Dünyanın en modern savaş uçağı olarak sunulan F-35'lerden Almanya'nın en fazla 35 adet alması planlanıyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ordunun (Bundeswehr) modernizasyonu ve güçlendirilmesi için 100 milyar avroluk mali kaynak ayrılacağını ve savunma harcamalarının artırılacağını duyurmuştu.

YUNANİSTAN, FİNLANDİYA, ÇEKYA VE İSVİÇRE SIRADA

Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'den F-35 savaş uçaklarının Yunanistan'a satılmasını istedi. Yunan Bakan, Rusya'yı saldırgan olarak tanımlarken bu ülkeye karşı her türlü adımı atmaya ve Ukrayna'ya her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından Doğu Avrupa ülkeleri savunma modernizasyonuna hız verdi. Çek hükümeti, ABD'den F-35 ve İsveç'ten CV90 zırhlı muharebe aracı satın alınması konusunda hazırlıklara başladı.

Finlandiya hükümeti, ABD merkezli Lockheed Martin şirketinden 64 adet F-35 savaş uçağı alacaklarını ifade etmişti. 2021 Aralık ayında Finlandiya dünyanın en büyük silah üreticisi Lockheed Martin şirketinden 64 adet F-35 savaş uçağı alınmasına karar verdiklerini açıklanmıştı.

İsviçre, F-35 almak için referanduma gidecekİsviçre, F-35 almak için referanduma gidecek

İsviçre bile F-35 almak için harekete geçti. İsviçre'de F-35 tartışmaları hızla sürerken ülke ABD'den F-35 alınıp alınmaması için referanduma gidecek.

İngiltere, Danimarka, İtalya ve Hollanda halihazırda F-35 filosuna sahip olan ülkeler.

F-35'İN ÜNÜ AVRUPA İLE KISITLI DEĞİL

Japonya, Kuzey Kore ve Çin'i caydırmak için 147 F-35'i envanterine katmak istiyor. Japon pilotlar ABD ile ortak tatbikatta F-35 eğitimleri aldılar.

Temmuz ayında Güney Kore ve ABD'nin ortak tatbikatında iki ülkenin F-35'leri ilk defa birlikte uçmuştu.

İsrail de F-35 filosuna sahip ülkeler arasında yer alıyor.

KAYNAK: AKŞAM GAZETESİ
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 121
  • yavuz 1 yıl önce Şikayet Et
    nasıpten otesı yok savasları sadece sayılar ve ucakar kazanmaz . bıldıgım kadarıyla abd parayıda gerı vermedı
    Cevapla
  • Bumerang 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar savaş, kriz, bu ürünlerini satabilmek icindi yani. Tipik amerika... Türkiye daha iyi ve etkilisini yapar da yine kurduğunuza uğrarsınız inş
    Cevapla
  • 00019 1 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna YI niye Ruslar la niye Savaştırdılar anlayın artık
    Cevapla
  • Selim 1 yıl önce Şikayet Et
    Tam da ABD’nin istediği ortamı oluşturdu
    Cevapla
  • ismim 1 yıl önce Şikayet Et
    inşallah daha fazla alırlar, ve kazık yediklerini anlar 1 daha abd den 1 kilo prinç bile almazlar diyecem ama bunların hayatı boyle herhalde
    Cevapla
  • Mehmet sonmez 1 yıl önce Şikayet Et
    Dunya nin en gelişmiş uçağı Dunya anlamış biz ortak olduğumuz projeyi kulanmadgimiz s400 e kurban etik biraz mantik li olmak lazim hamaset düşünüp hareket ediyorsunuz son pişmanlık fayda etmezmiş.
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Neresi kazik? Bir savas ucaginin hatalari en son pratik uygulamada giderilir. Siz en ufacik hata haberinden kazik teknoloji oldugunu sanmaniz kendi bilgisizliginiz. F35 ler su an belki de en gelismis savas ucagi bu bir gercek...f22 leri saymazsak...s400 leri almamiz yanlis degil ama f35 kötü ise yaramaz degil..umarim 10-15 yil icinde mmu ile birlikte ayni seviyeyi yakalariz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor