Kosova "Rusya-Sırbistan tehdidine" karşı NATO'den askeri birlik istedi

Kosova Başbakanı Albin Kurti, “Sırbistan ve Rusya’nın oluşturduğu tehdit” yüzünden NATO’nun acilen ülkesinde daha fazla birlik konuşlandırmasını istedi.

Kosova "Rusya-Sırbistan tehdidine" karşı NATO'den askeri birlik istedi
Kosova "Rusya-Sırbistan tehdidine" karşı NATO'den askeri birlik istedi
GİRİŞ 27.08.2022 16:19 GÜNCELLEME 27.08.2022 16:19

Alman basınına konuşan Kosova Başbakanı, NATO birliklerinin ülkesinin “güvenliğini kesinlikle daha fazla güçlendireceği” görüşünü dile getirdi.

Kurti, “NATO'nun Kosova Gücü (KFOR) güvenlik yapımızı ve kapasitemizi daha fazla genişletecek.” dedi.

Kosova Başbakanı, Sırbistan ile ilişkilerin yeniden gerginleşmesine yol açan ülkede yaşayan Sırplar dahil herkesin Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olması zorunluluğunun 1 Eylül’de başlayacağını belirtti, ancak bu konuda farklı bir düzenlemeye gitme konusunda kapıyı açık bıraktı.

Kurti, “Ben, Sırbistan gelecekte sınır kontrollerini kaldırırsa, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile el sıkışmaya hazırım. Biz de daha sonra aynısı yaparız.” dedi.

SIRBİSTAN NE DİYOR?

Vucic, ABD Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Gabriel Escobar ve Avrupa Birliği Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak ile perşembe günü Belgrad'da görüşmüştü.

Vucic, toplantı sonrası sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kosova'daki plakalar ve 'daha büyük bazı sorunlar' konusunda uzlaşmaya varmak mümkün değil." ifadesini kullanmıştı.

Kosova'daki Sırpların geleceğini güvence altına alacaklarını kaydeden Vucic, "Önümüzdeki günlerde halkımız için barışı sağlamak ve korumak adına daha çok çalışacağız." demişti.

KOSOVA-SIRBİSTAN GERGİNLİĞİ NASIL BAŞLADI?

Kosova hükümeti, temmuz sonunda, ülkede yaşayan Sırplar dahil herkesin Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olması zorunluluğu getirileceğini açıkladı. Kosova'daki Sırplar, buna tepki göstererek ülkenin kuzeyindeki sınır geçişlerini kapattı ve ülkede gerilim arttı.

KAYNAK: MEPA NEWS
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ROKETSAN yeni lazer silahını test etti! İşte o anlar...
İsmail Kartal ve futbolculardan, 'Ligden çekilme' önerisine flaş cevap!